Iașiul a găzduit pe 3 iunie al doilea meetup bitcoin, organizat de RoTrading, în colaborare cu GoanaDupăBitcoin. Întâlnirea a adunat 30 de începători pe care i-a pus în contact cu specialiștii cu reputație din domeniu. Cei prezenți au avut ocazia să discute unu-la-unu despre trading, securitate și minare. Printre altele, evenimentul a avut și sesiuni de întrebări și răspunsuri pentru Andrei Andone de la StartHash și utilizatorul veteran Imortel.
Iată câteva informații de bază pe care le-au învățat începătorii despre bitcoin
Despre minare – ce se întâmplă sub capotă și cum se generează bitcoinul.
S-au lămurit câteva confuzii legate de minare. Imortel și Andone au clarificat în sesiunea de Q&A următorul aspect:
Minarea validează tranzacțiile bitcoin. La fiecare 10 minute, minerii generează un nou hash care conține, printre altele, și ultimele tranzacții efectuate în rețea. Acestea sunt securizate de puterea de procesare investită de mineri. Pentru ca minerii să fie motivați să investească putere de procesare, sunt recompensați cu bitcoini nou-creați, lansați în rețea. Dacă însă înțelegi minarea ca pe un proces care generează bitcoini noi (ideea de minting), atunci nu vei înțelege ce se întâmplă când s-au ”minat” toți cei 21 de milioane de bitcoini.
În acel moment (peste mai bine de 100 de ani), minerii își vor continua activitatea, adică vor continua să valideze tranzacțiile și să facă hash. Diferența este că ei vor fi recompensați din comisioanele pe tranzacții, nu cu bitcoini nou-emiși. Așadar, pentru a avea cea mai clară idee despre minare, trebuie să o gândești ca un proces de securizare a rețelei și de validare a tranzacțiilor în primul rând. Abia în al doilea rând (și temporar) este un proces prin care se emit bitcoini pe piață.
Tranzacțiile la zi și margin-tradingul
S-a discutat în detaliu despre trading, iar unul dintre subiectele care crează confuzii este margin tradingul (sau tradingul pe leverage).
Practic margin trading-ul, așa cum îl explică Ike (Vasile Onița) este, redus la esență, un fel de a paria pe prețul bitcoin. Să zicem că faci trading la zi cu 1 bitcoin. Prin margin trading, suma cu care joci se dublează în baza unui împrumut. Cu alte cuvinte, faci trading cu 2BTC, dintre care 1BTC este împrumutat. Din orice câștig, prima dată plătești împrumutul. Din orice pierdere se sustrage din bitcoinul investit de tine. Asta înseamnă că orice câștig ai avea, se dublează, la fel și orice pierdere.
Este una dintre formulele de trading riscante de tipul high-risk, high return.
Despre altcoinuri
O parte dintre începători caută să învestească în altcoinuri. Cei mai mulți se plâng că ”este târziu” să mai investească în bitcoin și sunt atrași de prețurile mai mici la ethereum, ripple sau monero. Cel mai grav este însă că mulți dintre ei au căzut deja pradă mai multor scheme piramidale.
Iată care este pontul specialiștilor pentru a identifica monedele cu potențial de pe piață: caută o piață pe care să poți vinde monedele oricând, fără restricții. Dacă atunci când cumperi o monedă ți se spune că vei putea să o cheltui peste o câteva luni, un an sau ”după ce strângi x fise”, ar fi bine să fii precaut.
Monedele electronice nu trebuiesc văzute ca pe o formulă de îmbogățire din speculă. Specula este coincidentală. Ele trebuie să aibă o valoare pe piață.
Planuri de viitor
Întâlnirea de la Iași este doar una dintre opririle din turneul bitcoin în toată țara. Pe rețelele sociale GoanaDupăBitcoin va anunța următoarele evenimente, la București, Constanța și Cluj.