Compania de cercetare Delphi Digital a lansat un raport ce listează o serie de riscuri potențiale ale platformei Ethereum. Acestea includ aspecte legate de dimensiunea blocurilor, tehnologia Infura și vulnerabilități de cod.
Dimensiunea blocului
Dimensiunea blocurilor este o preocupare majoră pentru un proiect cripto. Acesta este adesea citat ca un aspect cheie al unei dezbateri mai mari în jurul scalabilității. A reprezentant un subiect abordat în detaliu în timpul controversei de scalare a monedei Bitcoin.
Conform raportului Delphi Digital, mărimea blockchain-ului Ethereum este în prezent de 188 GB pentru un nod Geth complet și 2,12 TB pentru un nod de arhivare. Prin comparație, blocul Bitcoin este de aproximativ 200 GB, deși rețeaua este de două ori mai veche decât Ethereum.
“Aceasta este o problemă deoarece, cu cât crește blocul, cu atât devine mai dificil să se execute în mod independent un nod care dăunează descentralizării”,
notează raportul.
În ceea ce privește soluțiile pe termen scurt, echipa Ethereum planifică să utilizeze tehnicile state rent și storage pruning. Pe termen lung, raportul indică faptul că tehnologia sharding va ajuta prin partiționarea rețelei în Ethereum 2.0.
Centralizarea prin Infura
Raportul Delphi Digital recunoaște că Infura a devenit un instrument important pentru echipa Ethereum. Analiza subliniază, însă, că există riscuri de centralizare în jurul acestei entități.
Infura ajută dezvoltatorii, serviciile și aplicațiile descentralizate (dapps), permițându-le în mod efectiv să-și externalizeze nevoia de un nod complet către o terță parte de încredere. Potrivit Delphi Digital, Infura procesează mai mult de 10 miliarde de cereri pe zi. Aplicația deservește mai mult de 50 de mii de dApps și dezvoltatori și reprezintă cinci până la zece la sută din toate nodurile Ethereum.
Raportul subliniază faptul că dependența de Infura este un punct de vulnerabilitate al rețelei Ethereum, datorită numărului de servicii și dApps care se bazează pe aceasta.
Delphi Digital citează, de asemenea, un interviu în care co-fondatorul Infura, Michael Wuehler, a declarat:
“Dacă fiecare dApp din lume este bazat pe Infura și decidem să închidem sistemul, atunci aplicațiile ar înceta să funcționeze. Aceasta este preocuparea valabilă. “
Comunicarea Cross-Shard
Shardingul este o componentă esențială a planurilor de viitor ale Ethereum, dar, conform Delphi Digital, are o problemă de comunicare.
“De exemplu, două contracte inteligente care rulează pe diferite sharduri ar putea procesa funcții în paralel, dar comunicarea dintre ele este în prezent dificilă”,
se arată în raport.
În prezent, există șase propuneri pentru rezolvarea acestei probleme. Cu toate acestea, Delphi Digital le consideră ineficiente.
“Echipa Ethereum se confrunta cu rezolvarea acestei probleme care este esențială pentru succesul pe termen lung al proiectului”,
se adaugă în raport.
Vulnerabilitatea codului
Ultimul risc tehnic major enumerat de Delphi Digital în raportul lor despre Ethereum sunt vulnerabilitățile codului. De-a lungul timpului, acest tip de vulnerabilități s-au manifestat sub forma hack-ului DAO, bug-ul multisig al Parity și întârzierea recentă a upgrade-ului Constantinople.
Potrivit raportului, aceste probleme se datorează “dezavantajelor Solidity ca limbaj de programare” și “complexității adăugate care derivă din tehnologia turing”.