Platforma Coinvertit – O solutie in ajutorul cripto-entuziastilor
Desigur ca multi dintre noi, in dorinta de a investi in criptomonede, am intampinat si nu o data, dificultati. Poate ca a fost vorba de a cumpara rapid si eficient criptomonede la un curs cat mai bun. Ori poate ne-am dorit sa retragem castigurile obtinute din trading cat mai prompt si cu comisioane cat mai mici.
Asta daca banca la care avem deschis contul nu are vreo politica interna prin care nu agreeaza tranzactiile asociate criptomonedelor.
Adeseori cel mai convenabil e sa avem si optiunile deschise in RON, fara a trece printr-un schimb suplimentar de valute.
Am cautat in Romania un serviciu capabil sa raspunda acestor aspecte. Platforma Coinvertit vine cu solutia, in ajutorul cripto-entuziastilor, care rezolva aceste probleme.
In continuare ne ofera mai multe detalii, Zoltan Baranyai – founder si CEO al platformei Coinvertit.
Cosmin Matei – Cum a inceput Coinvertit? Cateva cuvinte despre componenta echipei?
Zoltan Baranyai – Am inceput sa lucram la platforma Coinvertit de la inceputul anului 2017. Auzisem de Bitcoin inca din 2012, atunci insa nu credeam in criptomonede ca au sansa reala sa schimbe lumea financiara.
Echipa este formata din CEO, CTO, Graphics and Design, Front-End Developer, Back-End Developer, Operatori.
CM – Care este politica de comisioane?
ZB – Deocamdata toate comisioanele noastre sunt incluse in rata de schimb. Nu exista comisioane suplimentare. La lansarea serviciului de wallet, vom practica comisioane de retragere fiat/cripto ce vor fi publicate pe site.
CM – Cum este asigurata securizarea site-ului? Cateva detalii …sisteme/mecanisme de siguranta existente? Pentru clienti exista masuri suplimentare de securizare a accesului la contul personal de utilizator?
ZB – Punem foarte mare accent pe securitate si avem multe mecanisme de autoaparare impotriva eventualelor atacuri cibernetice.
Avem asa-numitele hot wallets (folosite zilnic pentru plati catre clienti) si cold wallets, folosite pentru pastrarea in siguranta a fondurilor. De asemenea, pe partea de client, avem 2FA (prin Google Authenticator), care odata activat asigura securitate suplimentara contului de client.
CM – Cat de rentabila este afacerea coinvertit si ce impact are volatilitatea?
ZB – Platforma fiind lansata in luna februarie 2018, consideram ca suntem pe drumul cel bun. Crestem aproape in fiecare saptamana, mai putin in cazurile in care piata este nehotarata. In aceste cazuri observam foarte multe intrari in sistem, dar trade-urile sunt mai putine.
Volatilitatea este un factor destul de important in acest business dar avem si aici mecanisme de autoaparare.
CM – Explica-ne te rog pe scurt care este mecanismul/principiul de functionare al platformei? Si cat de rapid se efectueaza tranzactiile?
ZB – Clientul isi creaza cont la noi, dupa care este aprobat de catre operatorii nostri. Din acest moment, poate vinde sau cumpara criptomonede.
La vanzare e foarte simplu. Pui o comanda de vanzare (BTC de exemplu), dupa care automat primesti o adresa de BTC unde poti trimite fondurile pe care doresti sa le schimbi.
In momentul in care blockchain-ul confirma intrarea fondurilor, comanda trece automat in procesul de schimb (si noaptea sau in weekend). Dupa efectuarea schimbului, in timpul orelor bancare initiem plata in lei sau in euro in contul clientului.
La cumparare, procesul e inversat. Clientul specifica suma de lei sau euro din care doreste sa cumpere BTC. Primeste automat datele noastre bancare si un Order ID. Efectueaza plata in lei sau euro. Apoi la confirmarea platii de catre operatorii nostri, schimbul se face automat in BTC si se trimite la adresa clientului.
De la confirmarea platii (de catre blockchain in cazul vanzarii de cripto si de catre operatorii nostri in cazul cumpararii de cripto), tot procesul dureaza cateva minute, uneori chiar instant.
CM – Care este criptomoneda preferata la tranzactionare pe coinvertit?
ZB – BTC are volumul cel mai mare, urmat de LTC si BCH.
CM – Cum se asigura lichiditatea in cadrul perechilor de schimb la platforma Coinvertit?
ZB – Pentru atingerea unui nivel maxim de operativitate, lichiditatea se asigura din surse proprii.
CM – Care este plafonul minim/maxim de exchange pentru utilizatori?
ZB – Plafonul minim de schimb este echivalentul a 50 de EUR pe comanda, iar cel maxim este echivalentul a 12,000 EUR pe comanda.
CM – Ce planuri de dezvoltare a platformei exista in perioada imediat urmatoare? Produse/servicii noi? (integrare de wallet-uri…etc) Diversificarea perechilor de schimb prin adaugarea de criptomonede noi?
ZB – In zilele imediat urmatoare (poate chiar pe 6-7 august), lansam wallet-ul in RON si EUR, care va permite tranzactii instante la cursul existent pe site. Se reduce astfel semnificativ incertitudinea unui curs viitor cauzat de decalajul dintre momentul platii si momentul incasarii.
CM – Care sunt cele mai mari dificultati intalnite la un astfel de business? Cum le-ati depasit?
ZB – Crearea platformei a fost mult mai complicata decat ceea ce ne-am asteptat. Au fost extrem de multe aspecte la care nu ne-am gandit in momentul proiectarii (aspecte de user interface, securitate, API-uri externe, etc.). Aspecte care au fost indispensabile pana la urma.
Am pus accent maxim pe securitate si ne-am pregatit (spunem noi) foarte bine pentru eventualitatea unor atacturi externe sau interne. De asemenea, gasirea unui partener bancar de incredere a fost destul de dificila in lipsa reglementarilor din acest domeniu.
CM – Care este viziunea Coinvertit asupra cripto-sferei? In ce directie crezi ca se vor indrepta lucrurile, in special din punct de vedere al gradului de adoptie?
ZB – Noi avem mare incredere in acest domeniu. Consideram ca piata este pe un drum bun (chiar daca in acest moment cripto este folosit mai mult pentru speculatii).
BTC merge in directia de “store of value”. Insa cu dezvoltarea LN (lightning network), chiar si BTC are sanse sa fie folosit ca si instrument de plata. Aceasta desi pentru instrumente de plata exista si alte monede.
Una dintre acestea fiind DASH, care este deja folosit pe scara larga ca instrument de plata in unele tari. Un exemplu in acest sens este Venezuela, unde valoarea monedei nationale scade vertiginos (inflatie de 40,000%… da, stiu, este enorm).
CM – Unde se situeaza Coinvertit in tara noastra pe aceasta nisa de business, a platformelor de tip exchange?
ZB – Consideram ca din punct de vedere al experientei utilizatorului, platforma Coinvertit este net superioara fata de ceea ce exista pe piata in acest moment. Daca punem in calcul si ratele de schimb (la care de asemenea suntem mult mai competitivi), chiar nu vedem de ce ar folosi clientii o alta platforma.
CM – Normele de KYC si AML…? De asemenea, unele banci nu permit trimiterea/retragerea de fonduri catre platforme de tip exchange. Va afecteaza acest lucru?
ZB – KYC si AML sunt o necesitate pentru orice platforma care gandeste in perspectiva, asa ca aici avem reguli interne stricte.
Deocamdata, nu am avut probleme cu banci care sa nu accepte fiat de le noi sau sa nu permita transferurile catre noi.
Ai folosit si tu platforma Coinvertit pana acuma? Cum ti s-a parut experienta avuta? Spune-ne parerea ta.