Aplicatia OneBit lansată de startup-ul cu același nume caută să facă moneda digitală mai accesibilă consumatorilor, oferindu-le opțiunea de a cheltui bitcoini prin rețeaua PayPass Mastercard. Aplicația a fost construită în timpul competiției Mastercard Master of Code, o serie de maratoane internaționale dedicate programatorilor, care are ca scop să aducă împreună pe cei mai talentați în codare.
Chiar dacă aplicația OneBit este încă în faza de prototip, a primit deja feedback excelent din partea Mastercard, după spusele fondatorului Toby Hoenisch.
”Am construit un prototip care te lasă să cheltuiești banii electronici la orice terminal Mastercard PayPass” a venit el cu explicația.
Atunci când va fi lansată, aplicația OneBit va fi gratuită iar Mastercard va plăti un comision către OneBit de fiecare dată când un utilizator plătește folosind aplicația. Mastercard taxează comercianții care folosesc sistemul PayPass.
Soluția aceasta vine ca o încercare din partea Mastercard de a cuceri lumea plăților mobile. La fel ca ExpressPay de la American Express și payWave de la Visa, PayPass este compatibilă cu opțiunea de plată contactless EMV, care a fost încorporată în telefoanele mobile folosind funcția NFC (cu ajutorul celor de la Nokia, AT&T Wireless și JP Morgan Chase).
Deși Mastercard a fost lider absolut al industriei în procesare pentru mai bine de 40 de ani, rețeaua PayPass este disponibilă în 30 de țări în acest moment.
După spusele lui Hoenisch, Mastercard îi ajută să încheie un parteneriat cu cei are eliberează carduri. Totuși, startup-ul caută să asigure finanțări pentru a susține dezvoltarea soluției.
Faptul că susține aplicația OneBit este o surpriză ținând cont că procesorul de plăți Mastercard este arhi-cunoscut ca un opozant al monezii bitcoin.
În luna decembrie a lui 2014, directorul Mastercard Southeast Asia – Matthew Driver a discreditat criptomoneda într-un material video care insinua că aceasta nu este de încredere.
În martie, firma numea criptomoneda și startup-urile de tip fintech ca fiind competitori majori, în raportul SEC anual. ”Acești competitori includ furnizorii de portofele digitale cum ar fi PayPal, AliPay și Amazon. […] serviciile operatorilor mobili, serviciile mPesa, producătorii de telefoane și criptomoneda.”
Săptămâna trecută Neteller a dezactivat funcția top-up pentru Net+ Prepaid Mastercard, motivând o ”schimbare internă de politică”. Schimbarea bruscă a dezamăgit mulți utilizatori.
Unul dintre ei a scris:
”Ca utilizator bitcoin mi-am luat un card Neteller special pentru acest scop…iar acum îmi spuneți că nu îl pot folosi? Cum pot să închid contul pe care mi l-am făcut? Nu îmi vine să cred că a trebuit să trec prin toată birocrația, verificarea, să aștept, pentru asta!”