Una dintre posibilitățile de câștig când vine vorba despre criptomonede este arbitrajul cripto. Acesta este o metodă care profită de diferențele de preț între diferite exchange-uri sau chiar de pe aceeași platformă.
Principalul avantaj pentru traderi este că exchange-urile au prețuri diferite pentru criptomonede. De exemplu, Coinbase ar putea lista Bitcoin la vânzare cu 15.000$, în timp ce Binance ar putea fi 14.800$. Un trader poate așadar să cumpere BTC pe Binance și să îl vândă pe Coinbase, obținând un profit de 200$.
Arbitrajul este un proces ce necesită viteză, cunoștințe aprofundate și talent matematic. Este de asemenea o procedură riscantă, deoarece modificarea prețurilor are loc foarte rapid. În plus, trebuie luate în considerare aspecte precum comisioanele de tranzacție și taxe de transfer.
Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!
Făcut corect, arbitrajul poate genera profituri semnificative. De exemplu, au existat cazuri in care un token avea valoarea de 30$ pe o platforma, în timp ce pe o alta platforma valoare depasea 100$.
Metode de arbitraj
Există mai multe metode de arbitraj – între exchange-uri sau pe aceeași platformă, utilizând o a treia criptomonedă.
Când vine vorba despre arbitrajul între exchange-uri, trebuie luate în calcul și eventualele taxe și comisioane. Un alt aspect este timpul de transfer între platforme – acesta poate fi de câteva minute, ceea ce ar putea afecta profitabilitatea tranzacției.
Unii traderi ce dețin sume mai mari evită această problemă prin depozitarea de criptomonede pe platforme diferite. În acest mod, tranzacțiile pot fi realizate rapid, fără complicații.
TradingView – Aliatul tau in trading!
Arbitrajul cripto în triunghi se poate realiza pe aceeași platformă, dacă prețurile sunt avantajoase. De exemplu, traderul poate vinde Bitcoin pentru Ethereum, apoi poate folosi ETH pentru a cumpăra EGLD. La final, poate cumpăra din nou Bitcoin cu EGLD. Cu o strategie corectă, rezultatul final va fi mai mult Bitcoin.
Riscurile arbitrajului
Există mai multe riscuri asociate tranzacționării prin arbitraj. Una dintre acestea este așa numitul ”slippage” – pierderea priorității în order book din cauza dimensiunii comenzii. Acest lucru ar putea întârzia tranzacția propriu-zisă și ar putea elimina profiturile deoarece prețurile s-ar putea schimba.
De altfel, schimbarea rapidă a prețurilor este un alt risc asociat cu arbitrajul. Pentru a soluționa această problemă, mulți traderi folosesc boți de tranzacționare care se mișcă mai repede decât oamenii.
- Citeste si: Cum să faci bani din cripto în pandemie?
Diferența de preț între criptomonede este în general foarte mică, iar un risc important este comisionul de transfer sau tranzacție. În unele cazuri, acestea pot elimina profiturile potențiale. Traderii ce se ocupă de arbitraj trebuie să ia în calcul aceste aspecte atunci când își programează tranzacțiile.