31 octombrie marchează aniversarea a zece ani de la lansarea whitepaper-ului Bitcoin, care a fost scris de Satoshi Nakamoto. În această perioadă relativ scurtă de timp, Bitcoin a schimbat semnificativ modul în care societatea modernă abordează finanțele globale și sistemele bancare. De asemenea, a fost un catalizator pentru nașterea a peste o mie de criptomonede diferite, precum și multe alte proiecte de tip blockchain. Istoria Bitcoin a fost plină de înălțimi și prăbușiri la fel ca si prețul BTC. Au fost 10 ani plini de controverse și succese. Odată cu lansarea whitepaper-ului, a fost pusă în mișcare o revoluție care a lăsat semne marcante într-o multitudine de industrii.

Cu ocazia acestei aniversări, avem ocazia de a rezuma pe scurt istoria tumultoasă a celei mai faimoase criptomonede.

Ani de formare

Pe 18 august 2008, domeniul Bitcoin.org a fost înregistrat de o entitate anonimă ca precursor al corpului de lucru care va descrie complexitatea protocolului Bitcoin.

Oficial, whitepaper-ul Bitcoin a fost publicat pe 31 octombrie 2008. Cu titlul “Bitcoin – Un sistem electronic de numerar de tip peer-to-peer”, documentul inițial de nouă pagini a fost distribuit pe o listă de corespondență cypherpunk în noiembrie 2008.

Pe 3 ianuarie 2009, Nakamoto a creat cu succes Genesis Block, blocul fondator al blockchain-ului Bitcoin. Blocul Genesis a fost codificat în software-ul Bitcoin. Astfel cele 50 de unități BTC create nu pot fi cheltuite datorită modului în care a fost scris codul. Motivele exacte pentru acest lucru nu sunt cunoscute, ci doar un alt mister pentru a adăuga povestea lui Satoshi.

Timpul mediu dintre crearea blocurilor noi este de 10 minute. Cu toate astea a durat șase zile înainte ca blocul următor să fie adăugat la blockchain-ul Bitcoin.

Prima tranzacție Bitcoin

a avut loc pe data de 12 ianuarie 2009, între Nakamoto și Hal Finney, care a contribuit la proiect. Nakamoto a trimis lui Finney 10 BTC, în timp ce dezvoltatorul a început să mineze Bitcoin la rândul său.

Zece luni mai târziu, pe 5 octombrie 2009, New Liberty Standard stabilea primul curs de schimb Bitcoin față de dolar. La acel moment prețul BTC era foarte mic, un dolar echivala cu 2300.03 BTC.

Prima tranzacție cu Bitcoin pentru bunuri fizice a avut loc în 22 mai 2010. Programatorul Laszlo Hanyecz a oferit utilizatorilor de pe forumul Bitcointalk.org forum 10.000 BTC pentru două pizza. Un adolescent pe nume Jeremy Sturdivant, poreclit Jercos, a acceptat criptomonedele. În schimb i-a trimis lui Hanyecz două pizza de la Papa John.

Prețul BTC – Primele semne de volatilitate

Pe 9 februarie 2011, Bitcoin a atins paritatea cu dolarul american. Acesta a fost momentul ce a marcat o perioadă tumultuoasă pentru Bitcoin. În doar patru luni, prețul BTC s-a ridicat de la 1 $ la 31,91 $.

Patru zile mai târziu, pe data de 12 iunie 2011, Bitcoin a scăzut în valoare de 10,25 USD, în prima corecție majoră înregistrată de comunitatea Bitcoin. Ulterior, deprecierea a fost exacerbată de compromiterea exchange-ului Mt. Gox pe 19 iunie 2011, cînd s-a înregistrat primul atac asupra platformei.

După o perioadă relativ liniștită de șase luni, prețul Bitcoin a scăzut din nou, în urma știrilor că firma Paxum a încetat să accepte BTC. Această perioadă de timp marchează primul exemplu real în care Bitcoin a experimentat corecții de preț majore.

Primul halving, închiderea Silk Road și lichidarea Mt. Gox

La 28 noiembrie 2012 a avut loc prima înjumătățire a recompenselor (halving) de bloc Bitcoin. După exploatarea primelor 210.000 de blocuri, recompensa a scăzut de la 50 la 25 de BTC.

Prețul BTC a continuat să urce în 2013, iar criptomoneda a depășit valoarea de 200 de dolari pentru prima data pe 9 aprilie.

Înainte de cea ce-a cincea aniversare a whitepaper-ului, a avut loc o altă criză majoră. Site-ul Silk Road a fost suspendat și peste 26.000 de BTC au fost confiscați. Prețul Bitcoin a scăzut de la 139 la 109 dolari în câteva ore.

Oscilațiile de preț au continuat – până în noiembrie 2013, valoarea Bitcoin a atins paritatea cu o uncie de aur, la peste 1000 USD. În luna următoare, prețul a scăzut până la 600 de dolari, înainte de a continua să varieze în această gamă în următoarele două luni.

În februarie 2014

au început să circule zvonurile că Mt. Gox a fost compromis și exchange-ul a fost suspendat după o serie de “furturi”. Până la sfârșitul lunii februarie, directorul executiv al Mt. Gox, Mark Karpeles, a demisionat din funcția sa în Consiliul de administrație al Fundației Bitcoin, pe fondul controversei.

În martie, compania a depus o cerere de protecție împotriva falimentului cu datorii de peste 60 de milioane de dolari. Aproximativ 850 000 de BTC au fost “pierduți”, Karpeles dând vina pe probleme tehnice cu protocolul Bitcoin.

Fundația Bitcoin, prin Gavin Andresen, a respins aceste afirmații, indicând probleme cu portofelul Mt.Gox.

Primele semne ale adoptării mainstream

Dacă dezastrul Mt.Gox și controversa legată de Silk Road au creat o percepție negativă față de Bitcoin, următorii câțiva ani au marcat primele valuri reale de adoptare de către marile companii de nume.

Pe 11 decembrie 2014, Microsoft a început să accepte plățile Bitcoin. Se marca o piatră de hotar pentru aprobarea Bitcoin de către corporațiile globale.

La șase ani după ce Satoshi a lansat whitepaper-ul Bitcoin, criptomoneda a apărut pe prima pagină a revistei The Economist pe 31 octombrie 2015.

Pe fondul acestor mișcări pozitive pentru criptomonedă, valoarea Bitcoin a trecut printr-o perioada de doi ani de stabilitate relativă.

La 9 iulie 2016 a avut loc cea de-a doua înjumătățire a recompenselor miniere Bitcoin. Răsplata BTC scădea la 12,5 pentru fiecare bloc minat.

Începutul exploziei de preț a Bitcoin

Începutul lui 2017 a marcat  și perioada de ascensiune majoră a Bitcoin, transformându-l în cel mai prolific an pentru criptomonede. Primul pas a fost cererea depusă de gemenii Winklevoss pentru aprobarea unui Bitcoin ETF la data de 10 martie 2017. Cererea a fost refuzată de Comisia americană pentru valori mobiliare și burse (SEC). Însă popularitatea și prețul Bitcoin au început să crească.

Pe data de 11 iunie, Bitcoin a trecut pentru prima dată de pragul de 3.000 de dolari. Asta pe fondul unei dezbateri cu privire la posibilele măsuri de abordare a problemelor de scalabilitate ce afectează Bitcoin.

Dezbaterea s-a finalizat la 1 august 2017. Durase atât deoarece o mică parte din comunitatea Bitcoin nu a fost de  acord cu modificările propuse ale protocolului. Aceștia, în frunte cu Roger Ver, s-au pronunțat pentru o creștere a dimensiunii blocurilor și au creat primul hard fork al Bitcoin, dând naștere Bitcoin Cash.

Câteva săptămâni mai târziu, pe 23 august 2017, a fost implementat SegWit.

Bitcoin a continuat să crească în valoare și a depășit pragul de 5.000 de dolari pe 2 septembrie 2017.

După ce China a interis ICO-urile și exchange-urile de cripto din țară, prețul BTC a scăzut la 3000$, dar și-a revenit relativ repede.

Un alt factor

care a contribuit la scădere au fost comentariile făcute de CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon. Acesta a declarat că Bitcoin este o “fraudă”.

În octombrie a început cursa pentru valoarea maximă. Pe 29 noiembrie, prețul BTC depășea 10.000$, iar în câteva ore trecea și de 11.000$.

Criptomoneda a continuat să câștige valoare deoarece investitorii s-au grăbit să se alăture acțiunii. Un factor care a influențat ascensiunea a fost percepția că lansarea contractelor Bitcoin în decembrie 2017 ar determina un influx de bani instituționali în Bitcoin.

În acea lună, BTC a reușit să depășească valoarea de 20.000$. Ulterior a scăzut rapid la 13.000 până la sfârșitul lui 2017. Platforme de exchange ca si Binance si eToro a atins volume record.

2018 – Volatilitatea Bitcoin atinge minime record

După înălțimile anului 2017, comunitatea cripto a trebuit să sufere un nou început. În ianuarie, prețul Bitcoin a scăzut la 10.000 de dolari, în baza unui val de știri negative.

Zvonurile de interzicere a criptomonedelor în Coreea de Sud și interdicția Facebook pentru reclamele de cripto și ICO-uri pe platforma de social media a contribuit la scăderea prețului.

Lucrurile au devenit și mai sumbre în februarie. Prețul BTC a scăzut la valoarea de 7.000 de dolari pe 6 februarie 2018.

În aceeași zi, CFTC și SEC au organizat o audiere extrem de anticipată, axată pe criptomonede, oferte inițiale de monede (ICO) și tehnologia blockchain.

Organismele de reglementare au anunțat atitudini pozitive pentru Bitcoin. Promiteau în același timp să ofere un mediu care protejează investitorii de volatilitatea și riscurile inerente de participare la finanțarea ICO-urilor.

Luna martie

a însemnat interdicții pentru reclamele la criptomonede pe Twitter și Google. Prețul Bitcoin a continuat să înregistreze o evoluție instabilă în jos.

Valoarea minimă din acest an a fost înregistrată pe 24 iunie 2018. Atunci CoinMarketCap înregistra doar 5,868 $ pentru 1 BTC.

În ciuda scăderii de la jumătatea anului, piețele încet au început să crească. A coincis cu înregistrarea la SEC a mai multor propuneri de ETF Bitcoin.

Din păcate, investitorii optimiști au rămas dezamăgiți. Asta deoarece SEC a respins cele nouă ETF-uri Bitcoin din cauza preocupărilor privind “rezistența inadecvată la manipularea prețurilor” pe 2 august.

Pe 17 octombrie, prețul BTC a înregistrat un nivel record de stabilitate (17 luni), cu cel mai înalt grad de echilibru de peste 12 luni. Acest lucru a determinat diferiți experți din industrie să pună în evidență prognoze optimiste pentru criptomonede.

Deși a avut o istorie dificilă, Bitcoin a fost și rămâne cea mai valoroasă criptomonedă, din unghiul capitalizării pe piață. Este o evoluție impresionantă pentru un concept lansat în 2008. Mai ales având în vedere că de atunci au fost lansate peste două mii de alte criptomonede și tokenuri.