Bitcoin are o tehnologie impresionantă. Registrul distributiv are aplicabilități multiple. Ca monedă, poate să aducă mari beneficii țărilor emergente, celor lovite de corupție și incompetență la nivel politic.  Ca instrument de trading însă, in lipsa unei pregatiri/documentari adecvate, bitcoinul este un joc de noroc. Când vine vorba de jocurile de noroc, casa câștigă întotdeauna, iar jucătorul rămâne doar cu…distracția de a juca.

Cine pierde bitcoin – Știm care este profilul celui care câștigă de pe urma bitcoinului, profilul milionarului, proaspăt îmbogățit din câteva acțiuni norocoase. Când însă cineva câștigă, altcineva pierde. CINE?

(1) Începătorul

Începătorul abia a aflat despre bitcoin. Cu puțin noroc, a aflat de la prieteni dispuși să îl ajute să își administreze contul. În cel mai rău caz, a aflat despre bitcoin de la știri, într-o perioadă în care prețul abia a crescut la cifre record și stă pe marginea prăpăstiei, gata să cadă.

Este entuziasmat, vrea să se implice repede pe piață, de parcă au intrat zilele în sac, citește totul pe diagonală și se repede pe piață. Este de cele mai multe ori taur pe piața urșilor și urs pe piața taurilor. Visează la bula din 2013 si cea din 2017 și inclusiv la minatul ca în 2009.

Deocamdată, norocul lui este de 50-50. Poate să piardă sau poate să câștige. Dacă nu are ceva cunoștințe despre piață, despre indicatorii tehnici pe care trebuie să îi urmărească și despre securitate, se va arde. Cu fiecare cunoștință care-i lipsește, raportul norocului, pierde sau câștigă, se schimbă la 75-25.

(2) Îndoctrinatul

Îndoctrinatul știe una și bună. Bitcoinul e leacul universal, ca lămâia. Poți să-l pui și pe rană și te vindecă. Bitcoinul nu are cum să scadă, bitcoinul o să ajungă până la sfârșitul anului la 50 000 de dolari, bitcoinul nu este amenințat de nimic, nu are decât calități și oricine spune altceva habar nu are despre ce vorbește. Când vede că alții se alarmează, spune că sunt habarniști. Cumpără dar nu vinde niciodată.

Problema lui este că, dacă tot are structura asta pasională, nu se limitează doar la ”ideologii”, se joacă la trading și este surprins când prețul scade. Crede că singurul motiv pentru care prețul scade este că ”ceilalți” sunt proști și nu pricep valoarea bitcoinului.

(3) Toma Necredinciosul

Cine pierde Bitcoin? Toma Necredinciosul le știe pe toate. Stă pe canalele de discuții cu ceilalți traderi și primește ponturi, câteodată bune. Când cineva spune ”e posibil ca prețul să scadă” sau ”cred că urmează un dump”, el răspunde cu ”ei, știi tu mai bine!?”. Este total insensibil la orice sfat primit, merge doar pe mâna lui și nu ascultă pe nimeni niciodată. Orice semne ar vedea, le contrazice, pentru că are el o idee fixă și nu recunoaște că e posibil să se înșele. Când se arde, se arde direct de gradul IV, până la masa musculară, cu pontul în mână și regrete tardive.

(4) Lacomul

Lacomul nu se poate abține. Știe că cei care au minat în 2009 au devenit milionari în 2013/2017 și vrea să repete experiența, rapid, indiferent de cum arată piața. Trăiește în bula lui, se pripeste, iar când crede că prețul urmează să crească cumpără enorm de mult. Mai mult decât și-ar permite să piardă. Când în final prețul crește, nu se îndură să vândă, pentru că din banii investiți ar vrea să devină milionar …ieri. Dacă prețul s-a făcut 1000 de dolari, așteaptă să se facă 10 000. Dacă s-a făcut 10 000, vrea să-l vadă de 50 000 și nu se satură niciodată. Așa pierde lacomul toate momentele bune de intrare și ieșire pe piață.

(5) Pasionatul de adrenalină

Pasionatul de adrenalină nu are deloc răbdare si este dependent de senzatii tari. Se bucură din plin de volatilitatea bitcoinului, îi place să joace la risc și nu poate să aștepte de la o zi la alta fără să facă o mutare. Vinde și cumpără prea des, pierde chiar și din comisioane, nu își face calculele și nu pune mâna pe pix și pe foaie niciodată. Ii lipseste un plan.

Dacă pasionatul de adrenalină a câștigat o dată, a facut deja un viciu din trading. Nu este deloc conștient că uneori trebuie doar…să aștepți. Trebuie să vezi ce mutări fac adversarii, ce reglementări apar, ce fac balenele și care sunt semnalele indicatorilor tehnici din piata.

(6) Victima

Poate că are talent la trading și poate că simte mișcările pieței. Se poate să fie bun la multe, dar dacă nu are grijă de securitatea portofelului și nu ia în calcul cel mai bune practici, se va trezi în neplăcuta poziție a victimei. Poți să câștigi mult din bitcoin, dar totul poate să ajungă de pe o zi pe alta la zero dacă nu ți-ai securizat portofelul, dacă nu ți-ai notat parolele de acces într-un loc sigur, dacă ți-ai pierdut harddisk-ul sau ți-ai trimis banii către un jucător care nu este de încredere. In general, cine pierde bitcoin asa, nu acorda timp si seriozitate securitatii portofelului.

(7) Fricosul

Fricosul face mai mereu cel mai prost trading. Vede că prețul este jos și crește, dar îi este frică să cumpere. Are un instinct vag în legătură cu piața, dar nu are încredere în el. Vinde rapid, la primul semn de corecție de preț. Este opusul pasionatului de adrenalină și până să facă o mutare condițiile pieței s-au schimbat radical. Iese mai mereu în pagubă pentru că pierde momentele importante.

Sloganul lui este ”știam eu că o să se întâmple” și ”dacă făceam așa-și-așa…”

Cine pierde bitcoin – Concluzii

Piața bitcoin favorizează jucătorii disciplinați și cu experiență. Mișcările bruște, emoționalitatea și lipsa de răbdare nu își au locul pe piața de trading. Dacă nu aveți calitățile necesare pentru această activitate, puteți cu siguranță să deveniți milionari din bitcoin. Însă doar dacă intrați ca miliardar. Acest material se aplica tuturor criptomonedelor nu doar la Bitcoin.

Cunostinte cat mai aprofundate despre managementul portofoliului presupun si o cunoastere buna a evolutie pietei, fac diferenta si evita cele mai sus mentionate.

Asadar, cine pierde bitcoin? Lasa un comentariu si spune-ne parerea ta.


Dacă articolul meu ți-au fost de ajutor, fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua munca.