Pe data de 19 martie, ministrul comunicațiilor și societății informaționale a organizat o întâlnire pe tema blockchain. Justificarea pentru acestă inițiativă s-a bazat pe faptul că Uniunea Europeană a decis să pună accent pe acestă industrie în perioada următoare. În luna februarie 2018, Comisia Europeană a lansat „Observatorul european de blockchain”, o inițiativă de accelerare a inovației și de dezvoltare a ecosistemului de blockchain.
Comunitatea blockchain din România nu este extrem de organizată în prezent comparativ cu alte țări. În ultima perioadă au existat însă două inițiative în acest sens: au fost create două asociații non-guvernamentale dedicate. Asociația pentru Tehnologii Avansate și Asociația Blockchain România urmăresc să promoveze adopția și educația în domeniul blockchain.
Reprezentanții celor două ONG-uri au participat la întâlnire cu ministrul comunicațiilor alături de alți reprezentanți ai industriei.
S-a luat decizia creării unui Grup de lucru privind adopția tehnologiei blockchain din România, a cărui activitate va continua în perioada urmatoare.
Comunitatea blockchain din România
Așociația pentru Tehnologii Avansate a publicat următorul comunicat:
”La inițiativa ministrului comunicațiilor și societății informaționale, domnul Alexandru Petrescu, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale – România, în colaborare cu Asociatia pentru Tehnologii Avansate – ATA și Asociatia Blockchain Romania, a organizat prima întâlnire instituțională dintre zona guvernamentală și comunitatea blockchain.
Discutând cu participanții la dezbatere, după discuția propriu-zisă, numitorul comun a fost următorul: o întrunire “mult peste așteptări”!
ATA salută abordarea pragmatică și foarte eficientă a domnului ministru. Grupul de lucru mixt format astăzi își propune ca într-un orizont de timp scurt (de ordinul săptămânilor și lunilor) să genereze rezultate concrete și are ca priorități:
- Elaborarea unui draft de politică publică pentru adoptarea accelerată a tehnologiei blockchain, atât în sectorul public, cât și de-a lungul întregului spectru economico-social din România.
- Identificarea cazurilor de utilizare a tehnologiei blockchain și prioritizarea lor în funcție de beneficiile aduse și de impactul pozitiv adus sectorului de aplicabilitate.
- Inventarierea celor mai bune practici referitoare la cadrul legislativ de implementare a tehnologiei blockchain în alte țări membre UE sau nemembre.
- Identificarea eventualelor bariere de ordin legislativ care pot îngreuna adoptarea tehnologiei blockchain în România.
- Organizarea în aproximativ șase săptămâni a unei conferințe, cu participarea a câteva sute dintre membri comunității blockchain din România, la care Executivul și industria blockchain românească să fie față în față și în cadrul căreia MCSI să anunțe măsurile concrete pe care va decide să le ia, urmare recomandărilor rezultate din activitatea grupului mixt de lucru.
Acestea ar fi cele mai importante dintre livrabilele acestui grup de lucru.”
Următoarea întâlnire a grupului de lucru va avea loc pe 2 aprilie 2019. Cei interesați de blockchain sunt invitați să contacteze reprezentanții ATA pentru a stabili oportunitățile de colaborare.