Pe 21-22 februarie, evenimentul d10e adună la București experți de top în tehnologii disruptive și antreprenori, care vor discuta despre noile inovații în descentralizare și despre importanța lor pe piața globală.
La eveniment va fi prezent printre alții și Bruce Pon, co-fondator la BigchainDB. BigchainDB este prirma companie care a creat o bază de date descentralizată adăugând caracteristici blockchain.
”Se pare că am reușit să acoperim un gol în ecosistemul blockchain. Lucrăm foarte bine cu Ethereum, Chian, Eris și toate platformele” spune Pon.
Compania din Berlin lucrează cu clienții pentru a integra funcționalități blockchain în infrastructura lor existentă, configurând fie baze de date private ale intreprinderilor, fie publice în funcție de nevoile clienților.
D103 a vorbit curând cu Bruce în legătură cu viitorul descentralizării și despre efectele tehnologiilor disruptive ca blockchainul la o scară globală.
Cum va schimba descentralizarea lumea corporatistă?
Așa cum Internetul a făcut practic gratuită comunicarea, tehnologiile blockchain vor aduce costurile de tranzacție mai aproape de zero. Așa cum vedem și în media, muzică și industria de conținut, acestea vor obliga corporațiile să pună sub semnul întrebării modelele lor de afaceri și poziționarea pe piață. Următorul Google, Facebook sau Amazon bazat pe tehnologia descentralizată va distruge domenii de afaceri profitabile pentru multe corporații.
Aceste corporații vor pierde clienți importanți mai repede decât pot să reacționeze, forțând un val de consolidare.
Tehnologia blockchain le oferă de asemenea corporațiilor capacitatea să facă procesul mai direct, să scadă costurile și să devină mai productivi. Corporațiile care integrează cu succes paradigme descentralziate vor avea un avantaj față de competiție. Investițiile în blockchain au nevoie de integrare semnificativă și de regândire a procesului de afaceri înainte ca beneficiile să se vadă. Între timp, startupurile mai mici, fiind mai agile, vor folosi aceeași tehnologie blockchain pentru a le fura marilor corporații clienții. În cele din urmă, este o cursă între afacerile deja sedimentate și cei care vor să le provoace.
Cum se vor adapta corporațiile descentralizării în termeni de flux al banilor, relații de afaceri și așa mai departe?
Corporațiile au văzut toate cum a fost distrusă industria media de către Internet. Companiile luminate știu că inovația și aceste schimbări disruptive îi vor afecta mai devreme sau mai târziu. Cei din corporații sunt mult mai conștienți de potențialul noilor-veniți. Acum zece ani, ncii nu ar fi luat în seamă un startup mic care le atacă afacerea. Astăzi, situația stă altfel. Corporațiile de top intră în parteneriate pentru a crea ecosisteme valoroase. Crează de asemenea ramuri de capital de risc pentru investiții și poate cooptează startupuri inovative. Intern, trebuie să creeze laboratoare de inovație pentru a se asigura că noile idei sunt asimilate mai rapid în afacere.
Cât sunt de pregătiți managerii de la vârf să adopte astfel de schimbări în practica de afaceri?
Tehnologiile blockchain se vor răspândii în toate sectoarele din industrie în următorii 20 de ani. Ca și cu orice tehnologie care schimbă jocul, unele corporații vor avea un avantaj și își vor putea apăra afacerea. Alții vor rata trenul și nu vor putea răspunde suficient de rapid.
Bruce Pon va fi prezent anul acesta la d10e în București, ca speaker. Evenimentul are loc pe 21-22 februarie și este una dintre cele mai bune ocazii de networking pentru antreprenorii din România.