Upgrade-ul general de sistem al rețelei Ethereum, Constantinople, va fi implementat începând cu data de 16 ianuarie. Acesta face parte dintr-un grup de 3 upgrade-uri de sistem numite Metropolis.

Constantinople combină cinci modificări esențiale de rețea, dintre care cea mai controversată a fost reducerea recompenselor de bloc. Această modificare a fost realizată deoarece upgrade-ul va întârzia ”bomba de dificultate”, un algoritm ce crește dificultatea de minare în timp.

Dezvoltatorii Ethereum sunt de părere că upgrade-ul se va derula fără dificultăți majore, deoarece majoritatea mining pool-urilor mari sunt de acord cu el.”Minerii sunt pregătiți”, a spus Afri Schoedon, managerul clientului Ethereum Parity.

Pe lângă un hard fork, există și alte riscuri pentru o actualizare de rețea la nivel de sistem. Bugurile de cod pot provoca căderea rețelelor, iar algoritmii pot deraia, ducând la dificultăți neprevăzute.

Dezvoltatorii sunt încrezători că astfel de riscuri sunt minime în ce privește Constantinople. De câteva luni, echipa a derulat teste extinse pentru a identifica vulnerabilitățile din software.

„Avem software de testare și monitorizare, care urmăresc constant problemele înainte, în timpul și după hard fork”,

a spus Hudson Jameson, dezvoltatorul principal al Ethereum.

„Suntem foarte încântați să implementam aceste schimbări în protocol. Cu toate acestea, punem siguranța și stabilitatea rețelei pe primul loc.”

Constantinople vine cu cinci upgrade-uri ale rețelei Ethereum

Constantinople introduce cinci noi upgrade-uri în rețea care includ optimizări pentru dezvoltatorii care încearcă să facă mai accesibil designul smart contracts și al aplicațiilor descentralizate.

Unul dintre upgrade-uri, EIP 1283, urmărește să reducă costurile în gas pentru tranzacțiile din rețea. Un altul, EIP 1014, numit Skinny CREATE2, se așteaptă să deschidă calea pentru noi tipuri de soluții de scalare.

„Este posibil să se creeze noi tipuri de canale care reduc sau chiar elimină costurile de implementare pe piață. Acest lucru îmbunătățește scalabilitatea și reduce costurile și complicațiile pentru utilizatori”,

a spus Johnson.

Constantinople include, de asemenea, două upgrade-uri – EIP 145 și EIP 1052 – care vor îmbunătăți ușurința utilizării pentru dezvoltarea inteligentă a contractelor și vor eficientiza anumite operațiuni în cadrul codului Ethereum.

”Cu aceste îmbunătățiri putem extinde activitățile de dezvoltare pentru a cuprinde mai multe cazuri de utilizare”, a spus Johnson.

Minerii nu sunt prea fericiți

Cel mai dezbătut upgrade, EIP 1234, este cel care întîrzie creșterea dificultății de minare. Pentru a echilibra situația, soluția a fost de reducere a recompensei de bloc de la 3 ETH la 2 ETH. O mare parte a minerilor nu sunt mulțumiți de acest lucru, deoarece prețurile reduse de pe piața cripto le afectează deja profitabilitatea.

Cu toate acestea, mulți sunt de părere că problema va fi rezolvată odată cu implementarea următoarei etape, denumită ProgPoW. Aceasta promite să blocheze minarea cu ASICs, asigurând astfel competitivitatea celor ce minează cu GPU.

Per ansamblu, comunitatea Ethereum este optimistă că upgrade-ul se va implemnta fără probleme majore.

„O mulțime de oameni vor beneficia de îmbunătățiri (chiar dacă nu-și dau seama) prin contracte mai ieftine, opcode mai eficiente și deschizând mai multe posibilități de interacțiune a contractelor smart”,

a concluzionat Taylor Monahan de la MyCrypto.