Recent, două instituții financiare majore au menționat din nou ideea că Bitcoin este folosit în activități ilegale. Președintele Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde a declarat că Bitcoin reprezintă

„afaceri necurate și activitate interesantă și total reprobabilă de spălare a banilor”.

La rândul său, Janet Yellen, actual secretar al Trezoreriei și fost șef al Rezervei Federale, a susținut:

„Cred că multe criptomonede sunt utilizate în principal pentru finanțarea ilicită. Și cred că trebuie cu adevărat să examinăm modalitățile prin care le putem reduce utilizarea și să ne asigurăm că anti-spălarea banilor nu are loc prin aceste canale.”

Creșterea interesului investitorilor instituționali pentru Bitcoin generează un nou val de comentarii negative din partea autorităților finaciare majore. Cât de justificate sunt însă aceste acuzații?

Bitcoin este folosit în activități ilegale?

Potrivit Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate, valoarea anuală a banilor spălați la nivel global, variază între 800 miliarde dolari și 2 trilioane de dolari. Dolarul american este utilizat în 80% dintre aceste tranzacții.

Raportul CipherTrace privind spălarea banilor prin Bitcoin, publicat la sfârșitul anului 2018, estimează o sumă de 2,5 miliarde dolari în toată perioada de existență a criptomonedei. Aceasta reprezintă aproximativ 277 milioane de dolari în Bitcoin spălate anual.

Potrivit Chainalysis, doar 0,34% din totalul tranzacțiilor cripto realizate în 2020 au implicat activități infracționale. Pentru 2019, acest procent era de 2.1%. Scăderea se datorează în mare parte implementării proceselor de KYC/AML pentru o mare parte dintre tranzacțiile cu criptomonede.

Percepția negativă nejustificată 

Așadar, percepția negativă asupra utilizării Bitcoin și a criptomonedelor este în mare parte nejustificată de statistici. Din păcate însă, autoritățile financiare trebuie să facă eforturi majore pentru a se adapta la realitățile economice actuale. Asta nu e ușor, în contextul în care multe instituții depind de status quo-ul actual. Criptomonedele au potențialul de a schimba semnificativ modul în care oamenii și instituțiile interacționează cu banii.

Stai conectat in lumea digitala!

Din fericire, Yellen este capabilă să recunoască potențialul criptomonedelor pentru economie. Într-o declarație publicată pe site-ul Senatului american, ea a susținut:

„Cred că este important să luăm în considerare beneficiile criptomonedelor și ale altor active digitale și potențialul pe care acestea îl au pentru a îmbunătăți eficiența sistemului financiar. Intenționez să colaborez îndeaproape cu Consiliul Rezervei Federale și cu celelalte autorități federale de reglementare a băncilor și a valorilor mobiliare pentru a implementa un cadru de reglementare eficient pentru criptomonede și alte inovații fintech.”