Cineva trebuia să o spună și pe asta – bitcoinul este văzut în România ca un nou Caritas, schema piramidală care i-a lăsat pe români imediat după 90 fără economii. Evenimentul trist ne-a învățat pe toți că nu se poate să te îmbogățești peste noapte fără să muncești și că nu există ecuația milionarului instant, ceea ce este cât se poate de adevărat.

Când însă ești pasionat de bitcoin și de blockchain și te trezești că cineva aruncă tehnologia pe care o înțelegi și o iubești în aceeași troacă cu scheme piramidale ieftine, îți crește tensiunea. Să vedem însă cât de multă dreptate au cei care pun semnul egal între CARITAS și BITCOIN.

Nu există îmbogățire rapidă

Comunitatea bitcoin de la noi din țară este formată preponderent din speculatori, observatori ai pieței care cumpără bitcoin când scade prețul și îl vând când crește. Este doar o observație empirică și am o singură bază pentru ea: corupția românească este dată ca exemplu negativ de lideri din toată lumea și este un fel de bau-bau global. ”Fiți cuminți, dragi cetățeni, sau altfel veți ajunge în situația în care sunt românii”. Și, deși ne lăudăm cu programatori de top și exportăm talente în străinătate, nimeni nu a implementat un sistem de vot bazat pe blockchain la noi în țară, nu se vorbește despre administrație prin registrele distributive și nici despre administrarea banilor publici transparentă pe blockchain. Așadar, ce fac românii cu bitcoinul? Îl cumpără și îl vând pentru profit, după care se laudă că și-au cumpărat mașină și casă.

Așa se ajunge ca la noi în țară să se vorbească mai mult despre prețul pe care îl avea un bitcoin în 2013 decât despre tehnologia care ne-ar putea scăpa de corupție și i-ar putea înfunda definitiv pe corupți.

Românii au dreptate, nu există îmbogățire rapidă. Au încercat cu Caritasul și și-au pierdut banii. Au pus bani la FNI și i-au pierdut. Au cumpărat detergenți Amway în cantități industriale și n-au avut cui să îl dea mai departe. Așadar, când cineva le spune că bitcoinul este următoarea senzație și că îi va îmbogăți nici nu le trece prin cap să scoată banii de la CEC și să-și facă stocuri de bitcoin. Și…foarte bine fac.

Îmbogățirea din bitcoin este o chestiune de noroc, în cazurile fericite și, în rest, de studiu de piață asiduu. Atunci când le povestiți prietenilor despre îmbogățirea rapidă din bitcoin, gândiți-vă bine la cum vă petreceți o zi de tranzacție. În primul rând ați învățat să vă înființați portofelele, să le securizați și să le umpleți. Apoi, ați învățat să citiți un grafic de preț și ați găsit surse de pe care să vă luați informațiile. Pe o piață extrem de volatilă, ați început să studiați piața și să vă construiți intuiția când vine vorba despre fluctuațiile de preț. Chiar și așa, s-a întâmplat în câteva rânduri să pierdeți momentul de intrare pe piață sau să vă luați o vacanță de două zile în care ați pierdut câteva evenimente importante. Sună asta a îmbogățire rapidă?

Acum, imaginați-vă cum arată palmaresul lui Ionuț, șomer, care ar avea bani cât să-și cumpere 0,3btc urgent, fix în ziua în care a auzit de bitcoin. Probabil că a aflat despre bitcoin de la știri. Știrile mainstream acoperă bitcoinul doar atunci când se întâmplă câte un pump spectaculos, așa că bietul Ionuț și-a cumpărat cei 0,3btc când prețul era de 760$ și urma piața urșilor. În două zile, s-a trezit că prețul a scăzut cu vreo 200 de dolari. Care este impresia cu care a rămas? Că istoria Caritasului se repetă. Așadar, s-a grăbit să vândă cei 0,3btc înainte să îi piardă de tot și va povesti tuturor cunoscuților cum s-a ars. Așa, Ionuț a rămas cu impresia că unul pe care îl cheamă Satoshi Nakamoto l-a păcălit și i-a furat banii. Asta pentru că nimeni nu i-a spus că piața bitcoin este complicată. Pentru că la știri se vorbește despre sume fabuloase făcute peste noapte.

Și dacă nu este îmbogățire peste noapte, ce este bitcoinul?

Puțini oameni pricep că bitcoinul este un alt tip de fenomen economic, social și politic.

Banii sunt controlați de bănci. Vedeți cursul valutar – Marea Britanie votează Brexitul, lira sterlină scade. Închipuiți-vă ce înseamnă asta pentru o persoană care are ceva economii din care ieri putea să își cumpere o casă, iar astăzi doar un apartament într-un cartier rău-famat. Băncile printează bani cu nemiluita, economia unui întreg stat cade iar banii cetățenilor își pierd valoarea. Statul impune control capital iar cetățenii nu își mai pot scoate banii din țară. Toate acestea sunt decizii care se iau la vârf și care au repercursiuni la bază, făcându-i pe oamenii de rând să își piardă economiile în favoarea celor bogați.

Satoshi Nakamoto a căutat un sistem prin care să creeze o monedă imună la deciziile luate de o mână de oameni bogați și a creat bitcoinul, o monedă transparentă, care poate fi tranzacționată între oameni fără să fie supravegheată de stat, politicieni și bănci. Sistemul este același ca cel bancar, într-un fel. Ți se garantează corectitudine nu pentru că TU ai încredere în bancheri și politicieni, ci pentru că ai încredere într-un protocol computerizat incoruptibil.

Ce sunt de fapt banii?

Banii valorează exact atât cât spun bancherii că valorează. Îți poți cumpăra mâncare, îți poți plăti facturile de zi cu zi, poți să-ți cumperi un adăpost. De ce? Pentru că legile statului în care trăiești spune că în orice magazin ai intra poți să îți cumperi ce ai nevoie cu câteva hârtii din portofel. Dacă mâine se schimbă cursul valutar iar leul scade, puterea ta de cumpărare scade. De ce se schimbă cursul valutar? Pe cei mai mulți nici măcar nu îi interesează lucrul acesta, dar cursul valutar fluctuează în funcție de niște decizii care se iau la vârf. Decizia proastă a Marii Britanii de a ieși din UE a făcut lira sterlină să scadă, iar lucrul ăsta înseamnă ceva pentru britanicii care aveau economii la bancă.

Se iau tot felul de decizii centrale care spun cât valorează economiile oamenilor de rând.

Satoshi Nakamoto a hotărât să rupă pisica și a oferit o alternativă. A creat o monedă și le-a spus oamenilor ceva de genul ”banii au valoare pentru că băncile centrale spun că au valoare iar voi aveți încredere în ele. Puteți în definitiv să aveți încredere în orice de mâine, și în hârtia igienică. Dacă cădem cu toții de acord să avem încredere în asta, se va crea o nouă economie, care să nu aibă la vârf o bancă centrală”. Nu doar că a dat această lecție oamenilor, dar le-a oferit și o alternativă concretă. Un protocol computerizat prin care oamenii pot să adopte o monedă nouă, incoruptibilă, care nu este controlată de oameni ci de un calculator incoruptibil.

Interesant este că oamenii au avut încredere în acest sistem și l-au adoptat. Primii au fost libertarienii, care oricum pricepeau că banii nu au valoare, că este un joc al încrederii și care au văzut în bitcoin alternativa pe care o așteptau. Odată ce bitcoinul a devenit popular, s-a creat un sistem monetar intern, un fel de stat în stat. Câțiva oameni s-au separat de dolarul american, de euro, de franc, de leul românesc, și și-au creat economia proprie.

Nu, nu este vorba despre vreun Caritas. Este vorba despre o economie care funcționează pentru că oamenii s-au hotărât să o facă să funcționeze, pentru că s-au înțeles între ei să aibă încredere într-un protocol computerizat în loc să aibă încredere în oficialitățile statului sau în bancheri.

De ce s-au hotărât să aibă încredere într-un protocol computerizat? Pentru că este un protocol open-source, pentru că îl pot verifica, pentru că este incoruptibil. Este ca și când la fotbal ar apărea un arbitru mecanic, fără slăbiciuni, care observă orice neregulă și arbitrează 100% corect. Ca și când ți-ai face contabilitatea cu un program care știi că funcționează în loc să alegi să ți-o facă un contabil obosit, care folosește socotitoarea.

Tehnologia blockchain

Bitcoinul se bazează pe tehnologia blockchain. Este vorba despre o tehnologie de criptare incoruptibilă și transparentă, care înregistrează toate operațiunile într-un lanț uriaș, verificat de întreaga rețea. Tu trimiți un bitcoin către partenerul tău de afaceri. În operațiune nu sunteți implicați doar voi doi, ci întreaga rețea electronică, care înregistrează acea tranzacție și o validează, ca și când întreaga lume ar fi martoră la tranzacție și ar spune – da, am recepționat, acel bitcoin nu mai este al tău, este al partenerului tău de afaceri. Tu nu mai poți nega că ai trimis banii respectivi, iar recipientul nu mai poate să pretindă că nu a fost plătit, pentru că rețeaua a înregistrat tranzacția iar ea devine ireversibilă. Toate acestea se fac la nivel electronic. Asta înseamnă că tu nu ești tu, cel din buletin, ci un număr de serie, iar martorii nu sunt fiecare persoană în parte, ci fiecare calculator implicat în rețea. Ai așadar un oarecare anonimat dat de un număr de serie. Acel număr de serie poate să fie asociat cu numele tău, sau poate să fie…doar un număr de serie anonim, în funcție de nevoi. În aceeași măsură, martorii nu sunt niște persoane care semnează tranzacția, ci niște calculatoare care fac lucrurile automatizat, fără efort sau costuri suplimentare, recepționează înregistrarea fără ca un funcționar să își pună ștampila și să spună – da, am înregistrat această tranzacție și ea este validă.

Blockchainul este superb dintr-un punct de vedere pe care mulți îl ignoră. Imaginează-ți că pui în loc de bitcoin altceva, folosind aceeași tehnologie blockchain (adică, nu mai umpli paharul cu apă, îl umpli cu lapte).

Să punem pe blockchain în loc de moneda bitcoin un contract notarial. Eu mă oblig să respect următoarele obligații față de persoana X. Nu merg la notar ci fac un contract pe blockchain, validat de o rețea descentralizată.  Rețeaua este de încredere, spre deosebire de un notar care îți ia 10% din bani atunci când tu îți vinzi apartamentul. El este plătit regește pentru ca noi să fim siguri că nu este coruptibil, deci îl plătim pentru onestitate. Calculatorul nu trebuie plătit ca să fie onest, trebuie doar să aibă un cod bine pus la punct care să îi traseze regulile de funcționare. Fac acel contract notarial pe blockchain fără să plătesc nimic și cu siguranța că el este valid, pentru că este supravegheat de protocolul calculatorului, un protocol descentralizat supravegheat de milioane de alte calculatoare care validează semnătura.

Înlocuiește moneda bitcoin de pe blockchain cu un vot. Eu, o persoană ascunsă sub anonimat, votez de pe calculatorul meu de acasă un primar. Calculatorul validează votul meu, care nu mai poate fi schimbat de terți rău-intenționați, iar la sfârșit voturile sunt calculate automat. Nu mai trebuie nici să mă deplasez la secția de votare, nu vor mai fi plătiți din banii publici niște oameni care să îmi înmâneze ștampila, nici să îmi mai spun cu amărăciune că sigur contează mai mult cine numără voturile. Voturile le numără un calculator în care am deplină încredere pentru că orice programator din lumea asta poate să se uite la protocol și să se asigure că nu există vreo ”clauză ascunsă” în cod.

Sau…nu înlocui moneda bitcoin cu nimic. Plătește taxele în bitcoin și va fi foarte ușor de verificat, automat, că le-ai plătit. Le trimiți către un număr de portofel electronic despre care ști clar că aparține primăriei locale. Îți notezi acel număr de serie unic al administrației locale, după care urmărești să vezi ce tranzacții se fac din acel portofel. Portofelul primăriei a plătit toaletarea copacilor din parc cu banii trimiși de tine, sau a făcut un transfer către un cont obscur din Elveția? Au ajuns banii publici să acopere o vacanță copioasă în străinătate sau o vizită oficială? Poate că tu nu vei sta în permanență să verifici fiecare tranzacție pe care o face statul, dar poți fi sigur că există transparență, că cineva o va face. Poate un jurnalist de investigații care în 10 minute află ce se petrece cu banii tăi, poate un programator curios, sau orice alt cetățean care are 10 minute de pierdut într-o zi. Simplul fapt că funcționarii publici știu că sunt verificabili îi va face să nu își mai asume riscul de a fura.

În câțiva pași simpli, ai eliminat corupția, pentru că în locul unor oameni coruptibili ai pus un calculator, cu un cod ferm, care face exact ceea ce i s-a impus să facă. Calculatorul respectiv nu își va trimite copiii în vacanță și nici nu își va cumpăra mașină din banii tăi din simplul motiv pentru că nu are alt scop decât să te servească pe tine, iar codul lui este imposibil de spart pentru că este susținut de o întreagă rețea de calculatoare. Da, primarul poate să facă rost de un hacker inteligent care să modifice informațiile pe calculatorul primăriei, dar nu poate să violeze toate calculatoarele pe care există acea informație. Blockchainul se va autosesiza automat în legătură cu orice încercare de hacking și va recalibra rezultatele în funcție de cele reale. Elegant, frumos, o miliție incoruptibilă care îți apără ȚIE interesele.

Așadar, pentru numele lui Dumnezeu! Români, înțelegeți bitcoinul așa cum este el. Nu este o metodă de a ne îmbogăți peste noapte. Este o metodă de a elimina corupția, este o metodă de a scoate din ecuație niște instituții învechite, ai căror angajați sunt plătiți regește și despre care nu știm ce fac în timpul serviciului. Credeți cu adevărat că, ținând cont de CÂTĂ TEHNOLOGIE AVEM LA DISPOZIȚIE, mai avem încă nevoie de niște funcționari stăpâni pe niște ștampile dătătoare de viață?!