Tehnologia Blockchain și criptomonedele au fani în rândul multor oameni de afaceri români – printre care se numără soțul și impresarul Deliei Matache, Răzvan Munteanu.

Într-un podcast găzduit de George Buhnici, Răzvan Munteanu a discutat despre potențialul tehnologiei blockchain și despre felul în care vede Bitcoin.


Hai să stăm de vorbă!

Nu știi de unde să începi? Cum să tranzacționezi? Cum să-ți alegi proiectele?

Programează o convorbire telefonică!

goanadupabitcoin@gmail.com


Răzvan mentionat că este extrem de interesat de noile tehnologii, deoarece este de părere că acestea au cel mai mare potențial de a aduce câștiguri ulterioare. A explicat că a devenit interesat de blockchain și criptomonede în 2017.

El a recunoscut că în prezent, 10-15% din averea familiei este investită în Bitcoin. Având în vedere că a început să achiziționeze Bitcoin când valora 1200-1600$, deja este o investiție cu randament excelent.

În ce privește predicțiile de preț, el nu consideră că fluctuațiile pe termen scurt sunt relevante. Pe termen lung, omul de afaceri se așteaptă ca pretul Bitcoin să depășească 100.000$.

În opinia lui, funcția de transfer de valoare a Bitcoin a devenit secundară în prezent, cu toate că au existat câteva tranzacții de milioane de dolari cu taxe de transfer de doar câțiva cenți. În prezent, criptomoneda este mai degrabă un ”store of value” – un depozit de valoare mult mai ușor de utilizată față de aur, artă, imobiliare sau alte astfel de elemente.

Bitcoin este aur 2.0

Munteanu consideră că Bitcoin este aur 2.0, deoarece oferă aceleași beneficii ca metalul prețios ca depozit de valoare. În plus față de aur, însă, are o cantitate limitată ce poate fi tot timpul urmărită.

Aurul, de exemplu, nu beneficiază de acest avantaj, în contexul în care încă mai există depozite ne-exploatate în lume.

În ce privește percepția publică cu privire la criptomonede, Răzvan Munteanu a explicat că valutele fiat se bazează pe încrederea în emitent. El a subliniat că de-a lungul istoriei, moneda cea mai de încredere în economia mondială a variat în funcție de cel mai puternic imperiu. În prezent, aceasta este dolarul. Pe termen lung, însă, toate imperiile s-au prăbușit, în timp ce aurul a rămas un depozit de valoare deoarece nu era controlat de o singură autoritate.

În mod similar, criptomonedele aparțin tuturor și nimănui, ceea ce înseamnă că nu depind de evoluția niciunei economii individuale.

Proiectul Ionoterra

Pe lângă Bitcoin, Munteanu este extrem de interesat de tehnologia blockchain și este implicat în mai multe proiecte de acest tip. Unul dintre ele este Ionoterra, un sistem care permite prognozarea cutremurelor cu până la 8 ore înainte ca acestea să aibă loc. Tehnologia blockchain este utilizată pentru înregistrarea și certificarea datelor înregistrate.

La sfârșitul anului trecut, proiectul Ionoterra a realizat un proof-of-concept la laboratorul din Bălți din Republica Moldova. Timp de o lună, sistemul a prezis cu acuratețe de 90% cutremurele ce au avut loc în regiunea de vest a Turciei și Grecia.

CryptoZZ