Te-ai gândit vreodata sa faci o analiză SWOT la Bitcoin? Criptomonedele sunt o rețea criptată peer-to-peer pentru facilitarea schimbului digital și au fost dezvoltate în urmă cu zece ani. Bitcoin, prima și cea mai populară criptomonedă, este o tehnologie perturbatoare a sistemelor de plată existente.
Cu toate că șansele de a înlocui complet monedele tradiționale sunt momentan reduse, criptomonedele ar putea schimba modul în care piețele globale conectate la internet interacționează.
Tehnologia avansează rapid, iar succesul unei tehnologii este aproape exclusiv dictat de piața pe care încearcă să o îmbunătățească. Bitcoin și criptomonedele pot revoluționa piețele digitale de comerț prin crearea unui sistem de tranzacționare liber, fără taxe.
Urmareste canalul nostru de YouTube!
Stadiul actual al pieței cripto oferă oportunitatea de a realiza o analiză a punctelor forte, a slăbiciunilor, a oportunităților și a riscurilor asociate. Așadar, în continuare vom prezenta
Analiza SWOT la Bitcoin care să clarifice caracteristicile acestora
1. Puncte forte
– prevenirea inflației datorită cantității limitate de BTC disponibilă
Bitcoin a fost creat pentru a deveni o monedă viabilă, într-o cantitate limitată. Vor exista numai 21 milioane de Bitcoin, dar criptomoneda are diviziuni denumite Satoshi, care valoarează 0.00000001 BTC. Acest lucru creează un “paradis sigur” pentru averea investitorilor, deoarece nu va suferi niciodată de inflație.
– nu generează comisioane de schimb și poate fi folosit la nivel internațional
Majoritatea valutelor fiat sunt acceptate doar în anumite țări sau regiuni. Asta presupune tranzacții de schimb ce generează comisioane – în esență, bani pierduți.
Bitcoin poate fi achiziționat în câteva minute sau chiar instant. Totodată poate fi stocat în portofele digitale mobile, online sau fizice. Odată ce este transferat în portofelul digital, Bitcoin poate fi utilizat pentru achiziții la mii de furnizori din întreaga lume.
– servicii financiare pentru cei care au acces redus la sistemele bancare
Criptomonedele sunt într-o poziție unică ca un precursor într-o tehnologie ce va transforma sistemele financiare. Prin însăși natura sa, Bitcoin este capabil să umple lacunele în tehnologiile financiare actuale și să poată ajuta la rezolvarea problemelor bancare tradiționale, fiind un sistem peer-to-peer.
In continuarea analizei SWOT la Bitcoin ne referim la
2. Slăbiciuni
– o reputație îndoielnică
Bitcoin a dezvoltat o reputație discutabilă la început. Incidente precum “Silk Road” pot genera o imagine negativă a criptomonedelor în general, nu doar Bitcoin. Silk Road a fost o piață online pe dark web, care a permis traficul de droguri pentru aproape un milion de clienți. A fost desființată în 2013 și de atunci, criptomonedele au reușit să-și remedieze reputația.
În fond, transparența oferită de blockchain înseamnă că tranzacțiile cu cripto sunt ușor de urmărit, astfel încât reprezintă un dezavantaj pentru activitațile criminale.
– sensibilitatea la atacuri de tip DDoS
Blockchain-ul înseamnă că registrul de tranzacții este împărțit tuturor utilizatorilor, ceea ce înseamnă că este susceptibil la atacuri datorită accesului ușor. Până în prezent, rețeaua Bitcoin a fost supusă mai multor “teste de stres”, care erau, în esență, atacuri DDoS. Aceste “teste” au fost lansate de exchange-uri și de mineri pentru a încerca să demonstreze slăbiciunea de design al Bitcoin. Rețeaua încă nu poate face față unor rate de tranzacții prea mari.
– blockchain-ul este public iar tranzacțiile nu pot fi inversate
Registrul public sau blockchain-ul de la baza criptomonedelor înseamnă că fiecare utilizator poate vedea fiecare tranzacție. Există semi-anonimatul, deoarece proprietarii de portofele Bitcoin nu pot fi identificați în mod direct, dar există metode de urmărire.
3. Oportunități
– independența fața de o autoritate centrală
Criptomonedele sunt visul oricărui liberal. Deoarece nu există o autoritate centrală, piața se echilibrează automat și evoluează natural.
– tranzacții internaționale foarte rapide
Companiile încep să vadă valoarea în utilizarea criptomonedelor pentru tranzacțiile internaționale, în special atunci când tranzacțiile trebuie să aibă loc rapid. Bitcoin este poziționat pentru a rezolva această problemă datorită vitezei și ușurinței tranzacției în sistemul peer-to-peer.
– stocare de valoare, similaritate cu aurul
Una dintre cele mai mari oportunități ale Bitcoin este aceea că poate acționa și ca un fel de marfă, similar aurului. Valoarea aurului înregistrează creșteri considerabile ori de câte ori un eveniment amenință echilibrul pieței mondiale.
Un alt capitol important din analiza SWOT la Bitcoin se referă la
4. Riscuri
– riscuri de securitate
Odată cu creșterea valorii Bitcoin, au existat și cei care au profitat de tehnologia avansată pentru a compromite gestionarea de criptomonede. De la platforme exchange atacate, până la furturi din portofele individuale, incidentele au devenit destul de numeroase.
Acesta este din păcate unul dintre dezavantajele oricărui sistem digital. Este necesar ca atât utilizatorii cât și companiile să implementeze măsuri de securitate eficiente.
– scalabilitate redusă
Cu toate că tehnologia evoluează permanent, Bitcoin nu are în prezent capacitatea de a prelucra un număr foarte mare de tranzacții. Proiecte noi precum rețeaua Lightning, care permite prelucrarea de micro-plăți, sunt abia la început. Este necesar ca dezvoltatorii să dedice mult timp și efort pentru a remedia această situație.
– statutul legal neclar
Pentru piața cripto în ansamblu există amenințări din partea autorităților de reglementare. La fel cum internetul este cenzurat în anumite părți ale lumii, criptomonedele se confrunta cu presiuni de reglementare acolo unde amenință monedele și guvernele locale. China, de exemplu, a încercat să interzică activitatea legată de criptomonede cu un succes limitat. Acest lucru nu înseamnă că pot fi oprite sau controlate, dar pot provoca piedici în relaționarea cu sistemele bancare tradiționale.
– volatilitate crescută
Este știut faptul ca prețul Bitcoin poate fluctua dramatic, aparent fără motive justificate. Acest lucru face ca Bitcoin să fie considerat un activ cu un coeficient de risc ridicat în comparație cu activele clasice.
De exemplu dacă la începutul lui 2017 prețul său era undeva la 1500$, în decembrie 2017 a atins valoarea record de 20.000$. Iar în prezent se tranzacționează în jurul valorii de 4600$. Nu de puține ori, chiar si fluctuațiile zilnice au atins valori procentuale formate din două cifre.
Concluzii în urma analizei SWOT la Bitcoin
Criptomonedele funcționează pe teoria rezolvării algoritmilor de criptare pentru a crea hash-uri unice care sunt finite ca număr. Combinate cu o rețea de computere care verifică tranzacțiile, utilizatorii au posibilitatea de a schimba hash-uri ca și cum ar face schimb de monede fizice.
Valoarea Bitcoin există pentru că utilizatorii săi au încredere că, dacă o acceptă ca pe o plată, ar putea să o folosească în altă parte pentru a cumpăra ceva dorit sau de care au nevoie.
Criptomonedele nu au valoare intrinseca ca aurul, deoarece nu poate fi folosite pentru a face obiecte fizice ca bijuteriile. Cu toate acestea, valoarea continuă să existe datorită încrederii și acceptării.
Bitcoin contribuie la schimbarea paradigmelor economice, eliminând barierele din jurul valutelor naționale și ale ratelor de schimb.
Ca și concept economic, reprezintă o revoluție a modului în care funcționează banii. Ca orice sistem, are părțipozitive și negative, dar potențialul său maxim nu a fost atins încă.
In timp, unghiurile din care sunt privite lucrurile se pot modifica. Urmărind evoluția generală a pieței cripto, o astfel de analiză SWOT la Bitcoin va putea fi intotdeauna revizuită si actualizată. Dacă ai și tu ceva de adăugat, ești binevenit să-ți faci cunoscută opinia mai jos, printr-un comentariu.