Tehnic vorbind nu plătești impozit pe bitcoin. Bitcoinul nu este nici serviciu, nici produs, nici valută. Pentru siguranța banilor și pentru a putea să lucrezi în liniște cu băncile, trebuie însă să plătești impozit pe profiturile pe care le obții de pe urma bitcoinului.
ACTIVITĂȚI BITCOIN | IMPOZIT |
Pentru companii bazate pe cripto, cu cifra de afaceri de peste 500 000 de euro | 16% |
Pentru companii bazate pe cripto, cu cifra de afaceri sub 500 000 de euro | 1-3% |
Pentru investiții (incusiv ceea ce numim trading/speculă) – prin PFA sau persoană fizică | 16% (+5% contribuția socială*) |
Pentru salariul în bitcoin | 0%** |
*contribuția socială o plătesc doar cetățenii care nu au un contract de muncă. Din 2018, dacă se adoptă noul cod fiscal, atunci toți angajații vor trebui să își plătească singuri contribuția la sănătate.
**deocamdată angajatorul plătește impozitul pe salariu.
Nu se plătește TVA
Ne lovim de un vid juridic și tehnic vorbind nu ești obligat să plătești dări la stat pentru ceva ce din punct de vedere legislativ aproape că nu există. Mulți utilizatori chiar au folosit sintagma asta. „Moneda digitala Bitcoin nu există”.
Atâta timp cât produci și folosești moneda bitcoin ca atare, nu ești obligat să declari nici un profit la ANAF. Dacă îți cumperi produse cu bitcoin sau dacă îi transferi în afara țării, nu apar probleme. Problemele apar însă la conversia în bani fiat și la lucrul cu băncile.
Bitcoinul și monedele digitale sunt scutite de taxa pe valoare adăugată. Asta înseamnă că vânzătorii de bitcoin nu trebuie să plătească cota de TVA de 19% prevăzută de codul fiscal. Curtea Europeană de Justiție a luat această decizie la începutul lui 2016 și se aplică astăzi în toate statele membre. De fapt, nici în afara UE nu se aplică TVA criptomonedelor, chiar dacă măsura nu este stipulată explicit de lege.
Chiar dacă bitcoinul nu a fost recunoscut în sine ca monedă ori valută, decizia a fost importantă. Bitcoinul a fost recunoscut în 2016 ca „instrument de plată”, așadar tranzacțiile între părți nu se impozitează.
Proveniența bitcoinilor, o problemă prea nouă ca să fie rezolvată
Desigur, un schimb sau un vânzător privat poate să aplice un comision. În România de exemplu schimburile practică comisioane de până la 7%, iar pe LocalBitcoins acestea pot să ajungă și la 8%.
Comisioanele sunt considerate profit și sunt impozitate conform Codului Fiscal, la fel ca orice tip de profit. Profiturile de pe urma speculei pot fi și ele impozitate. Dacă la ANAF îi derutați pe angajați, iată ce aveți de făcut:
Trebuie să arătați care sunt profiturile înregistrate. Asta înseamnă că vă trebuie o dovadă de proveniență (prețul la care ați cumpărat monedele) și o chitanță la vânzare. Impozitul îl plătiți doar pe profit, nu pe întreaga sumă. Desigur, cei mai mulți se lovesc aici de prima problemă. Există foarte, foarte multe motive pentru care un utilizator bitcoin de bună credință să nu poată să dovedească proveniența bitcoinilor.
- este foarte posibil ca ei să fie cumpărați de la un schimb de monedă digitală care între timp s-a închis, la un schimb care între timp v-a suspendat contul sau pur și simplu să nu aveți evidența și să nu țineți minte câți bitcoini și când ați cumpărat de la ce schimb.
- unii dintre utilizatori minează cu aparate în privat. Se poate să prezentați o factură a aparatului cumpărat și factura de curent, și să completați un formular 200 la ANAF.
- LocalBitcoins nu este ilegal sau interzis. Tranzacțiile peste 5000 de euro însă nu se fac în bani gheață ci prin bancă. Dacă totuși ați făcut o tranzacție peste 5000 de euro în fiat, trebuie să îi declarați tot la ANAF. Ce se întâmplă însă dacă ați cumpărat în 2015 20 de bitcoini, undeva la 4400 de euro? Dacă vreți acum să îi vindeți la 4400 de euro bucata, este posibil să vă loviți de dificultăți cu băncile și cu ANAF-ul și atunci trebuie din nou să discutați cu angajații instituției și să le explicați situația. În realitate, angajații ANAF-ului au tot interesul să vă sprijine mai degrabă decât să vă penalizeze. Cel mai probabil se va găsi o soluție pentru a completa formularul 200 și 220 în așa fel încât suma să poată fi impozitată. Este foarte posibil ca neavând proveniența banilor să trebuiască să plătiți impozitul pe întreaga sumă de bitcoini, nu doar pe profit.
În realitate, nici una dintre soluții nu este 100% viabilă. Puteți doar să căutați o soluție care să se potrivească „cât de cât” cu situația în care vă aflați și să arătați că sunteți de bună credință.
Până de curând, nu s-a pus problema provenienței bitcoinilor și atunci puțini dintre utilizatori și-au ținut o evidență.
Impozite pe bitcoin – profituri și salarii
Potrivit legislației în vigoare, câștigurile rezultate din plasamentele în fondurilede investiții sunt impozitate cu 16%. Cota unică se aplică indiferent de data achiziției sau perioada deținerii, prevederea aplicându-se doar persoanelor fizice.
Dacă persoana în cauză are un contract de muncă, atunci nu trebuie să plătească și cei 5,5% pentru contribuțiile sociale. Dacă nu, atunci la cei 16% se mai adaugă cei 5,5%. Oricum, este posibil ca din 2018 legislația să se schimbe și toți angajații să își plătească singuri contribuțiile sociale.
Pentru firme, cota de impozitare poate fi de 1-3% la o cifră de afaceri de sub 500 000 de euro. Peste 500 000 de euro, se aplică același impozit de 16%.
În cazul salariilor, din 2018 probabil că va exista doar contribuția de 5,5% care se plătește la ANAF. De anul viitor, dacă se aprobă noul proiect de Cod Fiscal, atunci angajații vor trebui să fie cei care plătescs impozitul. Dacă nu, chiar dacă sunteți plătiți în bitcoin, nu aveți nimic de făcut. Dacă însă schiimbați bitcoinii după mai mult timp, la un preț mai bun, și încasați profituri de pe urma acestei activități, se consideră investiție și sunteți impozitat tot cu cei 16% despre care vorbeam mai devreme.
Legi, directive și decizii pe care ne bazăm
Codul fiscal al României, valabil din 1 ianuarie 2017
Modificări ale metodologiei de impozitare a veniturilor provenite din tranzacțiile cu criptomonede