Banca Națională a Romaniei (BNR) a anunțat oficial că băncile au permisiunea de a lucra cu exchange-urile de criptomonede și furnizorii de portofele digitale. Decizia se bazează pe noile reglementări europene, care impun și condiții de KYC/AML pentru acest tip de clienți.

”Reglementările Băncii Naționale a României nu conțin prevederi care să interzică instituțiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale. Instituțiile de credit au obligația de a se conforma prevederilor Legii nr.129/2019, respectiv de a aplica măsurile de cunoaștere a clientelei și administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului și de a ține cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestării de servicii de cont de plăți pentru aceste entități, prin adaptarea politicilor interne de risc și a capacității de administrare a riscurilor pe baze obiective și proporționale”,

se menționează în comunicatul BNR.

Poziția BNR s-a modificat semnificativ

Anunțul a inclus și un avertisment asupra faptului că activele digitale sunt investiții extrem de riscante și volatile. Cu toate acestea, BNR este printre primele bănci centrale europene care a comunicat direct și clar cu privire la criptomonede.

Anunțul băncii centrale a încurajat atât utilizatorii de cripto din România, cât și companiile cu acest profil care acționează în domeniu. Marius Mora, CEO-ul și fondatorul exchange-ului LDV Bank, a declarat că speră că acest comunicat va ușura accesul companiilor cripto la servicii bancare:

”Ne bucură foarte tare poziţia pe care a luat-o BNR, chiar dacă ei în continuare emană un aer de neîncredere, dar este foarte bine că adoptă o poziţie clară si că nu interzic băncilor să lucreze cu noi. Pentru că acest lucru ne-a creat mari probleme în ultima vreme ca şi business, pe unde ne prindeau băncile din România pe acolo ne închideau conturi”.

Stai conectat in lumea digitala!

Poziția BNR s-a modificat semnificativ față de cea adoptată în 2018, când considera criptomonedele foarte riscante și în afara legii. La momentul respectiv, guvernatorul băncii, Mugur Isărescu, și-a exprimat speranță ca Uniunea Europeană va implimenta reglementări clare care să protejeze utilizatorii de active digitale. Din fericire pentru comunitatea cripto europeană, atitudinea autorităților față de această industrie a devenit mult mai deschisă, iar BNR pare să fie în fruntea instituțiilor care îi recunoaște legitimitatea.