Bitcoin a devenit un subiect important în presa mainstream în ultimele luni, spre încântarea cripto-entuziaștilor. Toată lumea s-a grăbit să ridice în slăvi acțiunile investitorilor majori precum MicroStrategy, Tesla și alții asemenea. Faptul că Bitcon a înregistrat noi recorduri de preț cu siguranță a alimentat acest entuziasm.
Criptomonedele în sistemele tradiționale
Există însă și o altă consecință a acestei creșteri în popularitate a criptomonedelor – mai multă atenție din partea autorităților. Dacă instituțiile cu rol în reglementare puteau să ignore nișa cripto când era populată doar de rebeli vizionari, acum situația s-a schimbat. Intrarea pe piață a investitorilor majori forțează autoritățile de reglementare să găsească soluții viabile pentru a integra criptomonedele în sistemele tradiționale. Acest lucru nu este simplu, deoarece atât Bitcoin cât și altcoins funcționează pe principii diferite față de valutele fiat. Investițiile de miliarde de dolari făcute de investitorii instituționali pe piața cripto vor genera în mod clar reguli din ce în ce mai stricte, după cum a remarcat recent CEO-ul Messari, Ryan Selkis:
„Nu am fost niciodată atât de optimist ca acum în ce privește criptomonedele, dar cred că lumea subestimează riscul de reglementare globală. Când cripto este o jucărie nouă și interesantă, nu este o amenințare. Dar când criptomonedele stabile ating volumele PayPal și devin private, încep să arate ca o armă”,
a avertizat Selkis.
Explozia în volum a ecosistemului DeFi și, mai nou, a NFT-urilor nu face decât să sprijiine apariția unei economii ”paralele”, asupra căreia autoritățile au foarte puțin control.
Popularitatea criptomonedelor
Efectele popularității criptomonedelor au început să se vadă încă de anul trecut – FATF a solicitat implementarea de reguli mai stricte în ce privește tranzacționarea, Uniunea Europeană a introdus noua directivă împotriva spălării banilor, iar în Statele Unite, SEC și procuratura din New York au luat la ochi companiile cripto precum Ripple și Tether/Bitfinex. În același timp, IRS vânează investitorii retail care nu-și declară tranzacțiile cu criptomonede, în ciuda reglementărilor neclare în acest sens.
Stai conectat in lumea digitala!
În timpul ultimului boom cripto major din 2017, ICO-urile au reprezentat un fenomen care a atras foarte multă atenție și foarte mulți bani. Atunci, organismele de reglementare au luat măsuri dure pentru a ”proteja interesul consumatorilor”, ceea ce a dus la reducerea semnificativă a acestui sector. Rămâne de văzut cum vor reacționa autoritățile de data aceasta.