Ce înseamnă De-Fi – Decentralized Finances? Conceptul de finanțe descentralizate

Piața financiară tradițională se bazează pe centralizare. Autoritățile centrale emit valuta ce este ulterior utilizată de bănci, guverne și comercianți. Prin urmare, băncile centrale au puterea de a gestiona și regla fluxul și furnizarea acestor valute pe piață.

Populația are la dispoziție mai multe metode de a-și înmulți banii – în cele mai multe cazuri, prin cedarea controlului către organizații financiare precum băncile. Depozitele și conturile de economii generează dobânzi, iar băncile se folosesc de acel capital pentru a acorda credite cu dobânzi mai mari.

O altă alternativă este investirea în acțiuni, fonduri de investiții și alte instrumente de acest tip. În general, aceste investiții se realizează prin intermediul brokerilor sau firmelor specializate, astfel încât controlul asupra lor este foarte redus.

Problemele apar în momentul în care autoritățile centrale iau decizia de a emite mai mulți bani pentru a acoperi cererea de pe piață. Astfel apare inflația, devalorizarea banilor și, ulterior, sunt necesare metode de control ale dobânzilor ce scad profitabilitatea economiilor.

Ce oferă conceptul de finanțe descentralizate?

Conceptul de finanțe descentralizate se bazează pe active digitale, protocoale, contracte inteligente și dApps construite pe un blockchain. De-Fi este un ecosistem financiar deschis, unde se pot construi diverse instrumente și servicii financiare mici într-o manieră descentralizată. Deoarece sunt aplicații construite pe un anumit blockchain, ele pot fi combinate, modificate și integrate în funcție de necesități.

Ce sunt dApps si cum functioneaza?

Obiectivul De-Fi este de a oferi controlul deplin asupra activelor, prin descentralizare și tehnologia blockchain. De asemenea, mulți dezvoltatori de aplicații financiare adoptă protocoale open-source pentru tranzacționare prin intermediul exchange-urilor descentralizate.

Oricine poate stoca, comercializa și investi activele sale pe blockchain în siguranță și poate obține un profit mult mai mare decât din sistemul financiar tradițional. Deoarece nu există intermediari care vă gestionează activul, De-Fi oferă control complet asupra investițiilor.

Tipuri de servicii De-Fi

Există mai multe tipologii de servicii financiare pe care ecosistemul De-Fi le pune la dispoziția publicului. Printre acestea se numără protocoale de creditare, criptomonede stabile, DEX-uri și platforme de investiții.

Protocoale de creditare deschise

Aceasta sunt platforme digitale de creditare construite pe un blockchain și sunt printre cele mai populare servicii De-Fi. Funcționează similar cu băncile, în sensul că utilizatorii își depun fondurile și obțin dobânzi atunci când altcineva împrumută activele digitale. Diferența este că aceste credite sunt gestionate prin intermediul contractelor inteligente, care dictează condițiile de împrumut, conectează creditorii și debitorii și sunt responsabile de distribuirea dobânzii.

Prin eliminarea intermediarilor și transparența oferită de blockchain, creditorul obține profituri mai mari și înțelege mai clar riscurile.

Printre cele mai populare protocoale de creditare se numără platformele peer-to-peer, cum ar fi Dharma și a proiectele de pooluri de lichidități, cum ar fi Compound Finance. Alte exemple sunt MakerDAO și BlockFi.

Criptomonedele stabile

Spre deosebire de alte tipuri de criptomonede, stablecoins sunt tokenuri emise prin blockchain, concepute pentru a menține o valoare specifică. Acest lucru se face de obicei prin legarea de valute fiat precum dolarul american sau de alte active precum aurul.

Ce sunt monedele stabile si cum functioneaza?

Pentru cele bazate pe valute fiat, de obicei o rezervă de monedă fiat este păstrată într-o bancă pentru a returna oferta curentă circulantă a tokenului. Exemple de astfel de criptomonede stabile sunt Tether, Gemini Dollar sau USDC.

Problema principală este că în general, aceste stablecoins sunt centralizate și bazate pe valute vulnerabile la problemele economice. De asemenea, pot deveni riscante atunci când lipsește încrederea în capacitatea organismului emitent, așa cum s-a întâmplat cu Tether.

MakerDAO a emis un alt tip de criptomonedă stabilă, a cărei valoare este bazată pe USD și garantat cu ETH. Pentru fiecare DAI, există monede Ether (ETH) în valoare de 1,50$ blocate în contractul inteligent MakerDAO drept garanție.

DEX-uri și piețe deschise

Spre deosebire de exchange-urile centralizate precum Coinbase și Binance, DEX-urile sunt protocoale peer-to-peer fără o autoritate centrală. Avantajul acestei abordări este că nu există înregistrări, nu există verificări de identitate sau comisioane de retragere.

La fel ca platformele centralizate, DEX-urile folosesc metode inovatoare, precum atomic swaps pentru conversia criptomonedelor. De asemenea, multe susțin că folosesc metode non-custodiale pentru a asigura schimbul unui activ cu altul cu un timp minim de decontare sau risc.

Realitatea este că multe DEX-uri folosesc sisteme semi-centralizate sau hibride pentru a-și asigura funcționarea. De asemenea, lichiditatea de pe aceste platforme depinde în mare măsură de numărul de utilizatori.

Cum sa tranzactionezi Ethereum folosind un exchange descentralizat?

Printre cele mai populare DEX-uri se numără IDEX – un dapp pe blockchain-ul Ethereum, Binance DEX, Radar Relee și EtherDelta. Rețeaua Kyber și 0x sunt alte două exemple de exchange-uri descentralizate. DMEX este de asemenea un exchange descentralizat creat de un roman, Max Nicula.

Alte tipuri de piețe deschise se concentrează pe comercializarea de tokenuri non-fungibile (NFT), cunoscute drept collectibles. OpenSea și Rarebits sunt două exemple de platforme dedicate colecționarilor de tokenuri non-fungibile.

Platforme dedicate security tokens și investițiilor

Acest sector acoperă o gamă largă de platforme, care oferă atât servicii de tranzacționare, cât și de emisie de tokenuri security. Câteva exemple sunt tZERO de la Overstock, Polymath și Harbour.

Acestea furnizează cadrul, instrumentele și resursele necesare oricărui emitent pentru a lansa securities tokenizate pe un blockchain. Platfomele de acest tip automatizează serviciile de conformitate legislativă și personalizează parametrii pentru a îndeplini cerințele de reglementare.

Ce sunt STO-urile? – Security Token Offering

În plus, sunt integrate și cu diverși furnizori de servicii, cum ar fi custodii, brokerii-dealeri, persoane juridice pentru a ajuta emitenții.

Platformele dedicate security tokens capătă popularite pe măsură ce investitorii instituționali intră pe piețele financiare deschise.

Cât de descentralizate și cât de riscante sunt serviciile De-Fi?

În funcție de serviciile oferite, toate aceste sisteme au un anume grad de centralizare în prezent. Până când legea nu se va adapta complet la conceptul de finanțe descentralizate, va exista întotdeauna o formă de centralizare. De exemplu, în cazul achiziției unei proprietăți pe blockchain, legea și instanța din țara respectivă trebuie să recunoască tranzacția.

Ca orice produs cu randament ridicat, există întotdeauna un anumit risc, care se manifestă și când vine vorba de De-Fi.

Gestionarea activelor digitale necesită cunoștințe specializate și mai multa responsabilitate din partea utilizatorului. Acesta trebuie să fie capabil să păstreze cheile private în siguranță, să folosească portofele desktop/hardware și autentificarea cu mai mulți factori.

Piața DeFi este minusculă în comparație cu finanțele tradiționale, dar a crescut ritmul rapid începând cu anul trecut. Cu mai multe proiecte și dApps dedicate finanțelor, există un potențial masiv de creștere. Speranța este că, în viitor, piața financiară tradițională va putea opera cu active digitale și blockchain în sincronizare perfectă.

Ike

Vezi comentarii

Postari recente

Membrii ai congresului SUA solicită IRS să sprijine sistemul de staking

Patru membrii ai congresului SUA au trimis o scrisoare IRS pentru a solicita autorității de… Citeste mai mult

4 ore

Recompensă de 400 milioane $ pentru identificarea hackerilor Bitfinex

După patru ani, exchange-ul Bitfinex a decis să solicite ajutor pentru a identifica hackerii și… Citeste mai mult

9 ore

Bitcoin va continua evoluția pozitivă urmat de Ethereum si ChainLink, este de parere analistul Josh Rager

Weekendul agitat pentru piața cripto a generat optimism pentru analistul Josh Rager. El este de… Citeste mai mult

o zi

Compania Pixelmatic strânge 3.1 milioane de dolari prin STO pentru jocul ”Infinite Fleet”

Un joc online de strategie dezvoltat de Pixelmatic, numit ”Infinite Fleet”, a strâns 3.1 milioane… Citeste mai mult

o zi

Custodia cripto – Ce este și de ce sa o folosim?

În lumea monedelor digitale, o cheie privată uitată înseamnă pierderea definitivă a criptomonedelor deținute. Un… Citeste mai mult

o zi

Criptomonedele nu sunt mijloc de plată în Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a semnat legea care reglementează tranzacțiile cu active financiare digitale. Aceasta… Citeste mai mult

2 zile