Criptomoneda stabilă DAI – bazată pe active digitale

Conceptul de criptomonedă stabilă nu este unul nou – Tether (USDT), USDC, Pax și multe altele au valoarea bazată pe dolarul american. Practic, o anumită sumă în dolari este stocată în conturi bancare, iar echivalentul în tokenuri este introdusă în ecosistemul cripto.

MakerDAO a venit cu un concept diferit – DAI este o criptomonedă stabilă cu valoarea de 1 dolar, dar este bazată pe ETH și, mai nou, BAT. Spre deosebire de alte criptomonede stabile, a căror valoare este susținută direct de USD, DAI este susținută de colateralele cripto care pot fi vizualizate public pe blockchain-ul Ethereum.

Cum putem face profit utilizand ecosistemul MakerDAO

Fondat de Rune Christensen, ecosistemul MakerDAO este un sistem de împrumuturi descentralizate ce se bazează pe criptomoneda stabilă DAI. Mai exact, utilizatorii stochează Ethereum în contracte inteligente de împrumut, iar pe baza acestei garanții sunt emise DAI.

Prețul DAI este menținut prin intermediul unui sistem de contracte inteligente care se execută automat. Dacă prețul DAI fluctuează prea departe de un dolar, tokenurile Maker (MKR) sunt arse sau create pentru a stabiliza prețul DAI. Algoritmii MakerDAO gestionează automat prețul DAI, astfel încât nu este necesară o autoritate centrală pentru a-i menține valoarea de 1 dolar,

Utilizatorii MakerDAO pot astfel să transfere și să utilizeze DAI pentru a obține împrumuturi, pentru margin trading sau pentru a-l transfera în propriile portofele Ethereum.

Criptomoneda stabilă DAI este garantată cu ETH, BAT și USDC

Versiunea actuală a DAI permite utilizarea mai multor tipuri de active cripto drept garanție. Până în noiembrie 2019, ecosistemul MakerDAO permitea doar utilizarea ETH pentru a crea DAI. Începând de atunci însă, au fost incluse două alte criptomonede – Basic Attention Token (BAT) și USD Coin (USDC). BAT este tokenul care stă la baza ecosistemului creat de browserul Brave, iar USDC este o criptomonedă stabilă bazată pe dolar.

Testeaza BRAVE, câștigă BAT si sustine revista noastra!

În prezent, valoarea totală a activelor cripto din ecosistemul MakerDAO este de 1.13 miliarde de dolari.

Cum funcționează DAI?

Un proces simplificat de emitere a DAI arăta astfel:

  • Un utilizator depune ETH (de exemplu, echivalentul a 200$)
  • Sistemul emite 100 DAI în valoare de 100$ (raport de garanție 2: 1)
  • Utilizatorul retrage DAI și îl folosește cum dorește
  • Când utilizatorul dorește să schimbe DAI în ETH, trebuie să-l răscumpere, plătind 100 DAI plus dobânda. Rata anuală a dobânzii este variabilă, se poate verifica pe DeFiRate.
  • Utilizatorul plătește înapoi DAI plus dobânda acumulată. Contravaloarea dobânzilor se duce direct la deținătorii de tokenuri MKR pentru menținerea sistemului.

Recent, MakerDAO și-a extins sistemul, iar deținătorii DAI pot bloca criptomonedele în aplicația Oasis pentru a câștiga dobânzi. Criptomoneda stabilă DAI este de asemenea listată pe majoritatea exchange-urilor

Una dintre principalele utilizări pentru DAI este ca o acoperire stabilă sau contraponderală împotriva volatilității activelor cripto. Faptul că are o valoare stabilă înseamnă că este de asemenea ușor de utilizat pentru investitori și comercianți. De altfel, DAI este una dintre criptomonedele ce pot alimenta cardul Coinbase sau cardul de debit Monolith Visa (disponibil în UE și Marea Britanie).

Ike

Postari recente

Exchangeul de criptomonede TOKERO lansează de azi programul de fidelitate TOKERO PRO!

De astăzi ai șansa să faci parte din TOKERO PRO, un club select, plin de… Citeste mai mult

3 săptămâni

5% din ETH disponibil a fost blocat în ETH2.0

Noua versiune PoS a rețelei Ethereum pare să evolueze cu pași rapizi. Conform ultimelor date,… Citeste mai mult

2 luni

Elizabeth Warren, crypto-sceptica Senatului american

Elizabeth Warren s-a dovedit a fi cea mai vocală crypto-sceptică din Senatul american. Într-o scrisoare… Citeste mai mult

2 luni

Leverage maxim de 20x pe Binance și FTX începând din această lună

Două dintre cele mai mai platforme de cripto au decis să impună limite când vine… Citeste mai mult

2 luni

Bitcoin recuperează temporar nivelul de 40.000$

În cursul zilei de ieri, prețul Bitcoin a crescut peste 40.000 de dolari pentru prima… Citeste mai mult

2 luni

Surse anonime: Amazon planifică să accepte plata cu BTC până la sfârșitul anului

O sursă nenominalizată citată de revista CityAM susține că gigantul de e-commerce Amazon va integra… Citeste mai mult

2 luni