Popularitatea monedei bitcoin la noi în țară a crescut într-un an cât în cei șapte de dinaninte. În asemenea măsură încât cei de la CoinTelegraph au remarcat că ”piața tăcută și liniștită” de la noi din țară a ajuns pe nesimțite în topurile LocalBitcoins și a bătut recordurile de tranzacții.

Printre colegii de top se numără piețe oarecum surprinzătoare – Rusia, unde bitcoinul are încă statut incert și Chile și Venezuela, piețe emergente cu politici monetare defecte.

Per total, popularitatea monedei bitcoin la noi în țară s-a simțit pe mai multe planuri. În primul rând, cum au remarcat și cei de la CoinTelegraph, se vede o creștere la volumul tranzacțiilor pe LocalBitcoins, unde treaba e oablă și măsurabilă.

Pe de altă parte, popularizarea monedei a fost făcută în cele mai bizare moduri.

MLM-urile păguboase

În România și-au deschis taraba diverse MLM-uri de tipul Fission, Kairos și OneCoin, cu campanii de promovare agresive și întâlniri tete-a-tete cu potențiali investitori. Au avut discursuri convingătoare și gălăgioase, în care s-a simțit că cei de la vârful acestor jocuri piramidale au investit sume mari pentru a-și promova schemele. Este vorba despre niște investiții în totalitate păguboase și despre niște țepe răsunătoare, în care oamenilor li se cerea să investească nu doar încredere ci și sume mari de bani pe care nu mai aveau cum să-i vadă niciodată.

Avem aici niște componente interesante. Aproape fiecare oraș mare din țară a avut parte de o întâlnire cu ștaif în localuri de lux în care se prezentau diferitele criptomonede și oportunități de investiție. Pentru a fi mai convingători, țeparii făceau o comparație care nu dădea deloc bine pentru ei – vorbeau despre criptomonedele lor ca fiind un fel de bitcoin plus, adică un bitcoin mai tânăr cu potențial egal de creștere și posibilități mai bune de intrare pe piață, la un preț relativ mic.

Pentru că Românii au alte abilități antreprenoriale, și-au ținut portofelele în buzunar până au ajuns acasă și au studiat mai bine problema. Din fericire, GoanaDupăBitcoin a reușit să indexeze în motorul de căutare Google termenii ”onecoin” ”fissioncoin” și ”kairos planet” la fel de bine sau mai bine decât reușiseră să o facă ei cu website-urile lor. Drept dovadă, din vară și până acum, aproape 20% din vizitele pe site aveau ca și cuvânt cheie ”onecoin țeapă?” ”investesc în fission” sau alte formulări similare.

Așadar, mulți au reușit să afle despre aceste investiții că nu sunt nici pe departe ceea ce par. Aceste MLM-uri care au investit puternic în campaniile lor au reușit fără să vrea să facă un serviciu monedei bitcoin. Chiar dacă au trâmbițat cu toată forța că moneda lor are cele mai mari șanse să crească, chiar dacă au turnat bani cu nemiluita în promovare, au reușit să pună moneda bitcoin în lumina reflectoarelor.

Din câte se pare, mulți utilizatori au ajuns pe GoanaDupăBitcoin pentru scam-coin-uri și au rămas pentru bitcoin. Felicitări celor care s-au informat înainte să investească și mulțumiri țeparilor că au investit bani în promovarea (colaterală) a bitcoinului.

Presa mainstream a început să observe moneda bitcoin

În 2013, înainte de Mt. Gox, Românii auzeau pentru prima dată la televizorul de acasă cum că bitcoinul a fost o investiție de succes. Nu vorbim aici despre o notă de subsol la știri, ci despre reportaje întregi dedicate criptomonedei. De atunci și până acum s-a așternut tăcerea în presa națională, în afară de câteva date descurajatoare – scandalul Karpeles (care la vremea respectivă a fost numit în câteva rânduri ”director al monedei bitcoin”) ori câteva incidente din underground.

Anul acesta însă, presa a început să ia în serios nu doar moneda bitcoin ci și antreprenorii din domeniu. Printre momentele plăcute pentru comunitatea românească se numără interviul din Adevărul al lui Antonio Eram  (director Netopia) și emisiunea de la Ziarul Financiar care l-a avut ca invitat pe Andrei Andone de la StartHash. Diferența de abordare este clară – dacă la începutul anului, Antonio Eram era trecut prin jar de moderator iar discuția era una generală, până acum, în iarnă, tonalitatea cu care aborda Ziarul Financiar problema era mai bine targetată. Discuția a semănat cu oricare alt dialog pe teme financiare și antreprenoriale. Deja se simțea că moneda bitcoin în sine, cu capabilitățile sale, este mai bine cunoscută. Se trecuse la ”cum facem să intrăm în joc” nu la ”ce tacâmuri folosim pentru această mâncare nouă”.

Cu un public consistent, aceste două publicații au adus în atenția românilor o nouă oportunitate de investiție – bitcoinul care crește de la an la an.

Sorin Ovidiu Vântu despre bitcoin și OneCoin

Sorin Ovidiu Vântu a făcut ani de pușcărie (după spusele lui nici pe departe ani grei) după catastrofa FNI. Odată eliberat, acestuia pare să-i fi crescut popularitatea, cel puțin pe youtube, unde canalul în care dă sfaturi tinerilor antreprenori a strâns câțiva ascultători. Îl putem judeca pentru fiasco-urile din trecut, însă nu putem se pare să îi contestăm o oarecare priză la public.

La începutul anului, ”SOV” a vorbit cu emfază despre oportunitățile lui 2016, printre care enumera investițiile în bitcoin și OneCoin. Cei care au ales să învestească la sugestia lui în bitcoin au parte acum de câștiguri frumoase. Cei care au crezut de cuviință să aibă încredere în OneCoin experimentează acum noi pierderi de tip FNI.

Cert este că un oarecare procent din popularitatea bitcoinului în România i se datorează, dacă judecăm după comentariile pe care le-a primit canalul lui de youtube.

La GoanaDupăBitcoin am făcut tot ce ne-a stat în putință

În 2016, GoanaDupăBitcoin.ro rămâne în continuare revista de referință pentru pasionații de bitcoin, dacă ne luăm după popularitatea în creștere a articolelor. Din păcate, alte două reviste dedicate criptomonedelor în limba română au fost abandonate de editorii lor.

Am pornit activitatea în 2015, cu o rată de 15 vizite în prima zi. Astăzi ne mândrim cu peste 10 000 de vizite lunare și peste 900 de articole publicate. Nu ne felicităm încă, mai avem mult de muncă și de învățat alături de comunitate. Ne dorim ca în 2017 să terminăm seria de tutoriale, să continuăm webinariile săptămânale și să punem la dispoziția începătorilor o serie bine articulată de instrucțiuni pentru utilizarea efectivă a bitcoinului. Cert este că în 2016 am avut, cu susținerea dumneavoastră, 99 300 de vizite pe site. Multe dintre ele erau căutări organice ale unor începători – ”cum folosesc bitcoinul” ”cum se cumpără bitcoin” și alte asemenea.

Văzând articolul de pe CoinTelegraph, nu putem să nu ne simțim mândri că avem o oarecare contribuție, ne bucurăm că am reușit să sprijinim antreprenorii bitcoin de la noi din țară și ne dorim să continuăm în același ritm.

Vă mulțumim pentru susținere. Fiecare share, fiecare like și fiecare discuție pe care ați purtat-o cu prietenii despre revista noastră ne-a ajutat să ajungem aici.
Vă dorim și ne dorim un 2017 de succes! La mulți ani!