Codul Fiscal a fost modificat și include acum obligativitatea raportării profiturilor obținute din criptomonede. Obligația raportării se aplică doar dacă monedele virtuale sunt convertite în lei sau folosite la achiziționarea de produse și servicii.

Persoanele fizice care câștigă bani constant din criptomonede (peste 600 de lei pe an) au de acum obligația oficială de a-și raporta anual veniturile și de a plăti taxe. Mai precis, veniturile din monede virtuale din anul 2019 trebuie declarate în anul 2020, pentru stabilirea taxelor datorate. Raportarea se face prin intermediul declarației unice, ce se poate depune fie online, fie fizic la ghișeele Fiscului.

Impozitarea doar pentru conversia în valute fiat sau achiziții

Conform celor de la Deloitte Tax România, impozitarea se realizează doar pentru criptomonedele convertite în lei sau valută sau folosite pentru a cumpăra produse sau servicii.

„În contextul în care monedele virtuale nu sunt recunoscute în legislația română sau europeană drept valute, monede electronice sau monede reale, suntem de părere că persoana fizică dobândește un beneficiu real numai în momentul conversiei acestor unități de monede virtuale în unități de valută, monedă legală (de exemplu, evidențierea venitului în contul bancar) sau în bunuri ori servicii de care persoana fizică beneficiază efectiv. O interpretare contrară ar fi nepractică, având în vedere volatilitatea criptomonedelor și faptul că tranzacțiile se desfășoară de regulă prin intermediul unor platforme de tranzacționare a căror decontare este incertă (nefiind reglementată, supravegheată sau controlată de către instituțiile statului) și persoana fizică ar putea ajunge să plătească impozit pe un venit ipotetic”,

au explicat Raluca Bontaș, partener, și Cătălin Barbu, consultant, ambii de la Deloitte Tax.

Așadar, profiturile obținute din tranzacțiile cripto-to-cripto nu se impozitează.

Dacă veniturile totale obținute de o persoană într-un an depășesc 12 salarii minime, se va achita și CASS.

Profiturile obținute din criptomonede

Cei ce câștigă de la 601 lei în sus din criptomonede (venituri convertite în lei ori valută sau folosite la achiziția de bunuri ori servicii) trebuie să achite impozit pe venit de 10% din câștiguri. Aceste venituri se raportează în declarația unică depusă la Fisc până pe 15 martie.

Cei ce câștigă cel puțin 24.960 de lei (inclusiv alte venituri, nu doar criptomonede) trebuie să achite în plus CASS în cotă de 10% din suma respectivă.

Obligația de a raporta anual veniturile din criptomonede de peste 600 de lei, ca venituri din alte surse, și de a plăti taxe la stat a fost introdusă la începutul acestui an. Așadar, declarația unică din martie 2020 trebuie să includă și profiturile obținute din criptomonede realizate în acest an dacă se încadrează la criteriile de mai sus.