Organizatie autonoma descentralizata – proiectul Aragon

Unul dintre motivele care au alimentat dezvoltarea exploziv─â a criptomonedelor ╚Öi a tehnologiei blockchain este descentralizarea. Pasul urm─âtor a fost apari╚Ťia comunit─â╚Ťilor ce nu au o structur─â ierarhic─â, nu au o autoritate central─â, iar deciziile se iau prin vot de c─âtre to╚Ťi membrii. Un astfel de sistem are totu╚Öi nevoie de reguli ÔÇô a╚Öa au ap─ârut a╚Öa numitele sisteme de guvernare DAO, Organizatie autonoma descentralizata.

Testeaza BRAVE si sustine revista noastra!

├Änceput ├«n noiembrie 2016, proiectul Aragon ofer─â facilit─â╚Ťi importante pentru proiectele blockchain ce utilizeaz─â DAO ÔÇô organiza╚Ťii autonome descentralizate. Mai exact, este vorba despre un software open source bazat pe blockchain ce folose╚Öte contracte inteligente Ethereum ╚Öi Interplantetary File System (IPFS) pentru a crea un sistem de operare descentralizat peer-to-peer. Aragon faciliteaz─â astfel crearea de organiza╚Ťii autonome descentralizate (DAO).

Proiectul a fost anun╚Ťat oficial ├«ntr-o postare de blog ├«n februarie 2017 de c─âtre Luis Cuende ╚Öi Jorge Izquierdo. Pe 17 mai 2017 a fost organizat un ICO ce a v├óndut tokenuri ANT ( Aragon Network Token) ├«n valoare de peste 25 de milioane de dolari. De atunci, proiectul a atras aten╚Ťia unor investitori importan╚Ťi, precum Tim Draper, care a achizi╚Ťionat ANT ├«n valoare de peste 750.000 de dolari ├«n februarie 2020. De altfel, Draper este ├«n prezent unul dintre consilierii proiectului, al─âturi de Brayton Williams ╚Öi Stefano Bernardi.

Organizatie autonoma descentralizata in 5 minute

Cel mai important serviciu oferit de Aragon este generarea de organiza╚Ťii autonome descentralizate ce pot fi folosite ├«n guvernarea altor proiecte blockchain. DAO sunt folosite pentru coordonarea unui grup de participan╚Ťi din ├«ntreaga lume pentru a ├«ndeplini o misiune comun─â. Deoarece nu exist─â o autoritate central─â, to╚Ťi membrii ce doresc s─â contribuie la un proiect pot avea un cuv├ónt de spus ├«n evolu╚Ťia viitoare.

Utiliz├ónd sistemul Aragon, orice proiect poate genera un DAO ├«n aproximativ 5 minute, indiferent de dimensiunea comunit─â╚Ťii cu care lucreaz─â. DAO-urile din Aragon sunt foarte flexibile ╚Öi ofer─â func╚Ťionalit─â╚Ťi de management de tokenuri, finan╚Ťe, sistem de ad─âugare de noi membri ╚Öi multe alte facilit─â╚Ťi utile pentru organiza╚Ťiile autonome descentralizate.

Proiectul este bazat pe Aragon Chain, care folose╚Öte un algoritm dovedit de consens Proof of Stake, denumit Tendermint, ╚Öi este compatibil cu Ethereum Virtual Machine. Specifica╚Ťia ini╚Ťial─â ╚Öi punerea ├«n aplicare a Aragon Chain au fost realizate de c─âtre ChainSafe. Echipa ChainSafe lucreaz─â cu echipele din spatele Ethereum 2.0, Ethereum Classic, Polkadot ╚Öi Cosmos.

De asemenea, a fost lansat ╚Öi un serviciu de arbitraj ÔÇô a╚Öa numitul Aragon Court.

Asocia╚Ťia Aragon finan╚Ťeaz─â proiectele blockchain din ecosistem

├Än plus, Asocia╚Ťia Aragon finan╚Ťeaz─â echipele ╚Öi proiectele care lucreaz─â pentru dezvoltarea ecosistemului. ├Änregistrat─â ├«n Zug, Elve╚Ťia, Asocia╚Ťia a fost format─â ca entitate non-profit pentru a gestiona fondurile str├ónse prin v├ónzarea tokenului ANT. ├Än prezent dispune de peste 47 de milioane de dolari ce pot fi distribui╚Ťi sub form─â de granturi. Pentru a asigura transparen╚Ťa, modul ├«n care aceste fonduri sunt utilizate poate fi verificat oric├ónd, de oricine.

Tokenul ANT este listat pe 20 de exchange-uri

Tokenul ANT este listat pe 20 de exchange-uri importante, printre care se num─âr─â Bancor, Bitfinex, Bittrex, IDEX, ShapeShift ╚Öi UpBit. Pe 11 iunie ╚Öi exchange-ul Coinbase a anun╚Ťat c─â evalueaz─â tokenul ANT pentru listare. ├Än prezent, valoarea ANT este de aproximativ 1.37$ ╚Öi are un market cap de peste 43 de milioane de dolari, conform CoinMarketCap.

Voi ce parere aveti despre idea de Organizatie autonoma descentralizata? Poate functiona in Romania?

 

Definitii si tutoriale Video despre spatiul crypto!

Ike

Vezi comentarii

Postari recente

Vulnerabilitate Ledger care ar putea duce la pierderea de Bitcoin

Un raport publicat de dezvoltatorul Mohammed Nokhbeh de la Liquality a descris o vulnerabilitate a… Citeste mai mult

3 minute

Atac de 51% asupra re╚Ťelei ETC, cu profit de 5 milioane de dolari

Conform unei analize realizate de firma Bitquery , ├«n perioada 31 iulie-1 august a avut… Citeste mai mult

o zi

Proiectul Cosmos ÔÇô internetul blockchain-urilor

Proiectul Cosmos caut─â s─â rezolve problema comunic─ârii ├«ntre diferitele tipuri de blockchain-uri, pentru a genera… Citeste mai mult

o zi

Membrii ai congresului SUA solicit─â IRS s─â sprijine sistemul de staking

Patru membrii ai congresului SUA au trimis o scrisoare IRS pentru a solicita autorit─â╚Ťii de… Citeste mai mult

2 zile

Recompens─â de 400 milioane $ pentru identificarea hackerilor Bitfinex

Dup─â patru ani, exchange-ul Bitfinex a decis s─â solicite ajutor pentru a identifica hackerii ╚Öi… Citeste mai mult

2 zile

Bitcoin va continua evolu╚Ťia pozitiv─â urmat de Ethereum si ChainLink, este de parere analistul Josh Rager

Weekendul agitat pentru pia╚Ťa cripto a generat optimism pentru analistul Josh Rager. El este de… Citeste mai mult

3 zile