Imaginează-ți că ai un unchi foarte bogat care ți-a lăsat o avere uriașă. Să zicem ceva cu vreo 9 zerouri în dolari americani. Ai fi în culmea fericirii, nu-i așa? Acum gândește-te dacă cineva ar avea averea respectivă pusă de-o parte în bitcoin dar dintr-o dată nu se mai aude nimic despre persoana respectivă. Ar fi o tragedie de proporții epice.

Satoshi Nakamoto, părintele enigmatic al monedei bitcoin a dispărut, iar dispariția lui este ca elefantul din cameră. Ultimele lui mesaje spuneau ”am trecut la alte proiecte…”

Este Nakamoto San încă în viață? Este japonez? De ce nu-și poate cheltui averea lui masivă?

Să încercăm să deconstruim povestea celui mai misterios om din lume.

Care-i treaba cu numele?

Dacă ar fi să judecăm cartea după copertă și să îl credem pe cuvânt, este un bărbat din Japonia.

Așadar, care e treaba cu numele Satoshi Nakamoto în japoneză? Cei de la Coin Telegraph au vorbit cu Takaaki Kagawa, absolvent al facultății de literatură japoneză din Tokyo, iar acesta a explicat ce ar putea să însemne numele pe care părintele bitcoin l-a ales.

În primul rând, sună ca un nume japonez valid. Satoshi este un nume bărbătesc des întâlnit și am avut vreo doi colegi de școală care se numeau Satoshi, deși se scria diferit. Nakamoto este un nume de familie pe care nu îl întâlnești peste tot, dar nu este un nume rar. Conform unei căutări din 27 aprilie 2016 pe Myoji-Yurai sunt aproximativ 39 200 de oameni cu acest nume de familie, scris în același fel în limba japoneză.

Dacă într-adevăr Satoshi Nakamoto se scrie Nakamoto, în felul acesta și este un bărbat japonez care locuiește în Japonia, atunci putem să restrângem numărul de posibile identități.

Dacă preskupunem că a spus adevărul despre vârsta lui, atunci avem o gamă și mai îngustă de oameni. De asemenea, trebuie să reținem și faptul că Nakamoto se poate scrie cu alte caractere chinezești în feluri diferite, și anume 中元, 仲本, sau 仲元. Așadar, în esență, este o treabă cam fără sens să încerci să îl localizezi doar după nume.

Misterioasa lucrare bitcoin

În noiembrie 2008 Satoshi Nakamoto a lansat o lucrare intitulată ”Bitcoin – un sistem de bani electronici Peer-to-Peer”. În această lucrare, vorbește despre ”banii electronici” și despre întreaga structură care înconjoară funcționarea bitcoinului.

Nakamoto a lansat această lucrare într-o listă de mailing și a inclus cuvintele următoare: ”Am lucat la un sistem nou de bani electronici care sunt în totalitate peer-to-peer, fără terți de încredere.” Un aspect interesant al lucrării este folosirea pluralului ”noi”. Ca exemplu, puteți vedea următorul fragment: ”Definim o monedă electronică ca pe un lanț de semnături digitale”. În limbajul academic de modă veche, este perfect acceptabil să folosești pluralul pentru a te distanța de textul scris.

Așadar, putem presupune că Satoshi Nakamoto a fost fie educat să scrie într-un anume fel sau Satoshi Nakamoto este de fapt o echipă din care fac parte mai multe persoane. O altă anomalie interesantă în lucrare este folosirea prescurtării ”n-are cum” (în engleză – can’t). Iată un exemplu – ”N-are cum să verifice singur tranzacția, dar făcând o legătură către un loc din lanț, poate să vdă că nodul rețelei a acceptat-o, iar block-urile adăugate după acesta confirmă pe mai departe că rețeaua a acceptat-o”

Folosirea formulei prescurtate iese in evidență pentru că într-un text academic prescurtările nu sunt de obicei folosite. Folosirea acestui ”n-are cum” vine în contrast cu folosirea pluralului noi din lucrare, care ar sugera altfel că are un limbaj academic.

Se pare că Satoshi Nakamoto a încercat să acopere cine este (sau cine sunt ei, dacă mergem pe speculația că ar fi vorba despre o întreagă echipă).

Satoshi Nakamoto din întreaga lume

S-a scris mult despre posibilii Satoshi Nakamoto, care au fost identificați peste tot, din Finlanda până în Australia.

Canalele media au căutat peste tot, inclusiv cei de la New Yorker sau Gizmodo. Candidați la acest nume nu au fost foarte deschiși în a prelua credit pentru invenția monedei bitcoin până acum.

Cu toate acestea, un lucru este clar. Cheia dispariției lui este probabil averea sa uriașă. Imaginați-vă că aveți 7,5% din bitcoinii din întreaga lume și nu puteți să cheltuiți deloc din ei.

Dacă ar cheltui acești bitcoini pe un blockchain deschis și transparent, practic s-ar da de gol. Nu doar că toate guvernele din lume ar știi cine este Satoshi Nakamoto, dar și persoane dubioase care ar putea să îi facă rău ar afla date despre el.

Dacă vorbim despre cineva care pune preț pe anonimitatea proprie, atunci probabil că ar vrea să își mențină status quo-ul. O altă problemă ar fi că dacă ai muta sau schimba o parte din banii digitali în fiat, acest lucru ar fi văzut ca fiind negativ pe piață, iar prețul bitcoin ar scădea.

Volumul uriaș al averii lui Nakamoto are potențialul să dea peste cap piața bitcoin. Poate că cea mai bună metodă de a răspunde la această întrebare este dacă ne gândim la Satoshi Nakamoto ca la Tantalus, locuitorul mitic grec din lumea de dincolo, a cărui pedeapsă eternă era să stea într-un lac, sub un copac cu fructe.

Poate vedea fructele chiar lângă el, dar nu putea să ajungă la ele, iar apa se putea ridica aproape de buze, dar nu putea să bea niciodată.

sursa  – CoinTelegraph