BTCXchange este prima afacere bazată pe bitcoin care a apărut la noi în țară. Apariția exchange-urilor de valută digitală în general a fost un moment important în istoria bitcoin. Oamenii începeau să asocieze moneda digitală cu valorile tradiționale, cu care erau deja obișnuiți – banii fiat – și să acorde prima notă de credibilitate bitcoinului.

Primul exchange bitcoin din comunitatea internațională a fost de fapt primul moment în care bitcoinul a ieșit din underground, a trecut din mâna hobiștilor în mâna traderilor și de-aici mai departe către publicul larg. La noi în țară, acest start a fost dat de platforma BTCXchange.

Am vrut să înțelegem cum funcționează acest gen de afacere și l-am contactat pe Max Nicula, noul proprietar al BTCXchange. Nicula ne-a vorbit despre ce înseamnă să administrezi un schimb de bitcoin, ce l-a convins să facă achiziția și care este planul lui de afaceri.

Ce fel de afacere cumperi? 

Prima lege a antreprenoriatului este să nu intri în afaceri pe care nu le cunoști. Când nu poți să verifici registrele, munca angajaților și datele de pe piață, ești pierdut și la fel și compania pe care o conduci.

Max Nicula este programator. La D10E ne povestea despre primul cod pe care l-a scris când avea 12 ani – un joc care funcționa cap-coadă. Studiază bitcoinul din 2009-2010, iar bursa electronică îi este deja familiară. ”În anii 2013/2014 am avut experiența de a scrie algoritme de tranzacționare pentru hârtii de valoare la bursele din New York (NASDAQ, NYSE etc) deci cunoșteam cum funcționează un exchange și ce reprezintă.” Așadar, Nicula bifează două cunoștințe importante – codul din spatele acestui tip de afaceri și subtilitățile pieței de trading. Pe de altă parte ne-a mărturisit că îl interesează mai puțin tradingul și mai mult crearea de sisteme complexe din spatele acestuia.

”Am studiat codul cam șase săptămâni. Să citești cod este diferit de a citi o carte, trebuie să urmărești lanțurile logice care se întind pe zeci și sute de fișiere. De exemplu, citești primul cuvânt de pe pagina 1 și al doilea pe pagina 30, următorul pe pagina 15 și tot așa până ai în cap tot sistemul de 200-300 de pagini. Abia apoi poți deja să înțelegi ce este în plus sau ce lipsește. Era un lucru lung dar absolut necesar pentru a putea interacționa și modifica sistemul, pentru a asigura siguranța și stabilitatea lui. Codul este bine structurat și scris, conform standardelor recunoscute, ceea ce îl face ușor de analizat, corectat și îmbunătățit. De asemenea permite adăugare funcționalităților noi, ceea ce planificăm să facem în continuare” a spus Max Nicula.

Provocările unei afaceri cumpărate ”la cheie”

Practic Nicula a cumpărat BTCXchange sub forma unei afaceri la cheie, de la fostul administrator din Oradea. Era deja interesat de bursele electronice când a aflat că BTCXchange a fost scos la vânzare. A cumpărat platforma în întregime, începând cu codul din spate și terminând cu site-ul de prezentare.

”Deseori prețul întregului este mai mic decât suma componentelor. Așa a fost și în acest caz. Dacă nu apărea această oportunitate nu începeam un exchange de la zero. Sunt prea multe probleme. Am ales BTCXchange pentru că are reputație bună în fața clienților, altfel nu făceam tranzacția. Am luat decizia pe loc, în Oradea, unde am venit cu dubii dar și interes. Am cunoscut echipa și am rămas cu o impresie bună, am studiat platforma și am văzut că este construită foarte calitativ, structurat și robust”

Cinci luni mai târziu, Max este mulțumit de achiziție. O afacere cumpărată la cheie nu înseamnă însă nici pe departe că munca s-a încheiat.

În primul rând, BTCXchange s-a mutat din Oradea la Iași, unde Nicula a construit o echipă nouă. ”Suntem abia la început și trebuia să facem mai multe acțiuni pentru a renaște platforma. Printre cele mai importante lucruri a fost construcția echipei, și culminează cu etapa de tranziție, cu renașterea figurii BTCXchange și designul absolut nou, care sperăm să aibă priză la public. De aici încolo avem o agendă bine structurată de dezvoltare și o echipă capabilă care o execută. Avem și o listă lungă de solicitări din partea clienților care trebuie abordată în cel mai scurt timp.”

Planul de afaceri

Când vine vorba despre planul de afaceri al unui schimb de bitcoin, lucrurile sunt foarte simple. În primul rând un schimb de bitcoin nu este o platformă care să facă speculă cu fondurile. Chiar Max ne-a explicat cât este de riscantă această activitate și ne-a mărturisit în mai multe rânduri că nu îl interesează tradingul.

Banii care intră în schimb rămân în forma în care au intrat. Bitcoinii rămân bitcoini, leii românești rămân lei românești. Asta înseamnă că schimbul este protejat de volatilitate și reduce la zero riscurile.

BTCXchange are comisioane zero la tranzacție, încă de sub vechea administrație. Profitul se făcea din comisioanele la depunere/retragere, pe care Max Nicula le-a eliminat între timp.

”În viitorul apropiat vor fi introduse comisioane de tranzacționare și servicii adăugătoare contra cost. În luarea deciziei asupra prețurilor se va lua în calcul valoarea oferită clienților și profitabilitatea companiei pentru a ajunge la o ofertă optimă.” explică Nicula, și preconizează comisioane de tranzacționare minimale.

Școala bitcoin și consultanța gratuită în România

În toată această perioadă Max Nicula a stat la dispoziția clienților pe toate canalele de comunicare, în special pe canalul românesc de Telegram, unde răspunde personal întrebărilor și face muncă didactică cu începătorii. Așadar, antreprenorul BTCXchange îngroașă rândurile celor care îi învață pe români ce este bitcoinul, cum se administrează și care sunt avantajele pe care le aduc criptomonedele. Din experiența personală, nu durează mai mult de 3 minute să răspundă la întrebări și și-a arătat mereu disponibilitatea să ne lămurească în legătură cu subtilitățile criptomonedei.

Antreprenorii români recunosc că acesta este cel mai important pas care trebuie încă făcut la noi în țară. Avem o comunitate solidă de traderi, dar există mulți români interesați de bitcoin care încă nu și-au făcut intrarea pe piață. Administrarea bitcoinilor este încă intimidantă pentru un novice. Aici intervin echipe întregi de antreprenori pregătiți să ofere consultanță gratuită celor intrați pe piață.

”Nu am de explicat mult pe seama funcționalități platformei – e un loc unde poți cumpăra și vinde bitcoin. Explicația despre ce este bitcoin diferă de la un interlocutor la altul dar în final este un jurnal de tranzacții care nu poate fi modificat sau distrus. Este atât de sigur încât milioane de oameni îi încredințează banii săi, iar un jurnal căruia poți să-i incredințezi banii poți să-i încredințezi orice. În viitor oamenii vor încredința bitcoinului și jurnalului care stă la baza sa (blockchain) toate informațiile prețioase, ajungând și la votul electronic sau la titlul de proprietate asupra imobilului.”