Popularitatea cripto in Romania a crescut. In aceeasi masura si numarul celor care decid sa inceapa o afacere in aceasta nisa a crescut. La inceput de drum sunt Ro.exchange, un nou exchange ce opereaza pe o societate de drept romaneasc si singurul care intermediaza servicii de exchange criptomonede intre participanti.
Iata ca segmentul lasat liber de BTCxchange, in urma cu mai putin de un an, este acoperit de o firma din Cluj, semn ca piata romaneasca e atractiva. In cele cateva luni de la infiintare Ro.exchange ofera suport pentru 7 criptomonede ( include Tether )si Euro ca moneda fiat.
Pentru a va prezenta acest proiect echipa Gonadupabitcoin.ro a realizat un interviu cu Ioana Marcu PR in cadrul companiei prin care sa facem cunostinta cu noii veniti.
Ike: Cand a luat fiinta si de ce ro.exchange? Cateva cuvinte despre echipa/componenta echipei?
Ioana Marcu: Firma din spatele exchange-ului a luat fiinta la sfarsitul lui Septembrie 2018. Denumirea de ro.exchange ni s-a parut cool avand in vedere ca ne adresam pietei romanesti in general.
Ideea din spatele exchange-ului este una mai veche. Am studiat foarte bine piata cu ofertele care sunt pentru aceasta nisa si credem ca am gasit un loc al nostru.
Credem intr-un “lean start up” si in momentul de fata avem o echipa redusa dar ,multi colaboratori pentru toate departamentele (mai putin informatia senzitiva),care lucreaza pentru noi atunci cand este nevoie; nu sunt angajati. Colaboratorii nostri provin din SUA(legal), Ungaria, Olanda (blockchain, programare), Lituania (banci), Letonia (programare, trading), Romania (legal, marketing & programare), India, China.
Ike: Care este politica de comisioane? Cum sunt ele in comparatie cu alte site-uri de acelasi gen?
Ioana Marcu: Suntem la inceput de drum si vrem sa ne facem un nume pe piata romaneasca practicand comisione mici, pentru ca daca automatizezi lucrurile si nu ai nevoie de prea multa interactiune umana costurile sunt reduse.
Ike: Cum este asigurata securizarea site-ului si a datele personale ale clientilor? Ce elemente de securitate exista in plus fata de standardele actuale?
Ioana Marcu: Intelegem ca securitate site-ului si a fondurilor clientilor este o mare provocare si de accea avem masuri si protocoale bine definite care sunt urmate cu strictete. Am reusit sa automatizam multe functii ale platformei si suntem in continuare preocupati sa fim la curent cu tot ce tine de bune practici/updates.
Ike: Explica-ne te rog pe scurt care este mecanismul/principiul de functionare al platformei? Metode de plata? Cat de rapid se efectueaza tranzactiile?
Ioana Marcu: Primul pas este, desigur, să vă creați/validați un cont. Pentru aceasta, trebuie să vă introduceți adresa de e-mail și să activați Google 2FA pentru o siguranță mai mare. De asemenea, există pe site o pagină intitulată “Verificarea identității”. Această verificare nu este obligatorie, dacă doriți să tranzacționați doar criptomonede în schimbul criptomonedelor, ci numai în cazul tranzacționării din euro în criptomonede și invers.
Odată ce contul dumneavoastră a fost creat, următorul pas pe care trebuie să îl faceți, pentru a putea începe tranzacționarea, este să vă finanțați contul. Acest lucru este ușor de realizat, grație portofelelor individuale dedicate criptomonedelor.
In momentul in care contul este alimentat puteti plasa diferite comenzi (market, limit) de vanzare/cumparare.
Dacă sunteți interesat să tranzacționați euro în criptomonede și invers, ro.exchange vă pune la dispoziție această posibilitate: tot ce trebuie să faceți este doar să completați un pas suplimentar de verificare.
Ike: Ce volume medii zilnice/lunare se tranzactioneaza pe platforma ro.exchange? Cati utilizatori aveti inregistrati in prezent pe platforma?
Ioana Marcu: In momentul de fata avem 151 de client inregistrati. Volumele zilnice sunt mici dar cresc o data cu numarul utilizatorilor.
Ike: Pe langa Bitcoin, ce alte monede digitale se pot tranzactiona pe ro.exchange?
Ioana Marcu: Ethereum, Ripple, Tether, Dash, Litecoin și Bitcoin Cash ABC, si EURO, desigur cea mai utilizata fiind Bitcoin.
Ike: Cum se asigura lichiditatea in cadrul perechilor de schimb la ro.exchange?
Ioana Marcu: In momentul de fata exchange-ul are o lichiditate scazuta pentru ca suntem la inceput si numarul celor inscrisi si dispusi sa tranzactioneze este limitat. Prin campaniile de marketing care urmeaza sa aiba loc intentionam sa crestem baza de clienti si sa marim volumele de tranzactionare. Credem in piata cripto si viitoarea ei dezvoltare si in momentul de fata lucram sa adaugam noi “features”. Marii jucatori de pe piata cripto din afara toti spun ca “bear market” si volatilitatea redusa este un timp excelent pentru constructie… sa fim pregatiti cand se intoarce trend-ul ascendent.
Ike: Care este plafonul minim/maxim de exchange pentru utilizatori?
Ioana Marcu: Depunerile (nelimitat) / retragerile (0.5 BTC) automat pentru crypto. Daca se doreste o retragere mai mare fondurile sunt eliberate la cerere. Cu timpul o sa crestem si limita pentru retrageri daca piata o sa arate ca este nevoie. Pentru EURO minimum 50 depunere/retragere si maxim 10000.
Ike: Ce planuri de dezvoltare a platformei exista in perioada imediat urmatoare? Produse/servicii noi? Diversificarea perechilor de schimb prin adaugarea de criptomonede noi?
Ioana Marcu: In momentul de fata lucram sa adaugam codul de referinta; de asemenea suntem in discutii cu procesori de plata care ne-ar putea facilita “plata cu cardul”. Sunt multe obstacole legale si tehnice de rezolvat pentru o asemenea optiune. Adaugare de criptomonede este un task pe care il stapanim foarte bine si in momentul in care o sa avem cerinte le vom analiza.
Ike: Care sunt cele mai mari provocari intalnite in genul acesta de business, si cum pot fi depasite?
Ioana Marcu: Legislatia, cadrul legal de operare, acces la banci, cum zice Americanul…”People who get it” - vorbind de serviciile complementare.
Ike: Aveti in plan sa introduceti un program de afiliere?
Ioana Marcu: Cod de referinta prin care o sa oferim celor care aduc clienti noi posibilitate sa castige un procent (nu este stabilit inca) din comisioanele de tranzactionare incasate de noi.
Ike: Normele de GDPR, KYC si AML implementate? De asemenea, unele banci nu permit trimiterea/retragerea de fonduri catre platforme de tip exchange. Cum va afecteaza acest lucru si ce solutii ati gasit?
Ioana Marcu: Da sunt implementate. Ne-am uitat in afara Romaniei si am gasit parteneri straini dispusi sa lucreze cu noi dupa ce toate verificarile au fost facute.
Ike: Sunt permise tranzactiile OTC?
Ioana Marcu: Din punctul nostru de vedere suntem interesati de aceasta nisa, o stapanim si da, putem ajuta oameni/companii care necesita serviciul pentru comisioane modice/diferit de ce este pe platforma.
Asadar Ro.Exchange la inceput de drum. L-ai incercat si tu? Ce parere ai? Lasa-ne un comentariu sau daca ai si alte intrebari, folosind rubrica de comentarii de mai jos.