Zilele trecute am dat o raită pe BitcoinTalk și am găsit o poveste care m-a interesat, a unuia dintre utilizatorii de ocazie, devenit (ușor de înțeles) fan bitcoin. În paralel, omul a devenit și semi-milionar.

Traderii la zi mai dau și pe lângă

Stocare de valori – Mulți dintre noi, cei din ecosistemul bitcoin, facem trading la zi. Asta înseamnă că ne cresc pupilele când urmărim graficele bitcoin, căutăm mereu momente de intrare și de ieșire pe piață și urmărim Telegram-ul ca să mai luăm pulsul de la ceilalți participanți la piață.

Trebuie să recunosc că nu sunt un trader adevărat. Dacă este să fiu sinceră, 90% dintre tranzacțiile de pe urma cărora am câștigat le-aș pune pe seama norocului chior. Am și pierdut în câteva rânduri, pentru că m-am grăbit, pentru că n-am fost hotărâtă sau pentru că n-am vrut să risc. Însă numai un prieten bitcoman ar putea să înțeleagă momentul ăla de dinainte de click-ul final, când ți se răcoresc puțin palmele și te întrebi dacă nu o să regreți click-ul ăsta a doua zi, pe lumină. Ei, cu toate astea, cu toate zilele pierdute în trading, nu cred că am câștigat mai mult de (să zicem) o mașină, fie ea chiar și decentă. La fiecare trade nou mă întreb dacă nu cumva o să o pierd la loc.

Diferența dintre a fi trader pe banii tăi și a te uita visător pe grafice, fără să investești, e ca și aia dintre a te uita la Vrei să fii miliardar și a participa în concurs, pe bune, cu reflectoarele pe tine și camerele de filmat în față.

Asta e, încă lucrez să îmi fac mentalitate de trader. Citesc tot ce prind, ascult materiale pe tema asta, dar nimic nu poate să înlocuiască bafta și spiritul aventurier. Dacă am fi cu toții sinceri, poate că mai sunt cel puțin doi bitcoineri care îmi seamănă.

Nu o să ne îmbogățim din dobânda de la bancă, nici din împrumuturi ”avantajoase”

HrN are altă poveste. Nici el nu este trader, dar a câștigat de pe urma bitcoinului mai mult decât am câștigat, poate, eu și cu tine împreună, de vreo 5 ori. Ce povestește el pe forumul BitcoinTalk scoate în evidență un lucru pe care mulți dintre noi îl uităm.

Moneda bitcoin este excelentă pentru stocarea de valori. Are multe calități, în special pentru transferul de bani peste granite și, în țările sub-dezvoltate, îi ajută pe cetățeni să iasă dintr-un sistem corupt, măsluit. Pentru români însă, într-o țară în care corupția ar fi, să zicem, la nivelul ridicat de suportabilitate al cetățeanului, într-o țară în care mai poți să pui câte un ban de-o parte, bitcoinul este dobânda de la bancă x10, x100 și…iată x1000.

Nu putem spune că nu am avut de tras ponoase după bănci, caritasuri și FNI-uri. Pensionarii își țin banii la CEC. Tinerii, la bancă. Dintre cei care au făcut copii acum 5-10 ani, o mare parte au și câte un împrumut în franci elvețieni. Adevărul adevărat este că marea majoritate nu știu să lucreze cu băncile, așa cum nu știu să lucreze nici cu bitcoinul. Altfel, cum a fost posibil ca un segment atât de mare din populație să aibă împrumuturi atât de păguboase? Încrederea în bănci depășește însă mult încrederea în bitcoin. Și totuși, cum spunea cineva…să ridice mâna sus cine a devenit milionar din dobânda de la CEC!

Iată deci cum a făcut HrN.

Bitcoinul – stocare de valori…întâmplătoare

Nu sunt un as al calculatoarelor, dar prevăd un boom al bitcoinului.

Investiția mea din 2011 de doar 450$ a devenit acum trei ani, în decembrie 2013, de aproape 460 000$.

Investiția a pornit dintr-o greșeală, o prostie pe care am regretat-o la un moment dat. Îmi dăduse tatăl meu suma de 400 de euro (490$) să cumpăr de pe Internet cel ami performant laptop la vremea aia – un Alienware. Din fericire, din cauza unor probleme cu taxele vamale, am anulat comanda. Am plătit 490$ și am primit 450$ (40$ taxele de cumpărare bitcoin). Ca să retrag banii, primeam în jur de 370$, așa că am zis să-i mai las… Văzusem că urcă prețul bitcoin de la 0,95 la aproape 2$…

Timp de încă doi ani am lucrat pe șantier pe un salariu de 900euro lunar. Nu aveam nici o tangență cu calculatoarele și mai ales cu bitcoinul.

În 2013 am văzut la televizor (sfântul ProTV) că valoarea bitcoin a depășit 1150$, iar din calculele mele îmi ieșeau 46 000$. Visul meu de a-mi cumpăra o mașină și o garsonieră. Greșeala a fost enormă. Suma era de fapt cu un zero în plus. Deci îmi ajungeau banii de 10 garsoniere+10 mașini+multe alte lucruri.

Bitcoinii au fost scoși, o mare parte din ei, dar în același timp am mai și păstrat din btc, sperând că într-o bună zi vor ajunge la 10 000$ bucata.

Aceasta a fost o scurtă poveste de-a mea. Poate Dumnezeu m-a adus aici, în lumea bitcoin. Provin dintr-o familie normală, fără fițe sau excese. Am un Fiat Punto și un apartament modest, o soție minunată și trei copii. Banii nu m-au schimbat, doar mi-au adus siguranța zilei de mâine”

Cum să repeți figura norocoasă?

Norocul nu se poate replica, este adevărat, dar se poate construi o strategie în jurul său. A uitat de bitcoinii pe care îi avea din 2011 (ce an minunat pentru bitcoineri!). Norocul lui este că nu a uitat în așa mare măsură încât să nu mai știe care-i este parola de la portofel. Practic, ce a făcut HrN fără să aibă neapărat un plan a fost să stocheze ceva bani pe care-i avea în plus în criptomonedă. Teoretic, riscurile erau mari. Nu am auzit pe nicăieri să spună că i-a pus pe un portofel de hârtie, că i-a stocat la rece sau că și-a cumpărat un Armory. Nici nu știu cum se poate să găsești printre toate hârtiile din casă o fițuică cu parolele private scrise cu doi ani în urmă, când eu nu-mi găsesc garanția de la bicicleta pe care mi-am cumpărat-o vara asta. Se putea întâmpla între timp orice. Putea să se trezească cu portofelul spart de hackeri. Putea să piardă cu totul hârtia, să aibă notițele scrise cu stiloul copilului și între timp să cadă pradă unei inundații.

Ăsta a fost norocul lui, banii respectivi i-au fost sortiți. Când tot universul se pune de acord, poate că abia atunci lucrurile… se întâmplă. Totuși, șansele să câștigi la lotto dacă nu ți-ai luat bilet sunt…să zicem mici.

Ascensiunea monedei bitcoin nu s-a terminat. Nici băncile nu sunt făcute să te îmbogățească. Cei care își doresc să-și stocheze banii în siguranță și să aibă parte de o dobândă mai consistentă ar trebui să devină propria lor bancă și să profite de valoarea deflaționară a monedei bitcoin. Dacă vă simțiți responsabili, dacă știți că hârtia pe care v-ați scris parola de la portofel se află în loc bun, dacă aveți inspirația să vă faceți stocare la rece, treceți pe bitcoin. Nu stați mereu cu ochii pe piață, nu este obligatoriu să faceți tranzacții în fiecare zi. Nu vă fâțâiți pe scaun gândindu-vă dacă să faceți long sau să shortați. Nu uitați că există și strategia flat – să așteptați pur și simplu. Fără să fie trader, pe HrN îl declarăm traderul de onoare al comunității pentru simplul fapt că nu și-a pierdut portofelul, că nu a fost nerăbdător și că a avut doza aceea de noroc de care avem nevoie de fapt toți. Exact ce ne dorește și el nouă, de altfel.