Adevărul Live, emisiunea găzduită pe site-ul Adevărul.ro, l-a luat în vizor pe fondatorul NETOPIA, Antonio Eram, cu care a avut una dintre cele mai comprehensive discuții pe tema criptomonedei din spațiul românesc, discuție de aproape 45 de minute în care se ating cele mai fierbinți subiecte legate de criptografie, mai în profunzime.
Presa mainstream de la noi din țară a acoperit subiectul criptomonedei destul de sporadic în ultimii ani. Deși programatorul român a devenit un fel de brand de țară, criptografia în general și tehnologia blockchain pare să fie o mâncare dificilă, pentru care românii mai că nu știu să aleagă tacâmurile în discuțiile publice. Astfel, avem prezentatori de emisiuni pe tema tehnologiei care par să aprobe cu seninătate ideea că celor de la Apple li s-a cerut în justiție decriptarea unui telefon ”pentru scopuri nobile”, români care nu sunt conștienți că pot să-și păstreze anonimitatea în mediul online sau oameni care știu despre bitcoin doar că…la un moment dat avea un preț surprinzător de mare. Este clar că mediul speculativ este unul foarte interesant pentru românii care caută scheme de profit rapide, însă într-un spațiu care încă nu și-a trimis toți programatorii la export, este clar că cineva trebuia să deschidă subiectul tehnologiei blockchain.
Discuția a fost foarte bine-venită, pentru că a clarificat o serie de întrebări, nu doar cele legate de bitcoin, ci în special cele legate de tehnologia blockchain care se află în spatele său.
“Bitcoin este doar 1% din ceea ce înseamnă cryptocurrency. Trebuie să facem o discuție despre blockchain, trebuie să facem o discuție despre tehnologia absolut inovatoare care poate să producă foarte mult disruption” spune Antonio Eram la începutul discuției, înclinând dialogul către un aspect foarte important al ecosistemului, utilizările multiple ale tehnologiei despre care încă se știu atât de puține în România.
”Bitcoinul este un transport pentru valori, blockchainul este transport de valoare, critpografie, securitate, anonimitate. Rezolvă mai multe probleme pe care le avem în momentul de față în mai multe domenii – financiar, bancar, transferuri de bani, anonimitate, individualitate. Putem folosi blockchainul pentru a realiza pe baza criptografiei anonimității sistem electoral. În Ucraina, următoarele alegeri se vor baza pe un sistem electoral bazat pe blockchain care garantează că sunt nefalsificate” a continuat Antonio Eram, atingând unul dintre subiectele încă fierbinți, acela pe care Președintele României l-a promis încă de la alegerile trecute. Un sistem de votare corect, verificabil, impecabil și facil de accesat.
Este naiv Antonio eram când crede că guvernele vor permite descentralizarea?
Este întrebarea pe care fiecare dintre noi și-o pune la un moment dat când vine vorba despre ecosistemul creat în jurul tehnologiei blockchain și de valoarea sa disruptivă.
”Nu trebuie să-ți dea nimeni permisiunea să faci treaba asta. Acest lucru, această revoluție a început și evoluează singură. Gândești iarăși centralizat. Trebuie cineva să-ți dea voie. Nu-ți mai dă nimeni voie, îți iei pentru că este un drept implicit.” Încearcă să explice Antonio Eram.
Discursul la care apelează în ziua de astăzi bitcoinerii poate să pară unul idealist, care vorbește despre dimineața unei noi ere, despre descentralizare (pe care mulți nu o pot concepe) și despre reorganizarea valorilor în jurul unei tehnologii, în condițiile în care…asta s-a dorit de la începutul democrației, însă nu au existat la timp uneltele necesare.
Adevărul este că sistemele și cele mai fundamentale valori s-au schimbat de-a lungul timpului. Sclavia a fost eradicată, și cine s-ar fi gândit că, la un moment dat, faraonii vor trebui să plătească taxe și că în 2016 vor putea fi raportați la Inspectoratul Teritorial de Muncă dacă nu îi tratează omenește pe cei care le construiesc piramidele? (subiect pe care chiar Antonio Eram îl atinge spre sfârșitul interviului) Cât de absurdă a părut la un moment dat ideea că toți oamenii, chiar și cei care fac agricultură, vor avea acces la educație și că fiecare va putea cel puțin să citească și să socotească? Că locurile de muncă nu vor mai fi date pe considerente rasiale și rasiste? Chiar nici rolul de președinte al SUA.
La fel de absurd pare acum că va veni o vreme în care puterea nu va mai fi centralizată, iar cei care predică ideea par niște evangheliști, pentru că unora li se pare că există o verigă lipsă. Ce se va întâmpla între momentul acesta și descentralizarea despre care ei vorbesc? Ei bine, tehnologia care să ne permită să ne desprindem de puterea centrală. Blockchain-ul este veriga lipsă.
Bitcoinii nu pot fi furați. Și-atunci ce s-a întâmplat cu MT Gox?
Din păcate, nu se poate discuta despre faimosul bitcoin fără să se discute și despre la fel de faimosul crash MT Gox, moștenirea lăsată de Mark Karpeles. În definitiv, vorbim despre criptare sigură cu niște oameni care știu clar că au auzit despre jaful istoric și despre cel care a făcut prețul bitcoin să scadă peste noapte.
”MT Gox a fost un exchange de carduri ale jocului Magic The Gathering. După care au pivotat către bitcoin. În schimb, tehnologic ei nu erau pregătiți să facă chestia asta. Când vorbești de Mt Gox ca și failure (nr. eșec) vorbești de Mt Gox ca și failure al tehnologiei de a proteja cheile private ale userilor care își depuseseră bitcoinii acolo pentru tranzacție. Și de fapt asta s-a furat. E ca și când ai spune ”ia seiful ăsta în care sunt toate averile noastre, și ia și cheia și ține-o.” Normal că în momentul în care tu nu protejezi acele chei, cineva le va lua, va deschide seiful și va pleca.” Explică Antonio Eram, comparând problema Mt Gox cu un accident de aviație, din care au fost multe învățături și în urma căruia s-a prelevat cutia neagră.
Educația nu e inovație
Antonio Eram este fondatorul NETOPIA, și explică și ceea ce încearcă în acest moment să facă în rândul comunității, și anume educație.
”Oamenii, neînțelegând, trag frâna. Preferăm să pierdem puțin timp învățându-i, educându-i, măcar să nu tragă frâna”
La GoanaDupăBitcoin am discutat de multe ori despre traumele românilor în ceea ce privește ”evangheliștii” îmbogățirii rapide, un adevărat vis românesc care a tot fost lovit, fie cu Caritasuri, FNI-uri și alte scheme mai mult sau mai puțin credibile. Ele mai prind și astăzi, iar bitcoinul li se pare multora că este una dintre ele.
Este greu să faci niște statistici în domeniul bitcoin, însă este clar că există un segment care speră să facă speculă cu criptomonedă, fără să înțeleagă valoarea sa reală. Specula cu criptomonedă este însă ceva mai complicată, presupune o minimă pregătire în a înțelege moneda, în a alege o criptomonedă de încredere, un schimb și un portofel sigur, un moment potrivit de intrare și ieșire în piață. Se pare că sunt încă puțini care să înțeleagă că, într-adevăr, bogăția stă, ca în poveștile din bătrâni, în muncă, în înțelegerea tehnologiei și inovație, în ideea că poți introduce în afacerea ta (sau de ce nu, a altora) smart contracts sau unul din miile de alte beneficii pe care le aduce blockchainul.
Etapa în care suntem acum, după spusele lui Antonio Eram, este totuși educația. Sperăm ca inovația să nu apară la prea mulți ani distanță de alte țări.
Temerile oamenilor de rând – descentralizând pierdem sistemul de sănătate
Viziunea unora legată de descentralizare este una aproape apocaliptică. Ce se va întâmpla, într-o lume ”plină de oameni egoiști”, se întreabă gazda emisiunii, cu sistemul de sănătate, cu cel legislativ, cu poliția, cu școlile? Aici, discuția ajunge întotdeauna într-o zonă gri a filozofiei politice, iar contrapuctul este mereu încredrea pe care o poți avea sau nu în majoritatea oamenilor.
”Este o filozofie socialo-financiară care se cheamă obiectivism, foarte interesantă. (…) Libertarianismul spune – eu ca individ hotărăsc într-un mod mai mult sau mai puțin egoist ceea ce vreau să fac, cu condiția ca ceea ce fac să nu fie în detrimentul celuilalt. Dacă eu îmi doresc să plătesc serviciile medicale doar atunci când sunt bolnav, sigur, pot să fac chestia asta, doar că atunci mă va costa mult mai mult, versus să aleg să plătesc în avans și să fiu sigur că atunci când am nevoie, am parte de el. Există obligativitatea foarte proastă după părerea mea de a-ți face asigurare de locuință, pe care nu și-o face nimeni. Dar atunci când se întâmplă o calamitate toată lumea așteaptă să li se dea ceva. Oare nu își fac asigurare de locuință pentru că știu că atunci când se va întâmpla ceva cineva le va da? (…) Asta este abordarea obiectivistă, unde statul este garantul unor chestiuni clare”.
Este interesantă concluzia pe care o trage Antonio Eram despre felul în care lumea s-ar putea autoguverna, cu adăugirea că ne aflăm într-o perioadă de votare chiar în interiorul comunității bitcoin, în legătură cu dimensiunea block-ului. Rezultatele votului și felul în care acesta s-a desfășurat ar putea să fie un barometru real pentru cât de bine se pot desfășura astfel de guvernări. Ținem cont de faptul că Mike Hearn și-a împachetat deja furios jucăriile, că minerii au fost acuzați că încearcă să creeze un monopol și că vor să manipuleze votul, că s-au făcut atacuri asupra rețelei, dar și că încă povestea nu este nicidecum încheiată pentru a putea să tragem o concluzie lucidă.
Concluzii
S-a comentat pe larg în rândul comunității cum că gazda emisiunii nu ar fi fost tocmai bine pregătită cu întrebările despre bitcoin și blockchain, că nu ar avea toate datele referitoare la tehnologie pe care ar trebui să le aibă…gazda unei emisiuni de tehnologie.
Ca jurnalist, moderator sau gazdă de emisiune, fie ea și targetată pe un domeniu (și trebuie să recunoaștem că ”tehnologia” este un spectru foarte larg), lucrurile se mișcă rapid, din păcate de multe ori pe fugă. Este problema cu care se confruntă întreaga presă main-stream și nu este o noutate că blockchainul este…ei bine…nou pentru jurnaliști. Că nu toți apucă să învețe în cele maxim cele 24 de ore de documentare de dinainte de emisiune cum se citește Mt Gox și care sunt subtilitățile domeniului. Nu este nimic ieșit din comun ca gazda emisiunii să învețe, odată cu publicul, un domeniu nou.
Din contră, într-o notă personală, mi s-a părut chiar mai interesant ca publicul să aibă parte de o emisiune în care întrebările și suspiciunile lor de neinițiați să fie puse cu sinceră îndoială, într-o oarecare necunoștință de cauză (agreabilă) de către gazda emisiunii. Mai mult, cred sincer că românii aveau nevoie de cineva care să pună întrebările la nivelul unui începător sceptic, cu atât mai mult cu cât au fost puse unei persoane bine informate, iar meritul celui care face emisiunea este întotdeauna acela de a-și alege invitații pe care să îi chestioneze. Așadar, nu uitați că este foarte posibil să fiți atât de implicați în mediul criptomonedei încât să fi uitat demult de întrebările pe care le-ați avut la început și pe care cu siguranță că atât de mulți încă le au.
Mai jos puteți urmări în întregime emisiunea, un pas înainte în discuțiile despre bitcoin și un semn că moneda digitală începe să primească atenție, chiar și numai în virtutea faptului că, la un moment dat, a fost mai scumpă decât aurul.