Dacă urmărești criptomonedele pentru o vreme, se pot identifica modele ciudate și interesante, împrăștiate în jurul unei varietăți de date tehnice. Deși nu reprezintă indicații clare de evoluție, uneori ajută să renunți la analizele tehnice pentru un punct de vedere diferit asupra pieței cripto.

‘Kansas City Shuffle’

Arăți cu stânga și iei cu dreapta

‘Kansas City Shuffle’ este un tip de înșelătorie care este folosită frecvent de iluzioniști. Publicul știe că există o șmecherie, dar secretul este să le distragi atenția pentru a o putea realiza. Cele mai bune rezultate se înregistrează împotriva celor care se cred mai deștepți decât adversarul.

În cazul pieței cripto, adversarul este prețul.

Volatilitatea criptomonedelor este un fapt bine cunoscut, care uneori ascunde evoluții neașteptate. În astfel de situații, trebuie să găsești un alt reper pe baza căruia să iei decizii.

Un aspect important este sentimentul de pe piață. De exemplu, dacă vrei să vinzi, verifică Google trends. Oamenii se interesează de bitcoin cel mai mult când prețurile sunt la cel mai înalt nivel. Așa-numita FOMO (fear of missing out) îi îndeamnă pe oameni să intre în joc din teama de a rata oportunitatea de profit. De aceea este atât de important să fii contrar când trebuie luate decizii.

Cu toate acestea, trebuie luată în calcul și legea lui Murphy – ”Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost”. Trebuie să iei în calcul și posibilitatea că lucrurile nu vor merge așa cum te aștepți.

Asta nu însemnă că trebuie să mergi împotriva pieței, ci să alegi cu grijă pe cine urmezi. La bază, există trei principii:

  • cumperi când prețurile sunt ”la roșu”;
  • cumperi zvonurile, vinzi știrile;
  • cumperi atunci când există frică, vinzi atunci când e hype.

Dificultatea de minare

Unul dintre cei mai interesanți indicatori a fost corelația între ajustarea dificultății algoritmului de minare și variațiile de preț.

Potrivit Element,

„ciclurile istorice sugerează că este posibil să experimentăm o perioadă de 6 până la 12 luni de evoluție negativă după o creștere a dificultății pentru a atinge pragul de jos al prețului Bitcoin”.

Dacă luăm în considerare atât faptul că popularitatea Bitcoin e în scădere și că minerii părăsesc piața, logic am putea susține că ”perioada urșilor” se apropie de final. Rămâne de văzut în ce măsură este o ipoteză corectă de evaluare a pieței cripto.

Cu toate acestea, există două ipoteze care s-au dovedit mai mult sau mai puțin adevărate:

(a) Cu cât mai mulți mineri pleacă, cu atât mai ușor devine Bitcoin de minat. Asta deoarece este necesară mai puțină energie pentru minarea fiecărui bloc.

(b) Cu cât mai puțină energie este necesară pentru fiecare bloc, cu atât sunt mai puține costuri.

Se traduce acest lucru într-o modificare semnificativă a prețurilor? Aparent da. Modificările sunt mereu în sens pozitiv? Absolut nu.

Trebuie să echilibrăm cu atenție variabile diferite pentru a înțelege status quo-ul general al pieței și pentru a vedea clar imaginea de ansamblu.

Balenele Bitcoin

Întrebarea principală ce preocupă comunitatea este cine va declanșa următoarea ascensiune a Bitcoin. Vor fi în final investitorii instituționali?

Luând în considerare alte date, am putea obține cel puțin un indiciu cu privirea la evoluția pieței cripto.

De exemplu, este interesant că primele 20 de cele mai bogate adrese Bitcoin au fost create fie în 2016, fie în 2018. În medie, o tranzacție de la fiecare adresă valorează aproximativ 6 milioane de dolari.

Mai mult de 50% din toate cele mai mari 100 de adrese cele mai bogate au fost create în ultimii 2 ani.

Acestea au o valoare de sute de ori mai mare decât toate portofelele ce apartțin exchange-urilor luate la un loc.

Așadar, există o mulțime de oameni cu mulți bani investiți în Bitcoin, care pot provoca lansarea unei curse spre vârf.

Pe de altă parte, distribuția Bitcoin pare a fi considerabil mai echitabilă decât majoritatea monedelor fiat. Cu toate acestea, bogăția nu este de obicei măsurată în fiat, ci mai degrabă în active fizice, cum ar fi bunurile imobile, metalele prețioase sau portofoliile de investiții.

Puterea de hash

Una dintre cele mai importante valori pentru criptomonede este creșterea economică. Adică, puterea de hash alocată rețelei Bitcoin.

Hash rate-ul Bitcoin a crescut în mod continuu. A durat aproximativ 10 ani pentru a ajunge la aproape 100,000,000 TH/s. În următorii 5 ani, este posibil să se ajungă la 1,000,000,000 TH /s.

Dacă luăm în considerare evenimentele de înjumătățire a recompensei de bloc, prețul pare să urmeze un model destul de simplu. Este corelat cu cantitatea de Bitcoin aflată în circulație, precum și cu recompensa pe bloc.

Pe baza acestor valori, ar trebui să ajungem la un preț cuprins între 15.000 USD și 36.000 USD la sfârșitul anului 2020.

Între timp, volatilitatea pe termen scurt va rămâne ridicată. Cu cât piața este mai puțin lichidă, cu atât mai ușor prețurile sunt influențate de tranzacționarea pe termen scurt.

Preț versus cererea de pe piața de forță de muncă

Cele 1775 de posturi pentru specialiști în blockchain în SUA în august 2018 reprezintă o creștere de 300% față de aceeași perioadă a anului trecut. Este cât se poate de clar că angajatorii rămân încrezători în oportunitatea pieței cripto. Ei continuă să facă investiții pe termen lung în echipele lor, chiar dacă prețul criptomonedelor au scăzut cu peste 70% de la maximele sale.

Acest lucru demonstrează că cererea de specialiști în blockchain crește chiar dacă prețul continuă să scadă.

Este important de remarcat că nu există corelație între locurile de muncă legate de blockchain și prețul Bitcoin.

Concluzii

Deși prețul continuă să scadă, fiecare nou minim este mai mare decât cel precedent. Dacă aliniem o volatilitate scăzută la punctele anterioare și ținem seama de întregul argument în evoluția pieței cripto, prețul Bitcoin va depăși mai devreme sau mai târziu valoarea sa record.

Cu toate acestea, cel mai important este să reținem regulile de bază pentru investiții:

Nu investi ceea ce nu îți poți permite să pierzi. Concomitent, citeste cât mai mult posibil despre un proiect înainte de a investi. Nu uita niciodată: cu o putere mare, vine și o responsabilitate mare. Fiind propria ta bancă înseamnă că ești întotdeauna responsabil pentru banii proprii.