Ziua a doua a Romania Blockchain Summit a inclus două tipuri de sesiuni – cele dedicate viitorului industriei blockchain și cele dedicate prezentării de proiecte cu potențial. Numeroase echipe au profitat de ocazie pentru a prezenta idei variate cu privire la modul în care industria blockchain poate revoluția domenii precum imobiliarele, asigurările de sănătate, serviciile publice și investițiile în general.
STOs – un fenomen în dezvoltare
Printre cele mai interesante discuții s-au numărat cele cu privire la STOs și ICOs, două fenomene ce au potențialul de a revoluționa industria financiară tradițională.
De exemplu, Dejan Davidovic de la Kriptomat (Slovenia) a susținut că piața încă nu este pregătită pentru valul STO. Compania sa a planificat lansarea unui astfel de proiect, dar au decis în ultimul moment să îl amâne. În opinia sa, cripto-investitorii consideră că STOs sunt plicitsitoare deoarece nu oferă suficientă ”adrenalină” prin comparație cu volatilitatea criptomonedelor. În același timp, investitorii instituționali sunt încă extrem de precauți din cauza legislației neclare și a lipsei de reglemări dedicate STO.
Douglas Anderson, CEO Wall Street Capital Partners, a menționat de asemenea că investitorii de pe WallStreet sunt încă suspocioși când vine vorba de proiectele blockchain. Reputația negativă din trecut a Bitcoin, combinată cu volatilitatea criptomonedelor în general, reprezintă încă o umbră ce se răsfrânge asupra întregii industrii.
Greg Limon, co-fondatorul DigiMax global Blockchain, o platformă dedicată STO-urilor, a subliniat că, în multe țări, guvernele au decis să extindă legislația privind securities asupra STO-urilor. Acest lucru contribuie la creșterea încrederii investitorilor în produsele de acest tip, deoarece garantează că proiectele respectă regulile tradiționale din industria financiară.
Pe de altă parte, Michael Loubser, co-fondatorul și CEO-ul CoreGroup, este de părere că lipsa de educație în ce privește fundamentele blockchain în rândul investitorilor reprezintă o piedică importantă. De asemenea, investitorii retail au suferit de pe urma lipsei de educație, ceea ce a contribuit la prăbușirea industriei ICO. Numărul mare de proiecte scam a fost în mare parte facilitat de faptul că oamenii de rând nu au știut să se informeze suficient pentru a lua decizii de investiție corecte.
Pe de altă parte, Artem Trofymenko de la CryptoCoin, a subliniat că situația se schimbă în industria ICO odată cu apariția fenomenului IEO. Lansarea unui token pe un exchange cunoscut are drept consecință o mai bună verificare a proiectului, deoarece reputația platformei este în joc.
În ceea ce privește modalitățile de fundraising pentru ICO-uri și STO-uri într-o perioadă în care investitorii nu mai au la fel de multă încredere ca în perioada 2017-2018 în proiectele crypto, Tiberiu Focica a vorbit despre Daicore, o companie fondată în Elveția, care printr-o serie de smart contracts le oferă investitorilor posibilitatea de a-și retrage banii din proiecte ce nu își îndeplinesc obiectivele.
Blockhain, o tehnologie revoluționară în numeroase domenii
Printre prezentările ce au stârnit interes în rândul participanților s-a numărat cea realizată de Benedikt Angerer de la BitPanda. Aceasta este o platformă crypto-echange austriacă ce a realizat inclusiv tokenizarea aurului. Benedict a susținut că investițiile în viitor ar trebui să fie la fel de simple precum comandarea unei pizza. Tehnologia blockchain facilitează tokenizarea oricărui tip de bunuri, de la acțiuni bursiere la metale prețioase, la imobiliare și opere de artă. Aceste tokenuri pot la rândul lor să fie convertite și folosite pentru orice tip de cumpărături în viitorul apropiat.
BitPanda planifică de asemenea un IEO al tokenului BEST, iar fondurile obținute vor fi folosite pentru dezvoltarea ulterioară a platformei.
Alte prezentări au abordat utilitatea blockchain în domeniul imobiliarelor (real estate), în domeniul medical/asigurări de sănătate și servicii publice.
De asemenea, cea mai numeroasă și vizibilă echipă prezenta la eveniment a avut ocazia să prezinte proiectul FootballCoin. Acesta este un joc de tip footbal manager ce recompensează utilizatorii cu un tokenul XFC pentru rezultatele echipei. În acest mod, cei pasionați de fotbal au ocazia să câștige bani reali din gaming, o veste excelentă pentru cei ce petrec ore în șir în fața calculatorului.
Per ansamblu, evenimentul derulat la Palatul Parlamentului a oferit publicului ocazia să afle ultimele noutăți din industria blockchain și să afle care sunt principalele provocări cu care se confruntă. Membrii comunității cripto din România au avut de asemenea ocazia de a interacționa direct cu reprezentanți din numeroase alte țări. Au fost discutate numeroase oportunități de colaborare, ceea ce confirmă faptul că tehnologia blockchain nu are granițe.