Max Nicula este un dezvoltator blockchain nascut la Chisinau. Are 17 ani de experienta in cod si 15 ani experienta in antreprenoriat. Este prorietarul BTCxCHANGE, schimb care a fost inchis in ianuarie 2018.
Se pare ca povestea nu s-a terminat atunci. S-au depus actele contabile pentru inchiderea firmei iar la scurt timp s-a demarat un control din partea autoritatilor. Stam de vorba cu Max Nicula sa vedem ce s-a intamplat in continuare?
Bitcoin si Ethereum – Cursuri gratuite! Intra pe canalul nostru de youtube
Potrivit procesului verbal intocmit pe 5 noiembrie 2019, controlul a fost efectuat de inspectorul Roland Cojocariu si Spinu Gheorghe.
Ike: Cand s-a inchis platforma BTCxCHANGE?
Max Nicula: Platforma a fost inchisa la sfarsitul lunii Ianuarie 2018 dupa ce am primit insitintare de la a patra banca ca imi inchide contul bancar, desigur fara nici un motiv argumentat.
Ike: Cand ai fost contactat prima data de Roland Cojocariu – inspector ANAF – si ce a solicitat acesta?
Max Nicula: Prima data am aflat despre dl. Roland de la compania de contabilitate cand s-a demarat control fiscal la intreprindere, in Mai 2018. Atunci am fost anuntat de contabil ca au venit cateva persoane de la ANAF si sub pretextul de efectuare a unui control aleatoriu au solicitat lista cu datele personale a clientilor. Toate actele contabile pentru control au fost transmise inclusiv cu toate tranzactiile de pe platforma si conturile de pe care s-au efectuat. Insa conturile erau fara numele clientului, deoarece toate datele cu caracter personal au fost radiate de pe platforma dupa inchidere.
Apoi am primit un telefon de la Dl Cojacariu care mi-a spus ca in acetle contabile lipsesc numele clientilor. I-am raspuns ca nu detin numele clientilor si nici nu vad de ce ar avea el nevoie de ele, deoarece in actele contabile se regaseste toata informatia contabila necesara fiscului. A zis ca va reveni cu un telefon in decursul saptamanii care vine, dar nu am mai auzit nimic de la el.
Ike: Care au fost rezultatele controlului?
Max: Nu a fost nici un rezultat. Controlul nu este finalizat nici in ziua de azi (dupa un an si jumatate). In aceasta perioada incerc sa radiez compania si nu pot deoarece este control fiscal in desfasurare. Am avut cateva discutii cu juristi pe marginea acestui subiect, fiindca sunt pus intr-o situatie incomoda: compania nu activeaza, iar eu trebuie sa platesc contabili si costurile administrative lunare. Nu pot radia compania fiindca nu ma lasa ANAF-ul. Efectiv ma tin ostatic. La numeroasele apeluri de catre contabili spre ANAF li s-a comunicat “controlul fiscal este inca in desfasurare.”
La data de 5 Noiembrie 2019, firma contabila a fost vizitata din nou de angajatii ANAF-ului, de acelasi individ, dar de data asta era insotit si de colegul sau Spinu Gheorghe. Conform documentelor primite pe 5 Noiembrie, se pare ca a fost inceput un alt control fiscal (deci nu este o continuare a controlului fiscal care se desfasoara de un an si jumatate).
Ike: Ce crezi ca urmaresc inspectorii ANAF?
Max: Inspectorii urmaresc lista de clienti, ei au spus asta. Au venit la firma de contabilitate si mi-au transmis amenintari ca daca nu le prezint lista cu numele clientilor, vor calcula taxele companiei in functie de incasari. Va imaginati ce inseamna asta? Platforma castiga bani dintr-un comision mic de tranzactionare care este declarat in contabilitate iar ei imi spun ca daca nu le dau ce vor ei, imi vor calcula impozitul in baza incasarilor. Deci daca un client depunea 1000 EUR sa cumpere BTC si platforma castiga 0.20% (2 EUR) ei imi vor calcula impozitul din 1000 EUR.
Mai mult de atat, au spus ca eu nu sunt primul, ca au fost si la alte companii crypto din Romania si ca daca le dau datele clientilor ma lasa in pace. Nu consider ca este un comportament adecvat unor inspectori ANAF sa puna presiune pe mine, amenintandu-ma cu probleme daca nu primesc ce vor ei. Iar daca primesc, ma lasa in pace.
Ike: Exista, sau a existat vreo infractiune in activitatea BTCxCHANGE?
Max: Pe parcursul activitatii, contabilitatea companiei a fost efectuata de o companie specializata pe contabilitate si consultanta juridica, care deserveste sute sau mii de agenti economici. BTCxCHANGE nu a avut un contabil salariat. Costul serviciilor acestei firme erau in jur de 1000 RON pe luna. Va dati seama ca pentru aceasta suma, compania de contabilitate nu s-ar ocupa cu acoperirea activitatilor infractionale si nu ar risca cu reputatia si clientii proprii pentru a acoperi activitate infractionala. Inainte sa semnam contractul si sa incepem colaborarea au studiat afacerea sa inteleaga despre ce este vorba si daca se incadreaza in cadrul legal. Nu exista nici o tranzactie care sa nu fi fost introdusa in contabilitate. Toate tranzactiile BTCxCHANGE treceau prin contul bancar al companiei, iar daca lipseau tranzactii nu ieseau soldurile corecte la final de luna.
Repet, toate tranzactiile platformei s-au efectuat prin conturi bancare. Deci toate sunt transparente. Nu exista sa ai cont bancar anonim. Deci nu poate sa fie vorba de activitate infractionala. Si doi la mana, cand le-am spus sa ridice datele de la banca daca doresc sa cunoasca toate tranzactiile, au raspuns ca banca nu le da aceste informatii. Asta confirma inca odata ca ANAF-ul nu are temei legal sa ceara astfel de informatii. De ce au fost refuzati de banca?
Ike: Din punctul tau de vedere, care crezi ca este scopul acestei presiuni?
Max: Parerea mea este ca dupa ce obtin lista clientilor incep sa contacteze conturile mai mari si sa-i intimideze cu scopul de a obtine spaga. De aia sunt asa de agresivi in aceste solicitari – au interes personal. Presupun ca in interiorul ANAF-ului activeaza un grup criminal organizat specializat pe santaj si estorcare de bani de la persoane fizice si juridice. Altceva nu poate fi in intelegerea mea. Ei tintesc companii si indivizi in zona crypto, stiind ca acestea pot avea finante, le creaza tot felul de probleme iar apoi tot ei le rezolva. Pe acelasi logica: “da-mi ce cer si te las in pace”.
Ike: Cum vei proceda mai departe?
Max: Le vom trimite din nou toate actele contabile. Ma astept ca in termen de 30 de zile acest control sa fie finalizat. In cazul in care ei continua sa ma tina ostatic, ii voi da in judecata, pentru ca nu imi lasa nici o alta alternativa. Dar in afara de judecata mai exista un numar de institutii ale statului menite sa supravegheze activitatea functionarilor publici. Daca ma vor incerca, in mod sigur voi merge mai departe si nu voi economisi nici ban nici timp pentru asta. Este o chestiune de principiu. Actiunile lor se incadreaza juridic in “abuz de putere” si “grup criminal organizat specializat pe santaj”. Nu are dreptul functionarul public sa te ameninte ca iti deseneza taxe sau amenzi daca nu ii oferi ce el isi doreste.
Ike: Dupa inchiderea BTCxCHANGE te-ai oprit din dezvoltare?
Max: Nu. Dupa ce m-au fugarit bancile, iar statul nu a facut nimic sa ma protejeze de banci (in schimb a venit si Statul sa-mi consume timp si resurse prin controale), m-am concentrate la dezvoltarea unui exchange descentralizat DMEX (in afara Romaniei) care a fost lansat de cateva luni si permite tranzactionarea atat de cryptovaluta precum Bitcoin si Ethereum cat si de actiuni de companii (AAPL, AMD etc), cu leverage. Totul intr-un mod descentralizat. Clientii depun fonduri pe un contract inteligent si doar ei au acces la banii lor. Deci nu mai sunt conturi bancare, anonimitate totala iar eu nu am acces la fondurile clientilor. Este practic un soft care lucreaza de la sine.
Care este parerea voastra despre actiunea inspectorilor ANAF impotriva lui Max Nicula?