Poziția BNR față de criptomonede. Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), a explicat poziția instituției față de criptomonede. El a declarat că Bitcoin și celelalte criptomonede nu vor putea înlocui monedele fiat emise de băncile centrale.
”O altă chestiune care este esenţială se referă la distincţia care trebuie făcută între tehnologie, de exemplu blockchain şi criptomonede. Opinia mea este că acestea sunt nişte active financiare, nu sunt monede conform definiției legale şi nu vor putea să îndeplinească funcţii de bază ale monedelor. Moneda are întotdeauna în spate un împrumutător de ultimă instanţă. În sistemul financiar, numai statul poate să fie împrumutător de ultimă instanţă.”
De asemena, Dăianu a afirmat că tehnologia blockchain are un rol important în evoluția sistemelor financiare. În opinia sa, criptomonedele sunt active financiare importante, ce pot genera noi modele de afaceri.
”Sunt de acord, însă, că noile tehnologii conduc la eliminarea intermediarilor şi această trăsătură a descentralizării este unul dintre cele mai importante virtuți ale reţelelor blockchain”,
a explicat Dăianu.
Poziția BNR față de criptomonede, modelată după cea a Uniunii Europene
Dăianu a publicat anul trecut o carte dedicată recesiunii economice. Odată cu lansarea volumului „Emerging Europe and the Great Recession” a avut loc și o dezbatere pe tema crizelor financiare.
Cu această ocazie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut declarații cu privire la criptomonede.
El a declarat că monedele virtuale nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate. În opinia sa, similară cu cea a Uniunii Europene, este că industria cripto necesită reglementare.
Săptămâna aceasta, Dăianu a reiterat rolul băncilor centrale în cazul crizelor financiare.
„Trebuie să facem distincţie între o entitate ca instituţie şi funcţiile pe care le au aceste instituţii. Important este ca funcţiile să nu dispară. Când sistemul bancar a fost salvat, băncile comerciale nu s-au salvat cu criptomonede. Băncile centrale au intervenit prin emisiune de monedă de bază, după care au urmat măsuri non-convenţionale.”
Băncile centrale au opțiunea de a se folosi de noile tehnologii prin emisiunea de monedă digitală
Similar cu opinia șefei FMI, Dăianu este de părere că băncile centrale pot profita de noile tehnologii. El a declarat că băncile centrale pot emite monede digitale:
”Criptomonedele nu vor putea să substituie moneda emisă de banca centrală. Ce se poate întâmpla este ca băncile centrale să aibă monedă digitală, dar emisă tot de banca centrală, iar băncile comerciale vor primi monedă digitală ce se poate multiplica.”
Christine Lagarde, seșa FMI, a subliniat că sistemele financiare evoluează spre eliminarea numerarului. Ea a susținută că băncile centrale ar trebui să evalueze serios opțiunea de emitere de monede digitale pentru a nu rămâne în urmă.
”Gândiți-vă la noii furnizori specializați de plăți care oferă bani electronici – de la AliPay și WeChat în China, la PayTM în India, la M-Pesa din Kenya. Aceste forme de bani sunt concepute cu economia digitală în minte. Ele răspund la ceea ce vor oamenii și la ceea ce cere economia.”