GoanaDupăBitcoin a realizat primul sondaj bitcoin al pieței românești, desfășurat în perioada 13 iulie-1 octombrie 2017. Eșantionul nostru este de 1120 de persoane, doar cetățeni români vorbitori de limba română. Avem date despre interesele românilor și despre profilul bitcoinerului de la noi din țară. În cursul zilei de astăzi vom extrage un câștigător al tombolei, care va fi contactat telefonic și anunțat pe site și pe rețelele de socializare.
Când au început românii să folosească bitcoinul?
79,5% dintre români spun că au început să folosească bitcoinul abia după 2015.
În 2015 deja informațiile despre bitcoin erau mai ușor accesibile, inclusiv în limba Română. Mihai Onosie tradusese în limba română pagina BitcoinWiki încă din mai 2014. Tot la început de 2015 (în luna februarie), echipa noastră a lansat prima revistă dedicată bitcoinului de la noi din țară. Până în 2016 însă revista noastră avea mai puțin de 5 000 de vizite unice pe lună, comparativ cu ziua de astăzi. Comunitatea pare să fii crescut simțitor, iar GoanaDupă bitcoin înregsitrează peste 40 000 de vizitatori
Cea mai mare parte din utilizatori au aflat pentru prima dată de pe Internet (65,2%). Oamenii află însă și de la prieteni (23,2%), semn că cei care povestesc cu cunoscuții despre criptomonede chiar fac un lucru bun pentru comunitate.
Prețul monedei bitcoin începea în 2015 de la 200-250 de dolari. La sfârșit de an crescuse deja de două ori.
Mai puțini (16,1%) au început să utilizeze bitcoinul în perioada 2013-2015 (perioada cu cel mai vertiginos declin de preț). 4,5% dintre utilizatori sunt veterani și au început să folosească bitcoinul înainte de 2013.
Profilul utilizatorului
Conform acestui sondaj bitcoin 2,7% dintre utilizatori sunt încă minori. Bitcoinul este cel mai popular în rândul grupei de vârstă 25-35 de ani (33,3%), dar și în grupele 35-45 și 45-55. Pe de altă parte, și cei trecuți de 55 de ani ne citesc revista și sunt interesați să investească în cripto.
Bitcoinerii au următoarele ocupații:
IT – 22,3%
antreprenoriat – 14,6%
comerț – 12,6%
învățământ și educație – 10,7%
administrația publică – 10,7%
economie – 8,7%
De ce folosesc românii bitcoin?
Respondenții au putut să aleagă mai multe răspunsuri la această întrebare. Mai bine de jumătate din cazurile de utilizare sunt tranzacții pentru profit (58%). Alții își păstrează economiile în bitcoin, pentru valoarea sa deflaționară.
Un utilizator a luat inițiativă și a scris răspicat că nu vrea să-și țină valorile în bancă. „Sătul de acel sistem.” Spune el.
Puțini, doar 19,6% dintre utilizări se fac pentru cumpărături cu bitcoin. De altfel bitcoinul este în primul rând o rețea p2p, iar principala utilitate pe care a gândit-o Satoshi Nakamoto este faptul că se pot face transferuri instant, neintermediate. Totuși, acesta este un scop secundar pentru utilizatori, după studiul tehnologiei (33,9%) și anonimitate (28,6%).
Atenție, în acest ultim caz, dacă sunteți interesați să vă asigurați anonimitatea prin bitcoin, trebuie să înțelegeți care este gradul de anonimizare al tranzacțiilor. Citiți aici seria de articole despre anonimitate.
Unii români sunt mai studioși, alții își iau informațiile rapid și pe scurt. Aici, comunitatea pare împărțită egal între cei care își dedică bitcoinului mai puțin de o oră pe săptămână, 1-2 ore, 2-7 ore, 7-14 ore sau peste 14 ore. Realitatea este că cei care fac trading ar trebui să se implice pe piață cu normă întreagă.
Alte criptomonede interesante pentru utilizatori
Cei mai mulți sunt interesați de bitcoin și dețin fise. Pe locul doi însă se află ethereum, și din punct de vedere al interesului dar și din punct de vedere al utilizării (260 de utilizatori au spus că dețin monede).
Acest sondaj bitcoin arata ca românii par mai puțin interesați de criptomonedele care oferă maximul de anonimitate (zcash și monero). La un loc, doar 210 utilizatori au spus că dețin monede, iar 768 spun că au auzit de ele. În mare parte, cele două criptomonede nu prezintă interes.
IOTA și NEM sunt cele mai puțin popularizate altcoinuri în România, în ciuda creșterii masive pe care au avut-o (peste 600 de respondenți nu au auzit de ele).
Pe de altă parte, românii sunt interesați și de ICO-uri (fie le studiază, fie dețin criptomonede). În ciuda faptului că sunt printre cele mai riscante investiții de pe piața cripto, românii se arată entuziasmați de ele.
GoanaDupăBitcoin
Am citit fiecare comentariu în parte de la cei care ne-au răspuns in acest sondaj bitcoin Romania. Echipa GoanaDupăBitcoin și-a petrecut weekend-ul citind recenziile și sfaturile cititorilor.
Ne bucură susținerea voastră și chiar ascultăm vocea comunității. Oricând vă doriți să ne dați feedback, ne puteți scrie pe mail, pe adresa contact@goanadupabitcoin.ro Noi citim și răspundem la TOATE mesajele.
În medie, GoanaDupăBitcoin a obținut nota 8,64 din partea cititorilor. Am ascultat sfaturile: vom scrie mai multe articole zilnice, vom ține o legătură mai strânsă cu comunitatea, urmează să schimbăm câteva elemente de design și să urmărim afacerile din România îndeaproape.
83,9% din utilizatori vor să învețe mai multe despre trading și investiții. 58,9% vor tutoriale. 44,6% sunt interesați de legislație, 49,1% de mediul de afaceri iar 53,6% de tehnologie.
Și altcoinurile (53,6%) și ICO-urile (30,4%) sunt interesante pentru cititorii noștri.
Pe viitor, înțelegem că utilizatorii își doresc în mare parte să participe la webinarii (în proporție de 67%), își doresc întâlniri și networking cu afacerile din domeniu (61,6%) și să participe la evenimente și meetup-uri (38,4%).
Multumim celor care ne-au ajutat sa facem acest sondaj bitcoin romanesc.
Urmăriți GoanaDupăBitcoin pentru a afla mai multe despre webinariile noastre și despre următoarele evenimente din țară.
Update – câștigătorul a fost extras astăzi la ora 13.00 și a primit ca premiu contravaloarea a 200 de dolari în bitcoin. Tranzacția poate fi verificată aici. Este vorba despre dl. Lucian Fărcășanu ! Felicitări și mulțumim tuturor că ați răspuns chestionarului și că ne-ați ajutat să înțelegem mai bine piața bitcoin românească.