Industria bancară pare să se confrunte în prezent cu trendul criptomonedelor stabile emise de bănci. A fost mai greu pana JP Morgan a lansat propria sa JPM Coin. Ulterior, inca alte șase bănci au planuri similare bazate pe World Wire al IBM.
Cât de utilie sunt însă acest criptomonede stabile lansate de bănci? Opiniile par să fie împărțite – CitiBank de exemplu a renunțat la propriul proiect cripto în favoarea SWIFT. Comunitatea cripto a fost de asemenea critică la adresa subiectului.
Pro-criptomonede stabile bancare
JPM Coin a fost lansată cu multă fanfară luna trecută. Criptomoneda stabilă bazată pe dolar poate fi folosită de clienții mari JP Morgan pentru a realiza plăți transfrontaliere rapide pe blockchain.
IBM a anunțat săptămâna aceasta că șase bănci mari au decis să utilizeze rețeaua World Wire pentru a emite propriile criptomonede stabile bancare. Rețeaua este bazată pe blockchain-ul Stellar și facilitează de asemena trasferuri rapide internaționale. Worls Wire este utilizat în prezent de 54 de bănci.
Un alt proiect blockchain dedicat plăților interbancare internaționale este Ripple Net, care are în prezent 200 de membri.
Toate acest instituții bancare caută soluții alternative la sistemul SWIFT, care să reducă costurile și timpul de transfer. Tehnologia blockchain oferă avantaje majore în acest sens – de la securitate la viteză.
Cu toate acestea, mai au mult de lucru – SWIFT include în prezent 11.000 de membri din 200 de țări. Serviciul de mesagerie interbancară există de peste 46 de ani și gestionează 5 trilioane de dolari în tranzacții pe zi.
Specialiștii cripto: dacă nu există interoperabilitate, criptomonedele stabile sunt inutile
Majoritatea specialiștilor din ecosistemul cripto sunt de părere că aceste criptomonede stabile bancare nu sunt de fapt criptomonede. Motivele sunt simple: au caracter centralizat și sunt restricționate la băncile emitente. Prin definiție, criptomonedele ar trebui să fie descentralizate și să permită accesul oricui la ele.
CEO-ul Ripple, Brad Garlinghouse, a criticat conceptul de monede digitale emise de bancă (pe care le numește „monede bancare”). El a susținut, de asemenea, că JPM Coin nu are interoperabilitatea care ar transforma-o într-o inovație semnificativă:
„Un reprezentant al Morgan Stanley m-a intervievat săptămâna trecută și l-am întrebat: Morgan Stanley va folosi JPM Coin? Probabil că nu. Citi sau PNC o vor folosi ? Răspunsul este nu. Așa că vom avea toate aceste monede diferite și ne întoarcem unde suntem: există o lipsă de interoperabilitate. „
Michael Dowling, fost director al IBM Blockchain, este de acord cu opinia lui Garlinghouse:
„JPM Coin TREBUIE să fie interoperabilă între instituțiile bancare pentru ca aceasta să funcționeze corect. În caz contrar, e vorba doar de tranzacții între monede bancare. JPM a investit în tehnologia blockchain de ani de zile și cred că au avut nevoie să justifice aceste investiții. De aceea au anunțat – cu mult fanfară – un prototip care funcționează … numai în cadrul JPM.”
Citibank: blockchain este revoluționar, dar nu o prioritate
Citigroup, corporația din spatele uneia dintre cele mai mari bănci din lume, a anunțat că abandonează proiectul său „Citicoin” pentru a se concentra pe metode mai convenționale de remitere, cum ar fi SWIFT. Argumentul băncii a fost că deși tehnologia blockchain are potențialul de a fi revoluționară, este încă la început. În practică, blockchain nu are capacitatea de a gestiona numărul de tranzacții ce se derulează zilnic în cadrul unei bănci.
Doling a explicat:
„Experiența Citi a fost la fel ca cea a JPM, cu o mare diferență. Abordarea Citi se concentrează pe plățile mai rapide prin SWIFT. Nu cred că a fost o decizie gen „soluția blockchain nu este funcțională”, ci mai degrabă „alegem să ne concentrăm pe soluții diferite.”
SWIFT: blockchain trebuie să se dezvolte pentru a fi utilizat în sistemele bancare
Principalul rival al criptomonedelor stabile bancare, SWIFT, a experimentat cu blockchain pentru plățile transfrontaliere. Anul trecut, rețeaua a executat o dovadă de concept (PoC) blockchain pentru a vedea dacă ar putea folosit tehnologia pentru propriile operațiuni. În martie 2018, SWIFT a concluzionat că:
”Blockchain nu este suficient de dezvoltat pentru utilizarea curentă. Sunt necesare progrese suplimentare înainte ca tehnologia să fie capabilă să sprijine aplicațiile de producție în infrastructuri globale de o importanță majoră”.