Realitățile pieței arată că deocamdată minarea de bitcoin este rentabilă în China, unde este concentrată mai mult de 60% din puterea de procesare a rețelei. Acest lucru îi face pe mulți să își pună întrebări în legătură cu centralizarea minării.

Realitatea este că minarea este destul de distribuită pe glob iar centre de minare apar în zone noi, nebănuite. Țrebuie să ținem cont că minarea nu este încă o afacere foarte stabilă și că nu de puține ori s-a întâmplat ca centrele de minare să se mute într-o zonă sau jurisdicție nouă ori să își închidă cu totul porțile. De altfel, există o oarecare transhumanță a minerilor în căutarea celor mai bune condiții de minare.

Prețul la energia electrică

Printre factorii foarte importanți se află prețul energiei electrice, care poate să reprezinte între 20 și 40% din costurile monedei bitcoin. Consumul unui miner bitcoin depinde și de temperatura ambientală, așadar minerii se orientează către zonele reci ale globului, iar unii hobiști aleg minarea sezonieră. De exemplu câțiva români se interesau în toamnă de închirierea unor mineri pe perioada iernii, pentru că se gândeau să mineze bitcoini și să își încălzească încăperea în același timp.

SUA și Japonia au cele mai mari costuri la electricitate. Chiar și așa, pe coasta de est a americii există activități de minare de luat în seamă. China nu beneficiază, cum ne-am aștepta, de costurile cele mici. Printre țările în care electricitatea este mai ieftină se numără Venezuela, India, Curacao și în general țările în curs de dezvoltare.

Venezuela, paradisul irosit

În Venezuela prețul energiei electrice este aproape neglijabil. Cum se face atunci că minerii nu se înghesuie încă în această regiune? Aici se pune problema stabilității guvernului și a faptului că Venezuela se confruntă cu corupție și instabilitate politică. Companii mari, printre care Pepsi Co au avut probleme serioase după ce tot echipamentul le-a fost confiscat discreționar. Dacă o companie ca Pepsi poate absorbi paguba, un miner s-ar gândi de două ori înainte să mute echipamentele foarte costisitoare într-o țară în care acestea ar putea să fie oricând confiscate.

România nu este de neglijat

La noi în țară există deja 3 centre de minare și găzduire de mineri cunoscute. Din cauza prețului destul de mare la electricitate, acestea minează mai curând altcoinuri, unde dificultatea este mai mică și șansa de intrare pe piață mai mare. România are însă câteva avantaje nete.

Temperaturile joase sunt și ele un factor, la fel și vitezele de Internet, care se clasează pe locul 1 în lume. Avem un guvern stabil și suntem parte din Uniunea Europeană. Asta înseamnă că reglementările de taxare sunt relaxate. Cel mai important factor este însă legat tot de apartenența la UE. În ultimii ani au intrat în țară sume mari din fonduri europene pentru susținerea energiei verzi. Aici apar problemele pentru cei care au hotărât să investească în energie solară, eoliană sau hidrocentrale. Aceștia…nu au unde să își vândă energia produsă și ajung la scurt timp să oprească pur și simplu echipamentul sau să caute să îl vândă imediat ce au scăpat de obligativitățile impuse de UE.

O soluție pentru cei care au investit în aceste centrale ar fi să intre în parteneriate cu minerii de bitcoin, cărora să le furnizeze energie la prețuri cu adevărat competitive. Singurul lucru care le stă deocamdată în cale este lipsa de încredere și educație a antreprenorilor, care nu văd încă un potențial real în criptomonede și se feresc de investiții mai puțin tradiționale.