Ethereum este un concept pe care mulți îl asociază cu a doua cea mai valoroasă monedă digitală de pe piața cripto. Întrebările sunt: ce este ethereum si de ce are valoare?
La bază, Ethereum este o platformă Do-It-yourself pentru aplicații descentralizate, cunoscute și sub numele de dApps, iar scopul ei este de a descentraliza internetul. Deși la ora actuală oricine poate crea un site, cea mare parte din internet este controlată de marile corporații, cum ar fi Amazon, Google sau Facebook. Nu prea există activitate pe internet care să nu fie intermediată de o parte terță.
Tranzactioneaza Ethereum folosind vTrader!
Ethereum permite oamenilor să se conecteze direct unul cu altul, fără a fi nevoie de o autoritate centrală care să intermedieze comunicarea.
Ce este Ethereum?
La bază, ethereum are contractele inteligente. Acestea sunt un set de reguli care se execută progresiv, pe măsură ce anumite condiții sunt îndeplinite. Un contract inteligent este similar cu un contract din lumea reală, doar că este complet digital.
Moneda care susține platforma Ethereum este Ether (ETH), de multe ori numit și Ethereum. Dar când vorbim despre prețul Ethereum, ne referim de fapt la moneda Ether, cea care stimulează utilizatorii să ruleze protocolul Ethereum pe echipamentele lor.
Ethereum s-a lansat printr-un ICO, în iulie 2014, când prețul pentru 1 Ether era în jur de 40 de cenți. În octombrie 2019, prețul era puțin sub 180 $, iar în ianuarie 2018 puteai tranzacționa 1 ETH pentru aproape 1400 $. Echipa fondatoare era compusa din Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio și Charles Hoskinson.
De ce are valoare?
În primul rand rețeaua Ethereum are, de departe, cei mai mulți dezvoltatori din spațiul crypto. Asta înseamnă ca în fiecare zi sute de tineri programatori lucrează la dezvoltarea acesteia și la construirea de aplicații descentralizate. dApps sunt la mare căutare în prezent, în special în noul ecosistem DeFi. În plus, este “cartierul general” al contractelor inteligente.
În al doilea rand mă refer la criptomoneda Ether. În prezent se tranzactioneaza in jurul valorii de 230$. Este moneda autohtonă a rețelei Ethereum care își trage valoarea dintr-o multitudine de factori diferiți.
Este utilizata în cadrul rețelei Ethereum pentru a efectua o serie de funcții, printre care:
- utilizata ca și garanție pentru o gamă largă de aplicații financiare – Compound, MakerDAO
- poate fi împrumutat – Dharma
- este acceptata ca plată la anumiți comercianți și furnizori de servicii
Mai mult, în Ethereum 2.0 care este foarte aproape de a fi lansat, utilizatorii vor putea deveni validatori și vor ajuta la securizarea rețelei prin furnizarea de resurse de calcul și blocarea a 32 de Ether per validator.
Cum stocăm Ether și token-uri bazate pe ethereum?
Fiind a doua cea mai valoroasă criptomonedă de pe piață, Ether (sau Ethereum) este prezentă pe aproape toate platformele de tranzacționare, dar și în majoritatea portofelelor digitale cu stocare multiplă (multi-currency). Fie că vorbim de portofele hardware, cum ar fi Ledger sau Trezor, fie că vorbim de portofele software, precum Coinomi, Jaxx, Exodus sau Guarda, toate au în portofoliul lor ether.
De asemenea, cea mai mare parte a criptomonedelor nou lansate pe piață se dezvoltă și rulează pe platforma Ethereum. Asta permite dezvoltatorilor de portofele digitale să integreze mai ușor aceste token-uri în produsele lor. De exemplu, pe Coinomi sau Jaxx poți stoca mare parte din token-urile ERC-20 (tokenurile bazate pe ethereum) de pe piață.
Testeaza BRAVE si sustine revista noastra!
Totuși, lista completă a acestor token-uri, accesul la ICO-uri și participartea la anumite airdrop-uri sunt toate disponibile pe portofelul oficial: MyEtherWallet sau, pe scurt, MEW.
Voi ce parere aveti despre Ethereum? Credeți ca va aduce valoare ecosistemului în următorul deceniu. Aștept comentariile voastre, mai jos, la rubrica comentarii.