Comunitatea cripto și blockchain din România este activă și realizează frecvent meet-ups, evenimente sau conferinte. De cand fac parte din acest ecosistem, mi-a placut sa particip la astfel de evenimente din dorinta de a cunoaste oameni noi, de a cumula mai multa informatie si nu in ultimul rand pentru a ma distra.

Evenimentul MindChain de la Cluj a fost cel mai mare organizat in Romania. Multi speakeri, multi participanti, multe workshop-uri si multa bere. Tema evenimentului a fost Blockchain si Inteligenta Artificiala ceea ce a dus la discutii destul de greu de inteles din prisma unui incepator.

Evenimentul în sine a avut două etape – una de prezentare de proiecte și aplicații dezvoltate de echipele din România și o perioadă de discuții libere.

Proiecte si aplicatii

O aplicatie foarte interesanta este WakeZ care monitorizeaza somnul. Poate sa identifice cand avem somnul mai adanc si de ce uneori ne trezim in mod neobisnuit lipsiti de energie. Este un proiect romanesc inceput la Cluj in 2017.

End of Waste care se va lansa in mai 2019, urmareste sa rezolve problema colectarii deseurilor de sticla. Dan Dumitrescu impreuna cu echipa folosesc tehnologia blockchain pentru a urmarii fluxul deseurilor, verificand reciclarea si inregistrand reduceri critice de gaze cu efect de sera.

 

CoinHatch este o platforma de gestiune completa pentru ICO-uri si STO-uri. Solutia permite atat administrarea amanuntita a distributiei de monede in toate stadiile sale de evolutie, cat si administrarea utilizatorilor si a informatiilor preluate de la acestia. Toate conform cu diversele seturi legislative in vigoare. De asemenea, platforma este orientata investitorilor, oferind calitati multiple de augmentare, de tip “gamification” (bonusuri, coduri promotionale, sistem referral, etc.).

 

Life Learning Passport coordonat de Anna Mera impreuna cu echipa Nexial este un proiect dedicat educatiei digitale si e-learning-ului 2.0 care va folosi blockchainul pentru stocarea proprietatii intelectuale a fiecarui individ. Platforma va folosi continut video si Octalysis learning pentru o experienta interactiva de invatamant sustinuta de curicula Uniunii Europene, iar pentru personalizare este luata in considerare inteligenta artificiala. Peer-to-peer learning intre elevii si profesorii din UE va ajuta in schimbul de experienta la distanta si la creearea de legaturi intre utilizatori.

Meetup dupa eveniment

La Meetup s-a schimbat decorul. Daca la eveniment am discutat despre blockchain si inteligenta artificiala, aici s-a vorbit mai mult despre Bitcoin. Trading, mining si viitorul crypto au fost cele mai abordate subiecte.

De departe cel mai mare meetup la care eu personal am participat in Romania. Poza de mai jos spune tot.

Am avut placerea sa ii cunosc pe baietii de la Crypto Romania, un grup de telegram care sustine viziunea lui Satoshi Nakamoto si organizatorii meetup-ului. Am intalnit traderi profesionisti de Bitcoin care folosesc boti de tranzactionare.

Am intalnit inca doua proiecte romanesti care nu erau pe panou la conferinta: Daicore și GIN Platform.

Daicore, condus de Tiberiu Focica, este o platforma care protejeaza investitorii in ICO-uri, permitandu-le sa se retraga din proiecte care nu functioneaza asa cum trebuie. In perioada ICO au posibilitatea de a rula multiple runde de finantare bazate pe rezultate concrete.

GIN Platform, coordonată de Alexandru Andreescu, este un serviciu cu ajutorul caruia poti sa iti setezi si sa monitorizezi masternode-uri fara a avea cunostinte despre programare. Per total a fost o atmosfera extraordinara si plina de valoare.

Iti spun sincer ca mi-am atins scopul la acest eveniment si il astept pe urmatorul. Am cunoscut oameni minunati de la care am obtinut informatii valoroase si la final ne-am si distrat. Recomand participarea la evenimente, meetup-uri si conferinte crypto in special pentru imbunatatirea cunostintelor si dezvoltare personala.