Guvernul Ponta a propus o serie de măsuri prin care speră să reducă din austeritatea impusă de Uniunea Europeană acum 4 ani. Poiectul de cod fiscal propune printre altele și o scădere la 14% a taxei pe valoarea adăugată (TVA) și a fost aprobat la sfârșitul lunii iunie în plenul Camerei Deputaților, cu 306 voturi pentru și 2 împotrivă.
Decizia ar urma să intre în vigoare din ianuarie 2019 și aduce o serie de modificări și scutiri de taxe care vizează microîntreprinderile și impozitul pe construcții speciale.
Decizia nu este populară nici în rândul membrilor UE și nici de către FMI, care avertizează că România ar putea să o ia pe urmele Greciei.
“Estimarea noastră arată că pachetul de taxe, așa cum a fost aprobat de Guvern, ar crea un gol fiscal semnificativ comparativ cu țintele fiscale ale Guvernului. Găsirea măsurilor de compensare care să acopere acest gol ar fi foarte importante, dar, totodată, o mare provocare”, a declarat reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, într-o declaratie de presă remisă HotNews.ro.
Noul avertisment al FMI vine după ce, vineri, Fondul s-a declarat îngrijorat de reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari. FMI atrăgea atenția, prin intemerdiul unui comunicat de presă, că, în trecut, aceste pensii au reprezentat „o povară fiscală semnificativă”, reamintind faptul că eliminarea indemnizațiilor speciale, în 2010, în timpul guvernării Boc, a reprezentat un pas important spre „restabilirea viabilității sistemului de securitate socială”.
Deputații de la Putere și din Opoziție, din Comisia de buget, au adoptat, în unanimitate, luni, un amendament al PNL la proiectul noului Cod Fiscal privind scăderea TVA standard de la 24% la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Amendamentul fusese depus de Andreea Paul.
Din Turcia, premierul Victor Ponta, președintele PSD, anunțase deja măsura de reducere a TVA la 19%.TVA Bitcoin.
”Comisia Europeană urmăreşte cu atenţie propunerea guvernului român de a reduce TVA de la 24% la 19%. Ultima misiune a Comisiei a sesizat semne de progres în ceea ce priveşte politica economică a României, inclusiv la nivelul finanţelor publice. Această nouă propunere de a reduce TVA ridică semne de întrebare, pentru că ar putea afecta negativ durabilitatea situaţiei fiscale a României. Progresele ar trebui menţinute şi cerem prudenţă şi o analiză de impact, înainte de a lua vreo decizie”, a spus ANNIKA BREIDTHARD, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europeane.