La conferința Virtual Fintech Forum din Hong Kong, Vitalik Buterin a clarificat unele modificări de roadmap pentru upgrade-ul ETH 2.0. Mai exact, co-fondatorul Ethereum a explicat că prioritatea este trecerea la Pos (Proof-of-Stake) în defavoarea dezvoltării de shard chains.
Inițial, planul era ca echipa de dezvoltatori să implementeze soluția de scalare cunoscută drept sharding – generarea de sidechains care să proceseze tranzacții independent, mărind astfel capacitatea rețelei ETH. Creșterea taxelor de tranzacție a dus însă la apariția a numeroase soluții de scalare Layer 2, precum Polygon. Acestea au redus parțial presiunea pe rețeaua principală, deși taxele de migrare rămân destul de mari.
Prioritatea este trecerea la PoS
În prezent, Ethereum are un beacon chain ce funcționează pe baza PoS și, în paralel, rețeaua principală ce funcționează în sistem PoW. Cele două lanțuri sunt planificate să fie contopite la sfârșitul lui 2021-începutul lui 2022, marcând astfel trecerea rețelei Ethereum la sistemul de consens PoS.
Este foarte posibil ca această schimbare de priorități să se datoreze și presiunii publice generate de discuțiile cu privire la consumul de energie al Bitcoin. Pentru Ethereum, trecerea la PoS ar însemna o scădere a consumului de energie cu peste 99.95%.
Ulterior, echipa de dezvoltatori va continua să lucreze la sharding, tehnologie ce va crește scalabilitatea rețelei. Deși aceasta este planificată pentru sfârșitul lui 2022, până acum au fost înregistrate numeroase întârzieri.
Conflicte interne și concurență
Buterin a explicat că upgrade-ul ETH 2.0 a durat mult mai mult decât era planificat inițial, în mare parte din cauza conflictelor interne dintre dezvoltatori.
„Una dintre cele mai mari probleme pe care le-am descoperit cu proiectul nostru nu sunt problemele tehnice, ci problemele legate de oameni”,
a confirmat Vitalik.
Stai conectat in lumea digitala!
El a recunoscut că există riscul ca Ethereum să piardă teren în favoarea altor blockchain-uri mai scalabile, precum Solana, Cardano, Polkadot și Binance Smart Chain. Acestea au crescut în popularitate masiv în ultimul timp, în ciuda faptului că au sacrificat parțial descentralizarea.
„O mulțime de blockchain-uri noi au mai multă scalabilitate, dar sacrifica descentralizarea. Pe termen lung, provocarea pentru aceste tipuri de platforme constă în faptul că Ethereum în sine se îmbunătățește. Există de asemenea și două protocoale Layer 2 de pe Ethereum care se îmbunătățesc rapid”,
a spus Buterin.