La GoanaDupăBitcoin am încercat încă de la început să venim cu interviuri de la cei mai activi membri ai comunității. Am reușit să vorbim unu la unu cu programatori, cu oameni implicați în mediul de afaceri și traderi. Nu am vorbit însă prea mult despre cum arată începătorii bitcoin de la noi din țară, cu ce probleme se confruntă și cum se vede din exteriorul comunității moneda bitcoin.

Putem specula cum arată începătorii bitcoin în ecosistem – tânăr programator (undeva sub 30 de ani ca vârstă și peste 15 ani de experiență în programare), bărbat, cu înclinații libertariene. Cam ăsta ar fi fost cel mai probabil profilul nou-interesatului de bitcoin acum 6 ani. Lucrurile s-au schimbat așa că am adus-o la discuții pe <Reya>. Nu este nici pe departe pe același profil al bitcoinerului, însă ne-a ajutat să înțelegem cum văd începătorii bitcoin sistemul.

Începătorii bitcoin în România

<Reya> nu face parte din generația despre care vorbeam mai devreme. Face parte din începătorii bitcoin . Iată profilul ei, așa cum l-am înțeles din discuțiile cu ea. Este mamă a unui adolescent, are prieteni care nu au nici măcar adresă de email și se mândrește cu faptul că deși nu face parte din generația crescută cu calculator, este interesată de tehnologie. Face o școală tehnică de IT tocmai pentru că nu vrea să se lase depășită de trendurile tehnologice și a plonjat în ecosistemul criptomonedelor destul de prost, investind în HashOcean, o binecunoscută schemă piramidală în care mulți oameni au pierdut bani. Reya a pierdut doar 7 dolari și ceva timp irosit.  Apoi, a investit în FissionCoin, altă schemă păguboasă, până să ajungă la bitcoin.

Am ales să discutăm cu <Reya> pentru că este foarte activă în comunitate, pentru că ține legătura strânsă cu începătorii bitcoin pe grupul de Facebook construit de ea, de unde poate lua pulsul comunității și pentru că deja este mai implicată decât mulți alții în comunitate. Are mica ei afacere de grafică pe calculator unde primește plata în bitcoin, este o fire didactică și din cât a înțeles ea ecosistemul încearcă să le explice cu calm și altor începători, strânge sume mici de satoshi pe fauceturi și urmărește îndeaproape piața. Pe de altă parte, Reya poate fi considerată o adevărată specialistă în ale fauceturilor, ceea ce o face și mai interesantă pentru nou-veniții ca și ea.

Cum a intrat Reya în ecosistemul bitcoin

<Reya> Cred că a fost în urmă cu vreo doi ani. Întâlnisem prima dată ideea de criptomonedă, dar nu i-am dat importanță. Îmi părea prea complicată, nu înțelegeam nimic din ce citeam, în română erau câteva interviuri și puține resurse.

Îl întrebasem pe fiul meu dacă pot mina cu placa mea video. Îți dai seama că s-a amuzat, explicându-mi că acum se minează cu placa video de peste 80 de milioane, nici măcar nu înțelegeam ideea, doar că vroiam să minez. Eram curioasă să găsesc comoara. Asta a fost percepția mea despre bitcoin.

Despre faucet – robinet

[Reya studiază în special fauceturile, deși fiul i-a explicat că ”e ca și cum aș căuta aur într-o mină cu furculița”. Ne-a explicat cum și-a coordonat activitatea și ne-a mărturisit că are puțin peste 0,06 bitcoini, strânși picătură cu picătură din mai și până acum. Deși este o muncă a nervilor tari, după cum chiar ea ne-a spus, ideea fauceturilor atrage începătorii, care nu vor să investească din prima în bitcoin însă se bucură să experimenteze ecosistemul de la bază și care au un mediu de testare în care miza să fie suficient de mică iar oportunitățile de învățare mai mari. De altfel, românii care încep să lucreze cu fauceturile învață în felul acesta cele mai importante acțiuni din domeniu – cum să își creeze un portofel, cum să miște criptomoneda și cum să o vândă.

Căutam de fapt fauceturi sigure, ca să le pot trimite oamenilor care mă urmau pe grup, de unde pot recolta fără să fie păcăliți. Sunt multe fauceturi care plătesc foarte puțin, știu exact că acolo e vorba de trafic pe site, sau reclame, dar unele sunt ok. Timp și nervi să ai. Probleme cu fauceturile nu am avut. Am antivirus cu licență, m-am baricadat bine. Am avut o listă de peste 300 de fauceturi pentru bitcoin, litecoin și dogecoin și am sistematizat-o la doar 70.  Lista era făcută de alții, eu doar le-am probat. De exemplu dacă mergi pe Epay sau Xapo sunt deja rotatoare. Așa le spune, rotator faucet – unii actualziează și explică că dau 100 de satoshi la 5 minute. Sunt multe care vor să faci upgrade, eu nu am făcut niciodată. Nu e rentabil, am socotit și nu merită.

Cum sunt văzuți bitcoinerii în România?

Reya este considerată ciudata grupului ei de prieteni, iar pasiunea ei pentru bitcoin este văzută ca o excentricitate. ”Soțul face mișto de mine să-i dau împrumut satoshi. După eșecul cu proiectul lui Neacșu [nr HashOcean] am apărut cu bitcoinul. Prietenii cred că am înnebunit, deși am încercat să le explic câteva avantaje ale bitcoinului, ce învățasem și de la Ike [redactor-șef la GoanaDupăBitcoin], de la seminar. Vorbesc mult cu el la telefon . Eu sunt foarte deschisă, ei sunt reținuți și datorită faptului că nu se informează”

Multe dintre reținerile celor care nu vor să audă de bitcoin se leagă de faptul că nu pot să creadă într-o economie descentralizată și nu pot concepe că o sumă de bani care nu are garanția statului poate să aibă valoare, în ciuda faptului că mulți comercianți adoptă în modelul lor de afaceri criptomonede.

Alte rețineri sunt absurde, cum ar fi ideea că…dacă te implici în economia bitcoin, riști să ajungi pe DeepWeb, unde ”știm noi ce se întâmplă”.

Ce am învățat de la Reya?

Reya duce o adevărată luptă pentru bitcoin. Am învățat că unii pur și simplu nu sunt croiți pentru acest ecosistem, iar alții se implică cu un real curaj. Reya s-a păcălit de două ori, o dată investind în HashOcean și a doua oară în FissionCoin. Asta nu i-a scăzut entuziasmul și a înțeles că fiecare pădure are uscăturile ei. Vrea să devină un adevărat agent silvic care să știe toate traseele sigure din hățișul cripto.

Munca de evanghelist al criptomonedei nu are nici o noimă. Cei care vor să afle despre bitcoin se vor implica de bună voie, ceilalți vor sta pe margine cerând ”dovezi clare” (orice ar însemna asta). În bitcoin, ori ai încredere ori nu. Sunt foarte mulți aceia care nu se vor implica niciodată în ceva descentralizat pentru că simt nevoia unor autorități care să centralizeze și să garanteze pentru banii din buzunarul lor. Cei care vor mai multă libertate, vor face muncă de cercetare din primul moment în care vor auzi că există economie descentralizată.