Vitalik Buterin nu a lăsat pandemia coronavirus să îl distragă de la propriile priorități precum proiectul de scalare Ethereum 2.0. Miercuri, cofondatorul Ethereum a postat pe Twitter viziunea sa asupra roadmap-ului Ethereum din următorii 5-10 ani.

Ethereum este a doua cea mai mare platformă blockchain după Bitcoin și este preferata dezvoltatorilor de dApps. În prezent, proiectul se află în mijlocul unor schimbări majore care ar trebui să-l facă scalabil și să poată susține mai mulți utilizatori.

Ce este Ethereum si cum functioneaza?

Planul de dezvoltare pentru Ethereum 2.0 postat de Vitalik necesită eforturi semnificative din partea echipei de dezvoltatori și se întinde pe aproximativ 5 ani. Aceasta este varianta optimistă și poate părea o durată extrem de lungă pentru o piață care se mișcă atât de repede.

Cu toate acestea, Vitalik a subliniat că eforturile sunt necesare deoarece vor ajuta nu doar la îmbunătățirea scalabilității, ci și a securității rețelei. Cea mai mare schimbare este aceea că Ethereum va trece de la consensul proof-of-work (PoW) la proof-of-stake (PoS). Acest lucru schimbă modul în care sunt create blocuri noi Ethereum și modul în care este rulată rețeaua. Prin trecerea la PoS, atacarea rețelei va fi mult mai costisitoare, susține Buterin.

In planul de dezvoltare pentru Ethereum 2.0 scalabilitatea are prioritate

Roadmap-ul prezentat de cofondatorul Ethereum are trei etape. Prima parte se referă la starea actuală a rețelei și pregătirea pentru trecerea la PoS. Aceasta se concentrează pe asigurarea continuității de funcționare.

A doua parte este reprezentată de perioada de tranziție, inclusiv o tehnologie interesantă, numită rollups, care ar putea ajuta Ethereum să susțină mai multe tranzacții. În această etapă, Ethereum 1 și noul blockchain PoS se vor contopi și vor deveni un singur blockchain (cu toate tranzacțiile anterioare stocate pe el).

Ultima fază prezintă implementarea tehnologiilor și conceptele Ethereum 2.0.

Aici va intra criptografia avansată, inclusiv criptografia potențial rezistentă la calculul cuantic. Alte instrumente vor fi introduse pentru a face rețeaua să ofere un nivel mai ridicat de scalabilitate.

Șase elemente ce oferă avantaje față de Bitcoin

Unii utilizatori au comentat pe Twitter că aspectele anunțate de Vitalik nu demonstrează în niciun fel avantajele pe care Ethereum le-ar oferi față de Bitcoin.

Buterin a raspuns cu șase elemente ce nu se regăsesc pe blockchain-ul Bitcoin:

  1. Sharding și ZKP-urile asigură un cost de verificare mult mai mic față de recalcularea individuală a fiecărei tranzacții;
  2. PoS și nu PoW;
  3. Stateless verification;
  4. Suportă contracte inteligente arbitrare (precum o face ETH în prezent);
  5. Asigură confidențialitate ridicată în cea de-a treia etapă;
  6. Blocurile sunt generate la 12 secunde și fiecare bloc este echivalentul a multor confirmări.
  • Citeste si: Vitalik Buterin explică tehnologia ”stateless clients” a Ethereum 2.0

 

Vitalik a recunoscut însă că implementarea planului de acțiune va fi dificilă și va necesita mult timp și effort din partea dezvoltatorilor. Upgrade-urile Ethereum au înregistrat deja întârzieri din cauza complexității lor. Rămâne de văzut dacă cei 5-10 ani planificați de Buterin sunt un interval de timp realist.

CryptoZZ