Aboneaza-te la newsletter-ul GoanaDupaBitcoin!

Multumim pentru incredere. Promitem sa tratam informatiile pe care ni le dai cu respect. Vei primi un newsletter saptamanal cu cele mai importante stiri despre criptomoneda.
Adresa email

Cum fac rost de bitcoin repede? Ghidul începătorului în plină bulă

După cum arată căutările pe siteul nostru, românii sunt în plină goană după bitcoin. Cu siguranță că a ajuns și la ei vestea că bitcoinul bate record după record la capitolul preț și vor să speculeze puțin valul.

Nu e nici o problemă în asta – să auzi despre o oportunitate de investiție și să vrei să profiți de ea. Eu am însă alte temeri. Este vorba de utilizatori care acum caută pentru prima oară ”cum fac rost de bitcoin repede” ”cum se face un bitcoin” și alte asemenea fraze novice, care mă fac să mă tem pentru cât sunt ei de fapt de pregătiți să intre în ecosistem.

Voi face o instrucțiune rapidă pentru voi, începătorii, care sper să vă ajute ca la prima mare investiție în bitcoin să nu vă ”ardeți”.

Adevărul adevărat este că intrați pe piață puțin cam târziu. Regula este ”buy low, sell high” (cumperi ieftin, vinzi scump), ori acum prețul este pe val. Valul ar putea să continue. Unii spun că până la 1200, alții că până la 2000 și cei mai mulți că niciodată nu va mai fi atât de ieftin ca astăzi, în orice zi te-ai afla. Ideal ar fi fost ca până în vară deja să aveți stocați ceva bitcoini cumpărați la 6-700 de dolari. De reținut este că nu e exclus ca prețul să aibă o corecție, o consolidare, sau să se dezumfle bula pentru perioada următoare. Așadar, ca pe orice piață, nu investiți mai mult decât vă permiteți să pierdeți și nu tratați cu superficialitate această tehnologie.

Nu-i nimic, piața bitcoin este, din fericire pentru toată lumea care investește, deflaționară. Prețul bitcoin se va aprecia în timp, chiar dacă va avea pendulările lui. Este important însă să înțelegeți ce aveți de făcut pentru a stoca acei bitcoini cumpărați în siguranță.

Cum fac rost de bitcoin repede? Crearea portofelului

În primul rând ai nevoie de un portofel bitcoin pentru a-i stoca. Pentru că moneda bitcoin este de fapt informație stocată pe calculator, fisele le vei stoca într-un soft de calculator securizat.

Există o întreagă serie de portofele bitcoin, la fel cum există multe mărci de poșete. Pentru că vreți să faceți rost de bitcoin repede, o să vă dau doar 3 exemple rapide de portofele considerate sigure, pe care le puteți descărca gratuit de pe internet.

Copay este până acum unul dintre portofelele preferate în comunitatea de veterani și este foarte ușor de folosit. Îl puteți descărca aici iar mai jos aveți un material video explicativ pentru cum îl configurați.

Mycelium Electrum este alt portofel de încredre. Atenție, alegeți ELECTRUM, care este varianta ”ușoară” de portofel. Asta presupune că nu aveți nevoie să descărcați întregul blockchain (registrul în care ajung toate operațiunile făcute în economia bitcoin). Dacă descărcați întregul blockchain pe calculator, aveți o oarecare siguranță în plus, dar asta înseamnă că trebuie să așteptați aproape două zile să se descarce întregul registru, iar eu voi presupune că vă grăbiți. În rest este un portofel sigur, fără probleme și bine întreținut de dezvoltatori. Puteți descărca portofelul Mycelium Electrum aici. Mai jos aveți instrucțiunile de instalare pentru Mycelium Electrum.

Multibit este un alt portofel care nu descarcă întregul blockchain (la fel ca și CoPay sau Mycelium Electrum) și care are un grad de securitate bun. Interfața este ceva mai săracă, nu este neapărat un portofel pentru esteți, dar își face datoria. O singură observație – eu am întâlnit un bug care mi-a cam stricat ziua, dar care este ușor de rezolvat. Uneori, tranzacțiile făcute către sau dinspre portofel, deși înregistrate, apar ca fiind în așteptare. Nu trebuie decât să apăsați pe ”repair wallet” și problema se rezolvă de la sine, nu pierdeți nimic. Puteți descărca Multibit aici.

Acestea fiind spuse, este deosebit de important un lucru – veți primi o parolă atunci când vă creați portofelul și o serie de cuvinte aleatorii, în limba engleză. Acestea sunt FOARTE IMPORTANTE și nu trebuiesc uitate sau pierdute. Scrieți-le pe o foaie de hârtie, este de preferat să nu le stocați pe calculator. Scrieți toate aceste date cu foarte mare atenție și, înaitne să cumpărați, faceți câteva teste pentru a vedea dacă puteți să vă deschideți portofelul. Parolele pe care le veți primi sunt singura cheie de acces către un portofel super-securizat (cu grad de securitate militar!!!). Dacă nu aveți aceste parole, nu vi le poate furniza NIMENI, la fel cum se întâmplă cu adresa de email când vă uitați parola, pentru că nimeni nu le știe. Cu bitcoinul, sunteți propria bancă, asta înseamnă că purtați responsabilitatea stocării valorilor voastre. 

Cum fac rost de bitcoin rapid? Cumpărarea de pe schimburi

Dacă vreți să faceți rost urgent de bitcoin atunci scoatem din ecuație varianta în care acceptați bitcoin în afacerea voastră, îi cereți șefului să vă plătească salariul în bitcoin sau îi minați cu aparate dedicate. Singura variantă vă rămâne un schimb de valută electronică. Exchange-urile primesc bani pentru bitcoin și bitcoin pentru bani la orice oră din zi sau din noapte.

Trebuie să fiți pregătiți, este foarte posibil să dureze cam 12 ore să intrați în posesia fiselor, dar nu trebuie să vă alarmați, odată ce ați verificat dacă s-a făcut tranzacția pe blockchain.info (veți vedea în paragrafele următoare la ce mă refer) bitcoinii sunt ai voștri, garantat.

Pentru că personal am avut experiențe mai puțin plăcute cu unele schimburi (întârzieri mai mari sau manipulare de preț) o să vă trimit la țintă, către două exchange-uri în care am încredere (ca să aveți de unde alege și să nu credeți că favorizez vreunul în defavoarea voastră).

AnyCoin Direct este un schimb olandez care se supune în totalitate tuturor legilor antispălare de bani și de cunoaștere a clienților. Dacă atunci când faceți conversia din bitcoin în dolari sau euro, în caz că încasați sume mai mari de 10 000 de dolari într-o tranzacție cel mai probabil banca voastră vă va cere socoteală (băncile sunt și ele supuse legilor antispălare de bani și au această obligație). În sine nu este o problemă, bitcoinul nu este supus taxei pe valoare adăugată și nu presupune automat că ați încercat să spălați bani. Este însă bine să aveți contact cu un schimb de încredere, care se supune aceleiași legislații europene ca și băncile, ca să evitați orice suspiciuni. (Atenție! Banca Transilvania penalizează cu închiderea contului orice operațiune cu bitcoin la noi în țară și este singura care are în acest moment o politică restrictivă)

Inițial veți fi poate intimidați de ideea că există un proces prin care trebuie să vă faceți cunoscută identitatea. În funcție de suma tranzacționată, mai mică sau mai mare, trebuie să trimiteți un act de identitate, o factură recentă pe numele dumneavoastră, numărul de telefon și un cod de autentificare, iar mai apoi să faceți autentificarea video (de obicei prin Skype). Nimic din ce nu ați face și la o bancă, iar AnyCoin Direct este un schimb de încredere, dintr-o jurisdicție europeană (evitați paradisurile fiscale sau alte piețe dubioase pentru început). Puteți ajunge la nivelul 5 (la care puteți tranzacționa în valoare de maxim 15 000 de euro) urmând toți pașii ceruți. În materialul video de aici veți vedea cum se cumpără, mai exact, de pe AnyCoinDirect (din păcate materialul video de pe youtube nu permite încorporarea pe alte site-uri, dar este destul de explicit)

Un alt exchange de încredere este Poloniex, din Polonia, unde nu se impun reglementările antispălare de bani, deci procesul de înregistrare este ceva mai rapid. Pentru că nu am cumpărat de pe Poloniex sume mai mari de 10 000 de euro, nu știu să vă spun cum reacționează băncile la tranzacții de acest tip. Tranzacțiile se fac tot cam în același timp (aproximativ 12 ore) și nu am primit rapoarte cum că schimbul nu ar fi de încredere. Ca și AnyCoin, lucrează cu volume mari de bitcoin,  deci nu le veți da piața peste cap atunci când vreți să lucrați cu sume mari.

Un material video explicativ pentru cum puteți cumpăra de pe Poloniex puteți să vedeți aici .

Cum verificați dacă tranzacția voastră a fost făcută

În funcție de tipul de portofel pe care îl folosiți, după ce ați făcut o tranzacție o puteți verifica pe blockchain.info, unde se află registrul tuturor tranzacțiilor, atât cele executate (din momentul în care a apărut moneda bitcoin) cât și cele în așteptare. Fiecare tranzacție are nevoie de o serie de confirmări electronice înainte să se percuteze (în condiții normale, opt confirmări ar trebui să fie suficiente). Asta înseamnă că mai multe noduri din rețea verifică validitatea tranzacției.

De obicei aveți opțiunea direct din exchange sau din portofel să verificați statutul tranzacției, iar butonul de verificare este vizibil.

Dacă nu vă orientați prea bine, atunci intrați pe site-ul blockchain.info. Copiați adresa publică a portofelului (este vorba despre o serie alfanumerică, arată cam așa 15UVYs6LbcMmCaY8ruZH7c8EmNEvGXPTdW)  și introduceți-o în fereastra de SEARCH din colțul din dreapta-sus. Vă va apărea statutul portofelului și veți avea trecute aici toate tranzacțiile în așteptare și numărul de confirmări. Odată ce vedeți tranzacția în așteptare, puteți fi siguri că tranzacția a fost percutată de registrul electronic și puteți dormi liniștiți.

Măsură de urgență

Datele de mai sus sunt măsuri pentru cei care vor să cumpere urgent bitcoin pentru a specula ce a mai rămas (probabil) din bula de preț. Pentru a participa la acest ecosistem, vă sfătuim și insistăm să vă faceți o documentare mult mai riguroasă, care include măsurile de siguranță pe care trebuie să vi le luați când lucrați în lumea virtuală cu sume de bani, ce înseamnă cu adevărat bitcoinul, care sunt semnele de pe piață care arată posibila direcție viitoare a prețului și alte date care țin de monedele electronice.

Bitcoinul este încă o monedă cu un grad mare de volatilitate. Dacă vă orientați corect, puteți câștiga sume mari de bani, dar nu vă închipuți că este acea ”metodă rapidă de a te îmbogăți de acasă”, pentru că de fapt nu există așa ceva. Pentru a administra corect un cont electronic de monedă digitală aveți nevoie de cunoștințe în plus. Considerați acesta avertismentul nostru, rămâneți conectați la piață și contactați-ne la contact@goanadupabitcoin.ro sau pe contul de Facebook pentru orice întrebare. Editorii noștri vă vor sprijini cu informații suplimentare.