Sistemul Bitcoin – Ciclurile de preț ale monedei bitcoin sunt în sine relevante, dar sunt multe lucruri care au influență asupra prețului. Învățând despre aceste variabile, putem să ne dăm seama cum este determinat prețul în sistemul bitcoin.
Sistemul bitcoin incepe cu minerii
Procesul este asemănător fotosintezei – se convertește energie în biomasă (în cazul nostru bitcoin). Așadar, minerii sunt cea mai importantă verigă în sistemul bitcoin. Fără mineri nu ar exista bitcoin-ul. Așa cum plantele trensformă dioxidul de carbon în carbohidrați, în același fel minerii de bitcoin adună tranzacțiile în blocuri.
Ei sunt principalii consumatori de bunuri plătite cu Bitcoin (mai ales echipament de minare). În cele din urmă, minerii cheltuiesc bitcoinii pe bani gheață, ceea ce ne duce la următoarea mare entitate a grupului – cei care fac schimbul
Schimbul
Cei care fac schimburile de bani digitali reglementează raportul dintre bitcoin și geață, încercând să simtă pulsul pieței pentru a avea de câștigat. În mare parte, comercianții se înscriu la case de schimb sau prin comunitățile de consumatori ca brokeri independenți care vând sau cumpără Bitcoin la markup.
Comercianții
Comercianții au nevoie de cei care fac schimburi pentru a primi bani gheață în schimbul celor digitali. Magia bitcoin-ului este că există tot felul de roluri, iar o un participant la sistemul bitcoin poate să mineze, să facă schimburi și să fie comerciant, toate de unul singur. Totuși, aceste roluri au o relație complicată care determină prețul.
De exemplu, se pot spune multe despre preț atunci când un vânzător mare adoptă bitcoin-ul ca formulă de plată. De obicei apar tot felul de forme agresive și extravagante de promovare pentru a manipula piața. Logica este simplă – cu cât mai mulți oameni vor adopta bitcoin-ul, cu atât cererea este mai mare iar prețul crește. Dar și reversul se poate întâmpla. Un comerciant mare are nevoie de mulți bani gheață ca să rămână pe piață, iar atunci când adună mulți bitcoin-i trebuie să îi schimbe. Astfel, sumele de bitcoin care intră pe piață sunt mai mari, iar prețul pieței scade. Totuși, nu toți cei care au bani digitali au nevoie să îi vândă urgent. Și așa ajungem la următoarea entitate din sistemul bitcoin:
Cei care pun bitcoin la ciorap
Aceștia cred că într-o minunată zi fiecare bitcoin va valora milioane, și țin cu dinții de bitcoin-i, amânând masa de azi pe ospățul de mâine. In moment ce există o sumă limitată de bitcoin, această strategie are o noimă a ei, dar se pun două întrebări importante – cât au de gând să îi țină și câți au?
Ne putem da seama cât de cât, din studii și statistici, care este răspunsul celei de-a doua întrebare. Se pare că sunt multe veverițe ocupate care au mulți bitcoini. Conform studiilor, între 55 și 73% din bitcoin-i sunt în blockchain. Acesta este un procent destul de mare.
Să luăm de exemplu totalul banilor disponibili în lume, care ajung undeva la 75 de triliarde de dolari. Dacă i-am schimba în bancnote de 100 de dolari și le-am pune pe jos una lângă alta, am avea un covor de peste 775 000 de kilometri. Dacă spunem că 64% din bani sunt inactivi, avem destui bani în hibernare cât să acopere suprafața Spaniei, iar restul ar acoperi Noua Zeelandă.
În momentul de față, capitalizarea pieței bitcoin e cam de 3.5 miliarde de dolari americani. Comparativ cu 75 de triliarde de dolari, covorul bitcoin ar avea doar vreo 36 de kilometri pătrați.
Dacă bitcoin-ul ia avânt, este de înțeles că cei care au pus bani digitali de-o parte vor specula asta într-o zi. E greu de prezis când își vor cheltui aceștia bitcoinii. Totuși, știm că unele din aceste monezi care hibernează nu se vor trezi niciodată. Cunoaștem cu toții persoane care fie sunt logați cu o adresă inaccesibilă, și-au pierdut parolele sau au ieșit cu totul din sistemul bitcoin.
În cele din urmă, avem consumatorii
Clienții doar cheltuie bitcoin-ii pe bunuri și servicii, fie că i-au obținut prin minare sau schimb ori prin alte afaceri. Aceștia sunt cei membrii majori din sistemul bitcoin simplificat. S-ar putea să observați că în această diagramă simplificată nu sunt trecuți și cei care strâg banii. Asta pentru că e trecută ca o formă de speculație, deci este finalitatea extremă a unui rol de vânzare tărăgănat.
Nu este imaginea întreagă pentru sistemul bitcoin dacă nu a inclus și interacțiile sale cu restul lumii. Variabile cum ar fi costurile electricității afectează minerii în mod special, pentru că o creștere a prețului electricității poate să îi șteargă de pe piață pe cei care nu sunt eficienți.
Acum, să introducem niște bitcoin-i ipotetici în sistemul bitcoin ca să vedem cum funcționează
Pentru început, minerii au fost ocupați și au făcut profit, deci eficiența de minare ar fi undeva la o cifră realistă de 50%. Asta înseamnă că pentru fiecare dolar cheltuit pe curent, fac cam 50 de cenți. În fiecare lună, scot cam 108000 de monezi, pentru care plătesc 18 milioane e dolari în costuri operaționale. Să presupunem că lunar, câștigurile curente sunt de 9 milioane de dolari americani, din care se investește constant jumătate pentru a rămâne pe linia de plutire. Schimbă 25% în bani gheață și pun de-o parte 25% din bani pentru orice eventualitate.
Cei care fac schimburi au fost și ei încântați. Rata de schimb este în acest moment de 250$, iar întregul lor capital este de 250 de mii de monezi. Traderii care vâștigă pe piață au o creștere de 10% pe lună în capital. Costurile de operare sunt doar de 1% din capitalul de lucru. Păstrează jumătate din profit ca și capital de lucru iar cealaltă jumătate o păstrează. Tot capitalul lor este în dolari și au pe mână bitcoin doar temporar.
Să zicem că scena este idilică și comercianții sunt prosperi, cu un volum de vânzări de 25 de mii de monezi bitcoin în fiecare lună. Cei mai mulți dintre ei se bucură de bitcoin, dar nu au destulă stabilitate pentru a-i păstra pe perioade mai lungi de timp. Așadar schimbă întregul câștig în bani gheață. Totuși, puțini comercianții au încredere destulă cât să păstreze 10% din capital în bitcoin. Nu este mult, dar ajunge cam la un procent din volumul vânzărilor.
Sistemul bitcoin procesează cam 20 000 de tranzacții pe lună, ajungând la abia doi bintcoin-i la mineri ca și taxe. Datorită reducerilor oferite cumpărătorilor care plătesc în criptomonedă, dar și faptului că bitcoin-ul este convenabil, mulți consumatori cumpără bitcoin pentru folosirea de zi cu zi. Volumul lor de cumpărare ajunge la 16 mii de monezi, din care cheltuie 93.75 pe bunuri. Restul de 6.21 sunt puși de-o parte.
Următoarea diagramă este un fel de matrice.
Diagrama pentru sistemul bitcoin este departe de perfecțiune, dar ne arată un lucru important – faptul că moneda bitcoin crează locuri de muncă. Toate aceste numere inventate oferă destulă coeziune pentru a descrie cât mai bine mișcarea bitcoin-ului și a banilor gheață. Cu destul timp și resurse, o versiune mult mai precisă din sistemul bitcoin ar putea fi creată. Este un model simplist care poate fi construit mai bine de atât.