Mihai Alisie: îngrijorări cu privire la criptomoenda Libra

Co-fondatorul Ethereum Mihai Alisie a acordat un interviu Bloomberg în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la criptomoneda Libra.

Alisie a subliniat faptul că Facebook încearcă să obțină aprobarea autorității de reglementare pentru o criptomonedă stabilă centralizată. El a susținut că:

”Facebook intenționează să inducă în eroare autoritățile de reglementare care au învățat în ultimii ani că blockchain nu este o industrie ușor de reglementat. Proiectul ar trebui tratat ca o entitate care încearcă să creeze o monedă centralizată”.

Whitepaper-ul Libra susține că noua criptomonedă nu va fi controlată la nivel central de Facebook sau ceilalți membrii ai asociației decât în primii ani. Ulterior, rețeaua ar urma să devină descentralizată.

Posibilitate de cenzură

Unul dintre principalele motive de îngrijorare pentru Mihai Alisie este cenzura – mai precis, cenzurea tranzacțiilor de către validatori.

În interviu, el a susținut că, dacă un utilizator nu are relații bune cu una dintre companii, atunci tranzacțiile sale ar putea fi blocate sau inversate. Acest lucru este cu atât mai riscant cu cât validatorii includ companii gigant precum Visa, Mastercard și PayPal.

“Credeți că este cazul să le dăm puterea să controleze ceea ce postăm de pe dispozitivele noastre?”

a întrebat Alisie.

Efect global

Mihai Alisie consideră că posibila centralizare a Libra și potențialul de cenzură ar putea avea un efect de amploare pe multe fronturi:

“Acest lucru are implicații asupra a numeroase domenii, de la economie la politică, la nivel tehnologic, la supraveghere și confidențialitate. Facebook manipulează în mod activ comportamentul oamenilor la scară globală”.

Un alt co-fondator al lui Ethereum, Joseph Lubin, a criticat în mod asemănător Libra ca o încercare a Facebook de a promova o monedă centralizată ca pe o criptomonedă descentralizată.

Ike

Postari recente

Bitcoin va continua evoluția pozitivă urmat de Ethereum si ChainLink, este de parere analistul Josh Rager

Weekendul agitat pentru piața cripto a generat optimism pentru analistul Josh Rager. El este de… Citeste mai mult

24 de ore

Compania Pixelmatic strânge 3.1 milioane de dolari prin STO pentru jocul ”Infinite Fleet”

Un joc online de strategie dezvoltat de Pixelmatic, numit ”Infinite Fleet”, a strâns 3.1 milioane… Citeste mai mult

o zi

Custodia cripto – Ce este și de ce sa o folosim?

În lumea monedelor digitale, o cheie privată uitată înseamnă pierderea definitivă a criptomonedelor deținute. Un… Citeste mai mult

o zi

Criptomonedele nu sunt mijloc de plată în Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a semnat legea care reglementează tranzacțiile cu active financiare digitale. Aceasta… Citeste mai mult

2 zile

Indicele ”Frică și lăcomie” atinge nivel record – Bitcoin depășește 12.000$ – Ethereum depășeșste 400$

În acest weekend, Bitcoin a atins temporar valoarea record de 12.000$ pentru acest an. După… Citeste mai mult

2 zile

Cum să câștigi bani din gaming? Un subiect interesant pentru jucatori si parinti!

Dacă pandemia a adus vreun beneficiu, acesta a fost mai mult timp liber pentru toată… Citeste mai mult

5 zile