In Romania ecosistemul cripto isi continua dezvoltarea. Zona de exchange-uri devine tot mai competitiva, aspect care este foarte benefic pentru utilizatori atat din perspectiva comisioanelor cat si din cea a calitatii serviciilor oferite.
vTrader este un nou exchange românesc de cripto condus de trei tineri programatorii. Unul din principalele obiective pe care si-l propune este sa creeze o interactiune cat mai simpla a utilizatorilor cu lumea cripto. Am avut ocazia sa stau de vorba cu Vlad Sas, co-fondarul vTrader, care mi-a povestit in detaliu despre acest proiect:
Ike: Cand a luat fiinta vtrader? Cateva cuvinte despre echipa/componenta echipei?
Vlad: Toți trei am fost fascinați de bitcoin încă din anii de facultate. Personal, prima oară m-a atras aspectul financiar și posibilitatea de profit pe care o oferea această nouă piață, dar mai târziu cunoștiințele și domeniul pe care-l studiam m-au ajutat să înțeleg și aspectele tehnice ale unei rețele blockchain. Am înțeles mai bine cum cele patru proprietăți fundamentale ale rețelei bitcoin: transparență, anoimitate, securitate și imutabilitate nu pot exista într-un sistem centralizat și că această tehnologie este un pas înainte, atât tehnic cât și principial pentru mediul economic actual. Alex și Codrin îmi sunt prieteni și parteneri și în alte proiecte de multă vreme și toți trei am văzut valoarea reală a unui business care încurajează adopția acestei noi tehnologii. Am avut capacitatea tehnică să facem un exchange de criptomonede așa că ne-am apucat de treabă. A durat mai mult și a fost mai greu decât ne aștepam, dar a meritat.
Ike: Care este politica de comisioane? Cum sunt ele in comparatie cu alte site-uri de acelasi gen?
Vlad: Un mare obstacol în lansarea platformei noastre a fost găsirea echilibrului potrivit între standardele ridicate de securitate şi comisioane scăzute. După ce toţi factorii au fost luaţi în considerare şi cel mai bun protocol de securitate a fost adoptat (deşi acest protocol presupune mai multe tranzacţii pe reţeaua publică de blockchain, deci mai multe costuri pentru noi), comisioanele noastre sunt setate astfel:
- Depozit / Retragere (FIAT) – 1.8% (Reflectat de cursul nostru de vânzare pentru USDT) + 0.99 EUR Comision Fix
- Ordin de Vânzare / Cumpărare – 0.85%
Ike: Cum este asigurata securizarea site-ului si a datele personale ale clientilor? Ce elemente de securitate exista in plus fata de standardele actuale?
Vlad: Platforma are mai multe layere de securitate pentru a asigura siguranța clienților. Ea este protejată de atacuri DDoS și Spam, folosind serviciile oferite de cloudflare.com și Google reCaptcha. Datele clienților sunt ținute pe o bază de date cu acces extrem de limitat din exterior pentru a preveni furtul lor. Efectuăm backup-uri automate la intervale regulate de timp pentru a preveni pierderea de informații. De asemenea, fondurile în criptomonede sunt stocate în cold-wallet-uri, ale căror chei private nu se află pe server. Deci și în eventualitatea în care un hacker ar căpăta acces la baza de date el nu ar putea să le acceseze.
Ike: Ce impact crezi ca are sau va avea volatilitatea asupra cursurilor practicate?
Vlad: vTrader oferă cursuri de vânzare/cumpărare pentru USDT. Aceasta este o criptomoneda cu paritate 1 la 1 cu Dolarul american și care este a 6-a cea mai puternică criptomoneda în momentul de fată ca și capitalizare. Cu alte cuvinte, nu există riscul ca prețul să varieze foarte mult de la momentul inițierii transferului pană la procesarea/primirea acestuia.
Ike: Explica-ne te rog pe scurt care este mecanismul/principiul de functionare al platformei? Metode de plata? Cat de rapid se efectueaza tranzactiile?
Vlad: Mecanismul de depozitare Euro este similar celor de pe alte exchange-uri care acceptă depozite în Euro. Clientul trebuie să efectueze un transfer bancar către iban-ul afișat pe platformă punând în detaliile tranzacției un cod care îl identifică în mod unic. În momentul în care banii ajung în contul nostru, administratorii vor credita clientul cu echivalentul în USDT pentru suma respectivă depusă în Euro. Vom introduce în curând și plata cu cardul.
Suportăm depozite în Bitcoin și în Ethereum, oferind utlizatorilor wallet-uri de depozit pe care platforma le urmărește periodic pe rețelele de blockchain ale celor 2 criptomonede. Clienților li se creditează în mod automat contul după ce tranzacțiile de depozit au un anumit număr de confirmări în rețea.
Cu cât prețul fixat de utilizator pentru un ordin este mai apropiat de prețul pieței în acel moment cu atât crește șansa ca ordinul să fie completat mai rapid. Un ordin pus la prețul pieței se efectuează aproape instant. Retragerile în crypto se realizează și ele foarte rapid, în maxim 2-10 minute fiind efectuate, în funcție de fiecare rețea în parte (de exemplu Ethereum este o rețea mai rapidă decât Bitcoin)
Ike: Pe langa Bitcoin, ce alte monede digitale se pot tranzactiona pe vTrader.io?
Vlad: Se pot tranzacționa 6 criptomonede: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Monero și Dash. Motivele pentru care le-am ales țin de faptul că toate sunt în top 10 ca volum de tranzacționare. De asemenea au fost testate și auditate pe securitate de foarte multe companii „trusted” din comunitatea cripto, deci sunt foarte secure.
Ike: Care este criptomoneda preferata de utilizatori (ex BTC, BCH..etc) ? Dar cea mai putin utilizata?
Vlad: Până în momentul de față cea mai tranzacționată criptomoneda este Ripple, urmată de Ethereum iar cea mai puțin tranzacționată este Dash. Utilizatorii vor ca tranzacțiile să fie cât mai ieftine și cât mai rapide. Ripple și Ethereum îndeplinesc ambele condiții. Se preferă retragerile în criptomonede care se pot depozita și pe alte exchange-uri mai mari (exemplu binance.com) unde există o gamă mai largă de monede care se pot tranzacționa. Este mai convenabil să faci asta în Ripple sau Ethereum decât în Bitcoin, unde tranzacțiile sunt mai încete iar comisioanele rețelei mai mari. Un alt aspect este desigur popularitatea. Dash nu este nici pe departe la fel de popular ca Ethereum.
Ike: Cum se asigura lichiditatea in cadrul perechilor de schimb la vtrader?
Vlad: Pe parcursul dezvoltării platformei am văzut multe proiecte ca ale noastre eșuând. Un motiv des întâlnit este eșecul în obținerea unei mase critice de utilizatori. Dacă plasezi un ordin la prețul pieței sau chiar mai jos pe o platformă de exchange și nu îl completează nimeni din cauza numărului mic de utilizatori, îți pierzi repede interesul. Noi evităm acest inconvenient, asigurând lichiditatea perechilor de schimb printr-un sistem care completează automat ordinele apropiate de prețul pieței, cu ordinele plasate de utilizatorii unei platforme de exchange considerabil mai mare: Bittrex.
Ike: Care este plafonul minim/maxim de exchange pentru utilizatori?
Vlad: Nu există un plafon maxim de tranzacționare când vorbim de ordine de schimb între criptomonede. La depozite și retrageri limitele sunt definite în funcție de nivelul de verificare. Dacă utilizatorul are un cont verificat la tier 1, atunci poate depune/retrage 2000 USDT/zi sau echivalentul a 2000 USDT în euro sau în criptomoneda respectivă. Dacă are un cont verificat la tier 2, atunci suma aceasta crește la 8000 USDT/zi.
Ike: Aveti in plan lansarea unui token nativ? (dupa modelul tokenurilor BNB, HT, KCS, etc..)
Vlad: Momentan atenția noastră e direcționată către infrastructura exchange-ului, securitatea acestuia și mobile app-uri. Nu excludem această posibilitate, dar cu siguranță nu vorbim de viitorul apropiat dacă ne gândim la un token nativ pentru platforma noastră.
Ike: Ce planuri de dezvoltare a platformei exista in perioada imediat urmatoare? Produse/servicii noi? Diversificarea perechilor de schimb prin adaugarea de criptomonede noi?
Vlad: Avem două obiective în 2019: dezvoltarea aplicațiilor de mobil prin care utilizatorii noștri vor putea tranzacționa între ei fără comisioane și dezvoltarea unei comunități formată din aceștia. Vrem să interacționăm cu utilizatorii, să le înțelegem nevoile și să dezvoltăm platforma în consecință. Cu siguranță noi perechi de schimb sau adăugarea de criptomonede noi vor fi printe feedback-ul primit. Pentru mai multe detalii referitoare la roadmap vezi blogul.
Ike: Aveti in plan sa introduceti un program de afiliere?
Vlad: Avem deja un program de afiliere, însă este între noi și terțe părți care ne susțin în promovarea platformei. Considerăm că cele mai potrivite persoane afiliate pentru noi sunt oamenii care reprezintă o autoritate în comunitatea cripto din România, care au credibilitate tocmai pentru că au un filtru bun în ceea ce privește materialul promovat. Nu vrem să ne afiliem cu oameni care ne susțin în a ne promova fără să pună întrebări despre business-ul nostru și despre alte business-uri asemănătoare cu care colaborează. Nișa pe care operăm, știi și tu că necesită mult research, implicare activă și în cazul exchange-urilor de criptomonede, integritate.
Ike: Ce nivel de concurenta exista in Romania pe aceasta nisa de business? Unde se situeaza vtrader.io? Cu ce se deosebeste vtrader.io in acest peisaj? (prin ce este mai atractiv?)
Vlad: În Romania, din cauza lipsei de legislație care reglementează acest domeniu, un business ca al nostru se deschide greu. Vorbesc din proprie experiență. A durat aproape doi ani, timp în care am fost în contact și am cerut opinii legale de la Ministerul de Finanțe, BNR, ASF, ONPCSB și de la avocatul nostru. De asemenea, dacă nu eram toți trei programatori, costul dezvoltării unei platforme software comparabile cu a noastră începe de la multe zeci de mii de euro. Operăm și în zona de outsourcing și înțelegem ce ar fi însemnat ca o terță parte să dezvolte partea tehnică a proiectului. În consecință competiția nu este mare și nu știu câți din competitorii noștri au o echipă de programatori care este fondatoare a platformei. Când un programator bun lucrează la propriul produs de ani de zile știi că a dat tot ce a avut mai bun pentru calitatea și securitatea acestuia. Noi suntem trei și știu că toți am făcut asta. vTrader se deosebește prin faptul că este o platformă robustă, integrată cu rețeaua blockchain a monedelor în care se pot face depozite, cu securitate foarte atent implementată. Ca să înțelegi mai ușor printr-un exemplu: dacă cumva baza de date de tranzacții a exchange-ului este ștearsă, tranzacțiile se reconstruiesc singure de pe blockchain și dintr-un alt microserviciu ce interacționează cu Bittrex, atacatorul nu va avea acces la fonduri fiindcă ținem toți banii pe cold wallet-uri, iar utilizatorii vor avea în câteva ore conturile intacte.
Ike: Normele de GDPR, KYC si AML implementate? De asemenea, unele banci nu permit trimiterea/retragerea de fonduri catre platforme de tip exchange. Cum va afecteaza acest lucru si ce solutii ati gasit?
Vlad: Despre GDPR și KYC puteți citi pe larg in Politica de confidențialitate;
Pe scurt, pentru KYC/AML folosim servicii third-party, Trulioo si Onfido;
Întreaga piață de criptomonede este descurajată pe plan local de BNR și prin urmare atât băncile cu capital românesc cât și cele cu capital străin se feresc să deschidă conturi persoanelor juridice care se ocupă cu așa ceva. Încă nu am reușit să ajungem cu niciuna la un numitor comun, așa că folosim serviciul Mistertango. Suntem optimiști, piața începe ușor ușor să iasă din gray-zone deci totul e doar o chestiune de timp. Procesatorii de plăți, în schimb, sunt mai deschiși către această nișă. Prin urmare vom introduce cât de curând și plata cu cardul.
Ike: Sunt premise tranzactiile OTC?
Vlad: Aplicațiile mobile pe care vrem să le lansăm anul acesta vor permite utilizatorilor să inițieze tranzacții over-the-counter, iar noi nu vom comisiona aceste operațiuni. Am luat decizia să implementăm acest sistem și să-l facem gratuit pentru utilizatorii noștri fiindcă vrem să eliminăm pentru ei elementul de nesiguranță din acest tip de tranzacții. Pe aplicație vei putea solicita un schimb cu un contact din telefonul tău pe care platforma îl va media. Spre exemplu eu pot iniția un schimb cu tine, prin care îți solicit 30 de ether pentru 1 bitcoin. Dacă amândoi dispunem de aceste fonduri și tu accepți tranzacția, platforma va efectua schimbul.
Ai folosit si tu platforma vTrader.io pana acuma? Cum ti s-a parut experienta avuta? Spune-ne parerea ta.