Bitcoin a apărut pentru prima dată acum zece ani, când Satoshi Nakamoto lansa pentru prima dată whitepaper-ul. La momentul respectiv, una dintre cele mai severe crize financiare a lovit lumea și industria financiară. Susținută de libertarieni și de alți cypherpunks, popularitatea acestei monede virtuale este în prezent incontestabilă.
MarketWatch a realizat un rezumat al celor mai importante momente din istoria Bitcoin. Prima mențiune este e-mail-ul trimis de Satoshi Nakamoto pe 31 octombrie 2008:
“Lucrez la un nou sistem electronic de numerar, care este pe deplin peer-to-peer, fără o terță parte de încredere.”
Deși nu se știe cu adevărat cine este Satoshi Nakamoto, el era în legătură cu mai mulți dezvoltatori și programatori recunoscuți din întreaga lume. Nakamoto a creat Bitcoin și un sistem cunoscut sub numele de tehnologia blockchain, care permite procesarea tranzacțiilor într-un mod descentralizat.
În prezent, pe piață există mai mult de 2.000 de monede virtuale, dar nu toate acestea sunt valoroase. Doar câteva pot să spună că oferă concepte unic. Site-ul Deadcoins.com listează mai mult de 1.000 de criptomonede care au dispărut deja de pe piață.
De la apariție, Bitcoin a oscilat de la 0.01 dolari la 20.000 de dolari în decembrie 2017. În prezent, Bitcoin se tranzacționează în jurul valorii de 6.500 de dolari.
Începuturile Bitcoin
Satoshi Nakamoto a trimis propunerea sa pentru noul tip de bani la un număr mare de cypherpunks și dezvoltatori. Unii au primit propunerea lui Nakamoto într-un mod foarte pozitiv, în timp ce alții au fost foarte sceptici cu privire la noul concept.
Două luni mai târziu, primele 50 Bitcoins au fost exploatate cu Genesis Block. Nota înregistrată pe acest bloc inițial a fost “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. Nakamoto a dorit să noteze motivația din spatele noului concept de bani. Sistemul financiar clasic s-a dovedit din nou incapabil să supraviețuiască fără interveția statului.
Prima tranzacție înregistrată a avut loc în 2010. Satoshi Nakamoto a trimis Bitcoin dezvoltatorului Hal Finney. Pe 22 mai 2010, Laszlo Hanyecz a efectuat prima achiziție utilizând Bitcoin – a cheltuit 10.000 de BTC pentru a cumpăra două pizza. Acum, această zi este amintită ca Ziua Bitcoin Pizza și este sărbătorită pe 22 mai.
Criza Mt. Gox
În 2013, Bitcoin se tranzacționa pe mai multe platforme exchange, dar una a reprezentat un moment important în istoria BTC: Mt Gox. Platforma gestiona aproximativ 70% dintre tranzacțiile cu Bitcoin la momentul în care a fost atacat și s-au furat 850.000 BTC. La doar 4 ani de la lansare, criptomoneda s-a confruntat cu un scandal care a afectat întreaga piață și industria cripto în ansamblu.
Unul dintre cei mai cunoscuți investitori cripto, Tim Draper, a declarat:
“Am devenit interesat de Bitcoin când Mt Gox a dispărut. Când s-a întâmplat asta, m-am gândit că întreaga piață se va prăbuși. Când asta nu s-a îmtâmplat, mi-am dat seama că Bitcoin va fi mai importat decât părea la suprafață.”
Ulterior, Tim Draper a devenit o figură importantă în spațiul cripto și unul dintre cei mai entuziaști avocați ai Bitcoin. De asemenea, a cumpărat Bitcoin după ce Departamentul de Justiție al SUA a vândut criptomonedele confiscate în cadrul Silk Road. La momentul respectiv, Bitcoin s-a vândut pentru doar 300 de dolari.
Deși Mt Gox a fost una dintre cele mai mari crize pe care Bitcoin și spațiul criptografic le-au suferit, au existat și alte atacuri semnificative. Compromiterea exchange-ului Bitfinex a dus la furtul a 120.000 Bitcoin, de exemplu.
Viitorul Bitcoin
O altă problemă importantă cu care se confruntă Bitcoin este legată de scalabilitatea sa. Companiile de carduri de credit și alte platforme de procesare a plăților sunt capabile să proceseze câteva mii de tranzacții pe secundă. Bitcoin este capabil să proceseze în jur de 5 tranzacții pe secundă (TPS) în prezent.
Nigel Green, CEO al Grupului deVere, este de părere că în prezent are loc o trecere de la valutele fiat la criptomonede, iar această tendință va crește în următorii 10 ani.
Există diverși experți în spațiu care spun lucruri diferite despre ceea ce se va întâmpla în următorii zece ani pe piața cripto. Unii dintre ei sunt foarte optimiști, în timp ce alții cred că Bitcoin nu are șanse de succes. Michael Novogratz, John McAfee, Tim Draper și Thomas Lee sunt entuziaști cu privire la viitorul Bitcoin. Nouriel Roubini, Jamie Dimon sau Warren Buffet au atitudinea opusă, fiind de părere că Bitcoin este o bulă sau că nu are șanse de succes în sistemul financiar.
Industria caută reglementări mai bune în cele mai importante țări din întreaga lume. Bitcoin trebuie să funcționeze într-un cadru clar, și de aceea autoritățile de reglementare vor juca un rol foarte important în viitorul apropiat.
Între timp, piața cripto se pregătește să primească un nou flux de investitori, mai precis investitori instituționali. Există câteva companii precum Fidelity Investments, Goldman Sachs sau Bursa Intercontinentală (ICE) care lucrează pentru a crea platforme special concepute pentru instituții.