Crypto entuziaștii sunt de părere că în maxim 25 de ani, Bitcoin ar putea deveni un mediu de schimb de bază precum aurul.
Aurul a avut nevoie de mii de ani pentru a deveni un depozit de valoare oficial. Se estimează că a fost folosit ca mijloc de schimb în Africa încă din 1500 BC. Standardul oficial de aur a fost stabilit abia în 1945.
It took Gold thousands of years to establish itself as our premier money.
It will take #Bitcoin less than 25 yrs to do the same.
— Max Keiser (@maxkeiser) April 28, 2019
Din acest punct de vedere, Bitcoin are șanse mari să depășească performanța aurului.
Criticii
Analistul Strategic Intelligence Jim Rickards este însă de altă păere. El este autorul cărții ”Războaiele valutare: nașterea următoarei crize globale”.
Rickards este de părere că aurul, care se tranzacționează în prezent la 1.286 de dolari pe uncie, are potențialul de a ajunge la 10.000 de dolari pe uncie. El susține de asemenea că Bitcoin este o bulă:
“Este clar o bulă – pare să fie cea de-a doua cea mai mare bulă din istorie după mania lalelelor. Deși în ritmul în care merge, va depăși mania lalelor”.
Analistul susține că prețul Bitcoin se datorează activităților comerciale frauduloase. La fel ca majoritatea scepticilor, el crede că traderii BTC generează artifical creșterea de preț prin activități de manipulare, cum ar fi wash trading.
Rickards recunoaște că Bitcoin ar putea supraviețui unei crize financiare deoarece valoarea sa este creată artifical.
Susținătorii
Crypto entuziaștii susțin că valoarea Bitcoin se datorează programării de bază. Combinația dintre arhitectura sa, utilitatea și limita de tokenuri disponibile face ca Bitcoin să aibă șanse să devină noul standard.
Bitcoin are o ofertă maximă de 21 milioane de monede, ceea ce înseamnă că, spre deosebire de aur, nu va exista o ”gold rush”. Nu exist șanse să se descopere depozite noi care să provoace destabilizarea sa din cauza unui influx major, așa cum s-a întâmplat cu aurul.
Tom Lee, șeful departamentului de cercetare din cadrul Fundstrat Global Advisors, susține că “există extrem de mult aur în subteran care nu a fost încă extras”. De fapt, aurul devine din ce în ce mai ușor de minat, mulțumită progreselor tehnologice.
Între timp, Bitcoin devine din ce în ce mai acceptat de piață, iar dinamica cererii și ofertei dictează prețul său. Criptomoneda se bazează pe pilonii săi de descentralizare, securitate, imutabilitate, divizibilitate și caracterul său deschis. În timp ce valoarea BTC nu este intrinsecă, nici banii de hârtie nu mai sunt bazați pe aur. Valorile valutare au fost date de utilizatori.
Multe companii precum Amazon, Netflix, Facebook sau Google câștigă miliarde din încredere digitală. Ar trebui să fie normal ca și monedele să poată evolua intr-o forma digitala. În consecință, criptomonedele au șanse mari să înlocuiască în întregime aurul mult mai repede decât se așteaptă criticii.