Pe scurt, o bifurcatie este un simplu update la un software de orice fel. Atunci când îmbunătățești un program, faci o bifurcatie. Când vine vorba despre codul unei monede descentralizate, aceste update-uri nu sunt la fel de simple. Codul care guvernează protocolul se află pe mai multe dispozitive, iar participanții în rețea trebuie să ”vorbească aceeași limbă”, adică să poată să comunice între ei.
Dacă eu vreau să îi trimit un SMS de pe smartphone unui prieten care are un telefon esențial, pot să o fac? Asta este esența bifurcațiilor în rețelele descentralizate. Orice îmbunătățire ai aduce, ideal este ca toată lumea să se poată înțelege.
Există două tipuri de bifurcații. O bifurcație accidentală, atunci când dezvoltatorul unei monezi face o greșeală atuci când updatează codul monedei. Dacă update-ul nu este compatibil cu codul monedei, atunci se crează o bifurcație. Aceasta duce la crearea a două blockchain-uri diferite, unul bazat pe codul original și unul pe noua versiune.
Odată ce o monedă trece printr-o bifurcație accidentală, lucrurile sunt riscante. O monedă poate avea doar un singur blockchain, și atunci când se face o bifurcație, un blockchain este ales ca fiind cel corect, iar celălalt (sau celelalte) nu mai e luat în calcul. Utilizatorii care își transferă moneda pot să o trimită într-o bifurcație greșită și să piardă acea monedă. Nimeni nu vrea așa ceva, așa că dezvoltatorii trebuie să fie în stare să rezolve bifurcațiile rapid pentru a minimiza problema.
O bifurcație accidentală este unul din cele mai proaste lucruri pe care o monedă le poate experimenta. Când blockchain-ul unei monede se bifurcă, utilizatorii și-ar putea pierde încrederea în monedă, ceea ce duce la scăderea prețului.
Dacă ai o afacere bazată pe o anumită monedă, o bifurcație accidentală poate să fie devastatoare. Ai putea să pierzi banii clienților să să fii nevoit să întârzii afacerile temporar, până când dezvoltatorii monedei găsesc soluția la problemă.
Ce este o bifurcație fermă (hard fork)?
O bifurcație fermă pe de altă parte este făcută din design. Când dezvoltatorul unei monezi își dă seama că noul cod nu va fi în totalitate compatibil cu cel vechi, instituie o bifurcație fermă. Atunci când apare o bifurcație fermă, vechiul blockchain este practic abandonat și toată lumea migrează către cel nou. Sau, se crează două criptomonede diferite.
Cum spuneam la începutul articolului, dacă de mâine sistemul de operare Android vine cu un upgrade care nu îți mai permite să le trimiți mesaje celor care au telefoane mai vechi, atunci ai o bifurcație fermă. Cei din rețea care au făcut upgrade-ul pot să comunice între ei, dar cei care nu au făcut upgrade-ul devin o categorie separată de utilizatori. În cazul criptomonedelor, bitcoinul original este moneda cu cel mai lung blockchain, iar blockchainul susținut de o parte mai mică din comunitate devine un altcoin.
Imaginați-vă o bifurcație propriu-zisă. Avem blockchainul bitcoin, care până la un punct este liniar. La un moment dat, cineva vine cu o idee de schimbare a codului, care se implementează și pe care o aleg mai mulți mineri și utilizatori. Cei care lucrează pe protocolul vechi își păstrează o direcție, cei care fac update-ul, o iau în altă direcție. Istoricul de tranzacții se păstrează pentru toată lumea, doar că peste el, unii pun tranzacții conform protocolului nou, alții conform protocolului vechi.
Ce este o bifurcatie soft?
Bifurcația soft este un simplu upgrade al criptomonedei, care este ”backwards compatible”, adică este compatibil cu versiunile anterioare.
Dacă eu fac un upgrade la un sistem de operare nou, atunci pot să trimit mesaje către prietenii care au sistemul de operare mai vechi, doar că eu am funcționalități în plus.
Ca să fac din nou o analogie, imaginați-vă că mergem cu toții pe un drum. La un moment dat, unii dintre noi se urcă pe biciclete, în timp ce restul merg pe jos. Adică, au o funcționalitate în plus, dar merg pe același drum. În cele din urmă, probabil că toată lumea va lua exemplul colegilor și, treptat-treptat se vor urca pe biciclete ca să nu rămână în urmă.
Bifurcații bune și bifurcații rele
O bifurcație accidentală este o perioadă dificilă pentru o criptomonedă, în timp ce o bifurcație fermă poate veni cu idei interesante. Bitcoin-ul a trecut printr-o serie de bifurcații care a adus noi funcționalități. Pe de altă parte, DarkCoin a trecut printr-o bifurcație accidentală încercând să implementeze niște servicii noi, iar asta ar putea să reprezinte un dezastru pentru comunitate.
Din acest motiv, este bine să fii atent la comunitatea monezii pe care o urmărești și să fii la curent ca să știi dacă o monedă trece printr-o bifurcație și ce trebuie să faci pentru a-ți proteja moneda.