CostaNordMine este prima firmă de minerit în cloud de la noi din țară, adică o fermă care îți vinde direct putere de hash, fără să trebuiască să îți cumperi echipamente de minerit de niciun fel. Mulți aleg genul ăsta de opțiuni ca să pornească de la o investiție inițială cât mai mică și să testeze cum merge minarea fără să se însoare/mărite cu un aparat pe viață.

Acestea fiind spuse, directorul de la Baia Mare, Ciprian Popa, s-a lăsat vizitat la locație și a răspuns la câteva întrebări despre cum funcționează afacerea, despre diferitele echipamente de minerit, contractele la curent și multe alte probleme care țin de administrarea unei ferme.

GoanaDupăBitcoin – Există trei tipuri de ferme pe lumea asta. Avem mineri care fac treaba în privat, pentru câțiva oameni care minează în interes propriu, ferme care mai degrabă găzduiesc riguri și dau mentenanță, practic cei care închiriază spațiu în fermă, și mineritul cum îl faceți voi, în cloud, când cumpărați singuri echipamente de minerit și vindeți putere de hash. De ce ați ales ultima variantă? Sunteți singurii de la noi din țară care minează în cloud. Vine varianta asta cu mai multe responsabilități pentru voi?

Ciprian Pop – Într-adevăr, acest serviciu vine cu o responsabilitate mult mai mare din partea noastră. În primul rând, avem aspectul tehnic, noi trebuie să ne asigurăm 24 de ore din 24 că eficiența producției este maximă și tot hardware-ul și software-ul funcționează în parametrii normali. Noi facem mentenanța, (…) noi ne ocupăm de achiziții din timp, înainte să avem clienți, și în general minăm pentru noi și vindem excesul.

GDB – Spuneți-mi puțin cum ați înființat firma și cum ați lucrat cu instituțiile statului până acum. Știu că unii antreprenori chiar acum caută fonduri europene pentru astfel de companii. Ați beneficiat de vreun sprijin din partea instituțiilor? Ați avut dificultăți de comunicare cu ei?

CP – Societatea noastră era deja înființată din 2012. Avea ca și obiect de activitate dezvoltarea și integrarea proceselor de management și monitorizarea producției (în unități de producție din România). Am schimbat domeniul de activitate (…). Am început și o facultate în acest aspect, University of Nicosia, unde urmez un master în Digital Currencies Certificate.

Nu știu să existe încă un proiect de fonduri europene pentru acest tip de afacere. Nici nu am încercat să accesăm proiecte, am făcut tot din investiție proprie. Nu pot să spun că am avut probleme de comunicare cu autoritățile. Am făcut procesul normal de autorizare a unui nou cod CAEN, cu un nou scop și cu planul de afaceri.

GDB – Spune-mi te rog câteva cuvinte despre securitata fermei. Cum asigurați securitatea spațiului? Ați discutat până acum cu firme de asigurări?

Locatia CostaNordMine este seurizata cu puncte de paza umana si supraveghere video cu 80 de camere , pe langa faptul ca este intr-o zona privata de hale industriale si fara acces extern sau trafic intens de oameni .Paza este asigurata de o firma specializata de paza care are un protocol strict de urmat .

GDB –  Spune-mi câteva cuvinte despre furnizori. De unde cumpărați echipamente de minerit și în ce condiții vin ele în România?

CP – Noi lucrăm direct cu marii producători de echipamente și importăm toate echipamentele direct din Asia. Am negociat contracte pe decursul a doi ani cu majoritatea dintre furnizorii noștrii și avem asigurat un flux continuu de echipamente. Lunar avem importuri noi și lunar setăm și instalăm echipamente de minerit pentru a mări rețeaua și aface disponibilă mai multă putere de hash. Cred că știe deja toată lumea că echipametele sunt o problemă mare dacă nu ai o sursă directă de aprovizionare.

GDB – Ce părere aveți despre ce s-a întâmplat în vara asta cu furnizorii de echipamente? (criza plăcilor video pe piață). Cum ați resimțit voi situația?

CP – Eu cred că ce am văzut în vara asta este un lucru normal în orice domeniu. Când cererea e mai mare decât producția, canalele de distribuție tind să facă produsul mai greu de cumpărat și implicit să crească prețul la produs. Se poate vedea cu ochiul liber creșterea bruscă a prețului și perioada în care aceast a avut loc. Pe noi nu ne-a afectat deloc, pentru că avem contractele noastre negociate direct la surse, care au un plan de producție asumat și trebuie să îl livreze.

GDB – Câteva cuvinte despre furnizorii de electricitate din România se poate să îmi spuneți? Cum vă afectează privatizarea pieței de energie?

CP – Furnziorii de electricitate din România sunt la început de drum și unii au condiții sau soluții mai bune, iar alții mai puțin bune. Sperăm ca în viitor privatizarea pieței de energie să aducă un plus valoare și să putem vedea asta și pe factură la sfârșit de lună.

GDB – Care este cea mai mare provocare când vine vorba de o fermă de altcoins? Este legătura și comunicarea cu instituțiile, furnizorii, mentenanța, etc?

CP – Provocările sunt multe. Furnizorii sunt okay, ei sunt interesați să vândă. Probleme apar la gestionarea procesului de construire efectivă a fermei și de instalarea echipamentelor. Pe lângă toate aspectele tehnice, trebuie să ții cont de alimentare corespunzătoare de curent, de capacitatea de curent corespunzătoare, iar lucrările de racordare și instalare sunt uriașe. Intervine și designul și execuția sistemelor de ventilare și aerisire a fermei, lucrul cel mai imortant pentru o bună funcționare.

GDB – Cam cât câștigă un client de pe urma mineritului în fiecare lună?

CP – Câștigul este unul volatil, în funcție de dificultatea rețelei și de prețul monedei la bursă. În fiecare zi, producția zilnică este diferită față de alte zile. Momentan un bloc este recompensat cu 4,85 ethereum. În funcție de dificultate și de câți mineri lucrează la bloc, primești o recompensă mai mare sau mai mică.

GDB – Ce înseamnă o lună „bună” și ce înseamnă perioadele dificile?

Luna bună înseamnă o lună în care am încheiat multe contracte. Așa mărim puterea rețelei și implicit putem procesa mai multe informații mai rapid. Perioada dificilă este atunci când volatilitatea pe piață este mare și diferența dintre creștere și scădere a prețului este mare. În aceste siguații, fiecare client se hotărăște singur ce să facă cu fisele produse. Ori le ține, ori le pune la vânzare.

Vrei să aflii mai multe despre minerit? Ai mai multe resurse aici.