Ethereum 2.0 este un upgrade care urmărește să crească scalabilitatea și securitatea rețelei Ethereum. Există două modificări majore ce vor fi implementate – sistemul de consens și capacitatea rețelei în ce privește numărul de tranzacții gestionate.
Validatorii Ethereum si consensul Proof-of-Stake
ETH 2.0 presupune introducerea consensului Proof-of-Stake în locul actualului Proof-of-Work. POS are avantajul că necesită un consum mai mic de energie pentru menținerea rețelei.
În loc de mineri, validatorii Ethereum mizează criptomonede pentru dreptul de a verifica o tranzacție. Acești validatori sunt selectați pentru a propune un bloc pe baza cantității de monede mizate și pentru cât timp le-au deținut. Alți validatori pot apoi să ateste că au indentificat un bloc. Când există suficiente atestări, un bloc poate fi adăugat la blockchain. Validatorii Ethereum sunt recompensați pentru propunerea de bloc de succes. Acest proces este cunoscut sub numele de „minting”.
Principala critică a rețelelor POS existente este faptul că sunt mai centralizate decât clasicele POW, deoarece blocurile depind de un număr relativ mic de validatori. Ethereum 2.0 își va menține descentralizarea prin utilizarea unui număr mare de validatori (minim 16.384).
Sharding
O altă problemă pe care ETH 2.0 caută să o rezolve este capacitatea redusă a rețelei când vine vorba despre viteza de procesare a tranzacțiilor. În prezent, Ethereum procesează aproximativ 30 de tranzacții pe secundă, iar rețeaua este foarte încărcată.
Sharding-ul urmărește să mărească această capacitate până la 10.000 de tranzacții pe secundă. Acest lucru presupune ca blockchainul să fie împărțit în shards, permițând ca tranzacțiile să fie gestionate în lanțuri paralele în loc de lanțuri consecutive. Acest lucru accelerează rețeaua și poate scala mai ușor.
Etapele de upgrade
Fiind vorba despre o modificare masivă a modului în care funcționează rețeaua, upgrade-ul la ETH 2.0 va avea loc în mai multe etape. Faza 0 va fi lansată în acest an, cel mai probabil în luna noiembrie 2020, conform declarațiilor dezvoltatorilor.
Faza 0 presupune implementarea așa numitului Beacon Chain, care stochează și gestionează registrul validatorilor, precum și implementarea mecanismului de consens PoS. Lanțul original Ethereum PoW va rula alături de acesta, astfel încât să nu existe o pauză în continuitatea datelor.
Faza 1, care va avea loc în 2021, va include integrarea lanțurilor paralele (shard chains) în sistemul POS. Dezvoltatorii se așteaptă ca rețeaua să se lanseze cu 64 de shard chains, care să crească randamentul rețelei de 64 de ori. La lansare, aceste lanțuri nu vor suporta conturi sau contracte inteligente.
Faza 1.5, o actualizare intermediară prevăzută în 2021, va transforma rețeaua principală Ethereum POW într-un shard chain și va face trecerea oficială la POS a blockchainului.
Faza 2, prevăzută să fie lansată în 2021/22, va face ca lanțurile paralele să fie pe deplin funcționale și compatibile cu contractele inteligente. De asemenea, implică adăugarea de conturi Ether și activarea transferurilor și retragerilor, implementarea transferurilor cross-shard și a apelurilor contractuale. Acesta va crea medii de execuție pentru aplicații scalabile care sunt construite deasupra Ethereum 2.0.
Cumpara si Vinde Etheteum folosind LDV Bank!
În prezent, modificările ETH 2.0 sunt testate în mai multe testnet-uri precum Topaz, Medalla, Spadina și Zinken. Vitalik Buterin, co-fondatorul Ethereum, a publicat un plan de viitor ambițios pentru rețea, care se întinde pe o perioadă de 5-10 ani. El a avertizat însă că, în următorii doi ani, până la finalizarea upgrade-ului la ETH 2.0, actuala rețea va trebui să se bazeze pe soluții provizorii pentru a gestiona numărul mare de tranzacții.