Unul dintre motivele care au alimentat dezvoltarea explozivă a criptomonedelor și a tehnologiei blockchain este descentralizarea. Pasul următor a fost apariția comunităților ce nu au o structură ierarhică, nu au o autoritate centrală, iar deciziile se iau prin vot de către toți membrii. Un astfel de sistem are totuși nevoie de reguli – așa au apărut așa numitele sisteme de guvernare DAO, Organizatie autonoma descentralizata.
Testeaza BRAVE si sustine revista noastra!
Început în noiembrie 2016, proiectul Aragon oferă facilități importante pentru proiectele blockchain ce utilizează DAO – organizații autonome descentralizate. Mai exact, este vorba despre un software open source bazat pe blockchain ce folosește contracte inteligente Ethereum și Interplantetary File System (IPFS) pentru a crea un sistem de operare descentralizat peer-to-peer. Aragon facilitează astfel crearea de organizații autonome descentralizate (DAO).
Proiectul a fost anunțat oficial într-o postare de blog în februarie 2017 de către Luis Cuende și Jorge Izquierdo. Pe 17 mai 2017 a fost organizat un ICO ce a vândut tokenuri ANT ( Aragon Network Token) în valoare de peste 25 de milioane de dolari. De atunci, proiectul a atras atenția unor investitori importanți, precum Tim Draper, care a achiziționat ANT în valoare de peste 750.000 de dolari în februarie 2020. De altfel, Draper este în prezent unul dintre consilierii proiectului, alături de Brayton Williams și Stefano Bernardi.
Organizatie autonoma descentralizata in 5 minute
Cel mai important serviciu oferit de Aragon este generarea de organizații autonome descentralizate ce pot fi folosite în guvernarea altor proiecte blockchain. DAO sunt folosite pentru coordonarea unui grup de participanți din întreaga lume pentru a îndeplini o misiune comună. Deoarece nu există o autoritate centrală, toți membrii ce doresc să contribuie la un proiect pot avea un cuvânt de spus în evoluția viitoare.
Utilizând sistemul Aragon, orice proiect poate genera un DAO în aproximativ 5 minute, indiferent de dimensiunea comunității cu care lucrează. DAO-urile din Aragon sunt foarte flexibile și oferă funcționalități de management de tokenuri, finanțe, sistem de adăugare de noi membri și multe alte facilități utile pentru organizațiile autonome descentralizate.
Proiectul este bazat pe Aragon Chain, care folosește un algoritm dovedit de consens Proof of Stake, denumit Tendermint, și este compatibil cu Ethereum Virtual Machine. Specificația inițială și punerea în aplicare a Aragon Chain au fost realizate de către ChainSafe. Echipa ChainSafe lucrează cu echipele din spatele Ethereum 2.0, Ethereum Classic, Polkadot și Cosmos.
De asemenea, a fost lansat și un serviciu de arbitraj – așa numitul Aragon Court.
Asociația Aragon finanțează proiectele blockchain din ecosistem
În plus, Asociația Aragon finanțează echipele și proiectele care lucrează pentru dezvoltarea ecosistemului. Înregistrată în Zug, Elveția, Asociația a fost formată ca entitate non-profit pentru a gestiona fondurile strânse prin vânzarea tokenului ANT. În prezent dispune de peste 47 de milioane de dolari ce pot fi distribuiți sub formă de granturi. Pentru a asigura transparența, modul în care aceste fonduri sunt utilizate poate fi verificat oricând, de oricine.
Tokenul ANT este listat pe 20 de exchange-uri
Tokenul ANT este listat pe 20 de exchange-uri importante, printre care se numără Bancor, Bitfinex, Bittrex, IDEX, ShapeShift și UpBit. Pe 11 iunie și exchange-ul Coinbase a anunțat că evaluează tokenul ANT pentru listare. În prezent, valoarea ANT este de aproximativ 1.37$ și are un market cap de peste 43 de milioane de dolari, conform CoinMarketCap.
Voi ce parere aveti despre idea de Organizatie autonoma descentralizata? Poate functiona in Romania?